Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
miwues pisze:Przecież ci edzia napisała, że nie popiera takiego zachowania nauczyciela.
edzia pisze:Jestem jednak ciekawa ewentualnego wyroku sądu, gdyby uczeń wytoczył sprawę z powództwa cywilnego temu nauczycielowi.
To nie tak, nie przekręcaj moich intencji. Nauczyciel przekroczył swoje kompetencje i nie mam zamiaru tego już powtarzać.676 pisze:A potem zaczęła go "wybielać".
Jak już pisałam, to sprawa dyrektora.Lovenda pisze: z tego, co wiem, nauczyciel nie poniósł żadnych konsekwencji, jednak nie jestem tego do końca pewna, jeszcze jutro dowiem się tego dokładnie.
edzia pisze:Mam jednak wrażenie, że przez ten błąd nauczyciela uczeń zostaje „wybielany” i triumfuje swoją "nieskazitelnością", szukając paragrafów, zamiast choć trochę się skruszyć, co już mi się nie podoba.
MarDeb pisze:Na gruncie prawa niedopuszczalne jest nawet zabranie komórki aby ją potem oddać rodzicom.
Co takiego?MarDeb pisze:Co do jednej rzeczy zgadzam się dziecko poniżej 13 jest przedmiotem a nie podmiotem prawa
Tamten wątek warto przeczytać w całości, by mieć świadomość, że nie wszystko to, co zasłyszane, choćby i z ust "fachowca od szkoleń", jest prawdą.MarDeb pisze:Poczytałem sobie, choć dużym ułatwieniem byłoby danie linku do samego posta. Ale co tam.
676 pisze:Ale nie ryzykujesz przecież tego, ze patrol drogówki - zamiast Cię zatrzymać i wypisać mandat za zignorowanie czerwonego światła - otworzy do Ciebie ogień.Jak byśmy nazwali taki patrol, gdyby to zrobił?
mateoo pisze:Wina leży po środku - uczeń nie powinien bawić się telefonem, a nauczyciel nie powinien był w tak gwałtowny sposób reagować.
Może najwyższy czas, żeby Polacy zrozumieli, że prawo jest od tego, żeby je przestrzegać, w przeciwnym razie można ponieść różne konsekwencje- przez przypadek także niewspółmierne do popełnionego czynu.
Widzę jest to twoje stałe usprawiedliwienie.![]()
676 pisze:Z tym, że uczeń to człowiek młody i naturalnym dla niego jest, że błądzi,
marakuja pisze:Drodzy Uczniowie- nauczyciel to nie cyborg, tylko zwykły człowiek, którego ponoszą emocje i może różnie zareagować w różnych sytuacjach.