"Karciana godzina"- dodatkowa godzina z KN

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

mr_pl
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: "Karciana godzina"- dodatkowa godzina z KN

Postautor: mr_pl » 2010-06-21, 17:34

Może gdyby mi się umowa nie kończyła w piątek i gdybym nie był na łasce dyrekcji czy mi da nową umowę we wrześniu to bym tak zrobił... aczkolwiek to tylko może - jakby fama poszła po regionie to już żaden dyrektor nie zatrudniłby mnie ze strachu przed moimi próbami domagania się swego... Tak czy inaczej dzięki ; )
Cokolwiek napisałem powyżej na pewno nie jest prawdą. Młodzi ludzie nigdy nie mają racji.

Cytryn

Godziny karciane

Postautor: Cytryn » 2010-08-21, 22:21

Podbijam temat.
Będą? A nasze protesty jak zwykle o kant stołu rozbić?

I - jakie przewidziano konsekwencje za niezrealizowanie tych godzin n i e z własnej winy( a np. z powodu trudności organizacyjnych- brak sal, brak chętnych- przecież to nadal nie obowiązuje uczniów, brak...czasu- gimbusy w szkołach gminnych, zmianowość w niektórych szkołach)?

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-08-22, 00:12

Pewnie będą.

Nie zrealizowanie godzin? To chyba tylko z własnej niechęci i zwiania z roboty.

Przepisy stanowią, że to Dyrektor Szkoły ma te godziny zorganizować. Ma Ci wyznaczyć co i z kim będziesz robić. Dodatkowo swoje propozycje musi przedstawić do zaopiniowania Radzie Pedagogicznej. Tobie pozostaje przyjść na wyznaczoną godzinę w wyznaczone miejsce i zrobić swoje bez względu na liczbę obecnych tam osób. Jak nikogo nie zastaniesz to masz problem z głowy - Ty się stawiłaś w wyznaczonym przez Dyrektora miejscu i czasie, a że Dyrektor nie zapewnił Ci nic do roboty to już nie Twoja broszka.

Twierdzenie niektórych Dyrektorów, że nauczyciel ma sam sobie zorganizować zajęcia (czyli czas, miejsce i chętnych) jest piramidalną bzdurą. Nauczyciel nie jest odpowiedzialny za organizację pracy szkoły. To są godziny do dyspozycji dyrektora, a nie nauczyciela. Nb. dyrektor wcale nie musi ich przyznawać, a twierdzenie, że każdy musi je mieć nie ma żadnej podstawy prawnej.

olciafasolcia26
Przedmiot: Muzyka

Postautor: olciafasolcia26 » 2010-08-22, 08:36

oczywiście u mnie w pracy tez tak jest Dyrektor wyznaczył godziny karciane kto co robi niektórzy po prostu swoje kółka na to przeznaczyli, ale gdy nikt sie nie zjawił na zajęciach nauczyciel musiał odrobić swoją godzinę w innym terminie bo godzina ta ma byc przepracowana z uczniami a nie odczekana w pokoju nauczycielskim. U mnie często nauczyciele wpisywali choć 2 osoby żeby nie odrabiać tej godziny o ile dyrekcja sie nie dowie, albo brali jakiegoś ucznia ze świetlicy i odrabiali z nim lekcje.

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-08-22, 09:55

Decyzja Dyrektora jest sprzeczna z prawem.

Godziny ujęte w zakresie obowiązków nauczyciela, wymienione w Art. 42 Karty Nauczyciela są wynagradzane w ramach obowiązkowego pensum jako dodatkowe obowiązki nie związane z prowadzeniem lekcji. W związku z tym znajduje tu zastosowanie Art. 81 Kodeksu Pracy:
Kodeks Pracy pisze:Art. 81.
§ 1. Pracownikowi za czas niewykonywania pracy, jeżeli był gotów do jej wykonywania, a doznał przeszkód z przyczyn dotyczących pracodawcy, przysługuje wynagrodzenie wynikające z jego osobistego zaszeregowania, określonego stawką godzinową lub miesięczną,(...)

Ponieważ za organizację pracy w szkole odpowiada Dyrektor Szkoły, więc brak uczniów na wyznaczonych zajęciach oznacza niewłaściwą organizację pracy w szkole. Do obowiązków nauczyciela nie należy dbałość o należytą frekwencję na zajęciach. Nauczyciel ma natomiast obowiązek zgłosić Dyrektorowi fakt braku uczniów, aby ten postąpił zgodnie z Art. 81 § 3 Kodeksu Pracy:
Kodeks Pracy pisze:§ 3. Pracodawca może na czas przestoju powierzyć pracownikowi inną odpowiednią pracę,(...)

Jeżeli zatem nauczyciel nie zastał uczniów na zajęciach i po przekazaniu informacji o tym Dyrektorowi Szkoły nie dostał innych zajęć w to miejsce w czasie tego przestoju to nauczyciel spełnił wszystkie swoje obowiązki i w świetle prawa żądanie od niego dodatkowej pracy w innym terminie jest bezprawiem i powinno być niezwłocznie zgłoszone do Państwowej Inspekcji Pracy.

Nb. Wpisywanie fikcyjnych osób na zajęciach jest bardzo niebezpieczne. W razie np. akcji ewakuacyjnej (pożar, powódź, etc.) może się okazać, że rozpoczną się poszukiwania uczniów, którzy przecież byli wtedy w szkole...
Albo nauczyciel może być pociągnięty do odpowiedzialności za poświadczenie nieprawdy.
Często zdarza się, że jeśli jakiś uczeń popełnił przestępstwo to organy ścigania sprawdzają czy był w tym czasie w szkole, czy odnotowano jego nieobecność (byłem tego świadkiem kilka razy). Stwierdzenie obecności ucznia w szkole w czasie gdy był gdzieś indziej i popełnił przestępstwo może stać się dla nauczyciela i dyrektora szkoły źródłem bardzo poważnych kłopotów.

olciafasolcia26
Przedmiot: Muzyka

Postautor: olciafasolcia26 » 2010-08-22, 11:16

Macie rację, z tymi fikcyjnymi uczniami, ale tak się u nas zdarzało choć naprawdę sporadycznie.

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2010-08-22, 17:36

No, dobrze. A jeśli dyrektor mimo dobrych chęci nie ma jak zorganizować tych godzin? Powiedzmy- jest to mała szkoła, "gimbusowa" i jest fizyczną niemożliwością upchnąć te wszystkie dodatkowe godziny dla każdego nauczyciela do godziny odjazdu gimbusa- to co wtedy? Praca w soboty czy jak?

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-08-22, 17:52

Jak w soboty, to w zamian inny dzień wolny lub dodatkowe wynagrodzenie.
Cytryn, niech się dyrektor martwi jak to zorganizować. To jego problem.

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2010-08-22, 19:13

To może zapytam inaczej, bo mnie interesuje sam problem.
Powiedzmy, że jestem dyrektorem takiej szkoły, gdzie nie ma możliwości upchnięcia wszystkich godzin z powodów organizacyjnych. Po prostu -nie da się.
Co mam dalej robić? Gdzie to zgłosić? Gdzie szukać pomocy? Część nauczycieli n i e ma jak zrealizować swoich karcianych. Nie można przesunąć gimbusa z różnych względów. Sobota odpada, bo jak tu potem dawać wolne swoi pracownikom, lekcje mają się odbyć, podstawa ma być zrealizowana.

To wcale nie jest czysta fikcja, tak b ę d z i e w wielu szkołach. Interesuje mnie, jakie jest rozwiązanie takiej sytuacji, gdzie dyrektor wykorzystał już wszystkie możliwe sposoby rozwiązania problemu- i jego pomysły wszystkie zawiodły.

Co wtedy?

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-08-22, 19:40

Cytryn pisze:To wcale nie jest czysta fikcja, tak b ę d z i e w wielu szkołach.

A no, będzie.
Jak coś u nas wymyślimy to napiszę. Też jesteśmy od gimbusa uzależnieni i dzieci mamy mało. Już teraz z jedną godziną były problemy żeby sobie dzieci nie podbierać. A w tym roku dwie i nie mam pojęcia jak damy radę.

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-08-22, 20:48

Dlaczego nauczyciel ma się martwić o organizację zajęć w szkole? To sprawa dyrektora szkoły. Jeśli przydziela nauczycielowi zajęcia (dla niego) obowiązkowe to musi wskazać czas i miejsce ich realizacji, zapewnić środki do tego niezbędne i tak zorganizować pracę w szkole, aby nauczyciel nie miał przestoju związanego z brakiem uczniów.

Jeśli problem związany jest z transportem lub z brakiem chętnych to pozostaje kilka wyjść:

1) W wybrane dni wyznaczyć późniejsze godziny odjazdu gimbusa.
2) Zastosować system łączonych godzin "karcianych" zachęcając nauczycieli do organizacji wycieczek lub innych imprez.
3) Po pierwszym miesiącu zorientować się w trafności swoich pomysłów i zmodyfikować ofertę skierowaną do uczniów.

Jak się chce to się da. Najłatwiej jest zrzucić odpowiedzialność na pracownika. W myśl zasady, że jak ciastka się nie sprzedają to trzeba ukarać piekarza.

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2010-08-22, 21:01

Mam wrażenie, że pytania tu padające są stawiane w atmosferze współmartwienia się o sprawę, a nie obawy, ze dyrekcja zwali wszystko na nauczyciela. Nie wiem, z jakim systemem Ty się w pracy stykasz, ale w mojej szkole staramy się takie problemy rozwiązywać wspólnie, dyrekcja i nauczyciele, a polega to na współpracy i poszukiwaniu najlepszych wyjść, a nie spychaniu odpowiedzialności. Czasami odbieram Twoje wpisy jako manifestowanie postawy, że dyrektor to wróg...
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-08-22, 21:05

Dobrze jeśli dyrektor współdziała z nauczycielami. Niemniej jednak jak pisze mr_pl jego dyrektor wykazał się skrajną niekompetencją i dodatkowo zwalił całą odpowiedzialność na nauczycieli. Z takimi działaniami należy walczyć z całą stanowczością prawa. To ma być współpraca a nie spychotechnika.

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2010-08-22, 21:11

A u mr_pl fakt...
U mnie w szkole tez będą problemy, zajęcia są od 8 do 17, brakuje sal na jakiekolwiek zajęcia dodatkowe, bo uczniowie chętni sa; tylko gdzie z nimi pracować?
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.

Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,

który jest tylko realistą."

antidotum
Przedmiot: Język angielski

Postautor: antidotum » 2010-09-02, 21:43

A ja mam dylemat z innej beczki, gdyz powiedziano mi ze godziny kartowe mozna przeznaczyc na :
- zajęcia wyrównawcze
- zajecia z uczniem zdolnym
- zajęcia swietlicowe

Tyle, ze w dwoch pierwszych wypadkach ma byc jakis program. I wlasnie nie bardzo wiem, co roxzumiec przez ten "program". Mam zrobic rozkład tematów czy cos napisac ? Jakies przykłady ?

Wróć do „Prawo oświatowe”