Egzamin na mianowanego

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

agusia_1
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

Re: Egzamin na mianowanego

Postautor: agusia_1 » 2010-07-13, 22:00

Dzięki Gosa. Mój ojciec uległ dzisiaj wypadkowi i jest w szpitalu w Łodzi, a ja mam jutro egzamin :( nie mogę się skupić na niczym. Trudno się wyłączyć i nie myśleć jak ktoś bliski cierpi. No ale co mam zrobić muszę tam jutro pójść. Dam jutro znać jak było i ja nie słyszałam by ktoś nie zdał tego egazminu bynajmniej od tych co już zdawali, więc nie wiem. Pa

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-07-13, 22:03

agusia_1, wszystko będzie dobrze.
Trzymam kciuki.

agusia_1

Postautor: agusia_1 » 2010-07-13, 22:08

Stwierdzam, że wyjątkowo sympatyczna z Ciebie administratorka Malgala:) dziękuję i pozdrawiam

gosa

Postautor: gosa » 2010-07-14, 16:53

Agusia i jak ci poszło? :) Napisz czy miałaś całe sprawozdanie i zerkałaś w nie? Jakie miałaś pytania? Czy wypływały one z twojej prezentacji? Czy długo trwał egzamin?

orzezwienie

Postautor: orzezwienie » 2010-07-14, 21:31

Witam :) dziś miałam egzamin:) ZDAŁAM !!!! w momencie odczytania protokołu i gratulacji ze strony komisji czułam jak wielki kamień spada mi z serca:) Trzymam kciuki za tych co niedlugo zdają:)

agusia_1

Postautor: agusia_1 » 2010-07-14, 21:55

Witam. Zdałam i było calkiem przyjemnie. Gdy zaczęłam mówić to po około 4-5 minutach mi przerwano i zadano mi następujące pytania:
1. Czym jest statut i WSO
2. Jakie stosuje metody aktywizujące i które preferuje najbardziej (pytanie wynikało z tego, że mówiłam, że stosuje różne i prawie zawsze na lekcji)
3. Jak rozwiązuje problemy wychowawcze
4. Jak pomagam komisji w zwiększeniu zdawalności egzaminów zawodowych

Na wszystko odpowiedziałam. Sprawozdanie miałam przed sobą i nawet nie zdążyłam tam zajrzeć:) Większości nie powiedziałam co miałam do powiedzenia. Gosa nie ma się czego bać. Pan przewodniczący mi pogratulował i powiedział, ze fantastycznie się umiem sprzedać :roll: i że fajnie, że przez całą rozmowę się uśmiechałam. Jedyne co robiłam źle to bardzo szybko mówiłam, no ale to stres :wink: Pytania wynikały częściowo ze sprawozdania, a częściowo nie. Gosa naucz się kilku najistotniszych rzeczy ze sprawozdania i o nich opowiedz. A na pewno się uda. Pozdrawiam. Aga:)
Kolega wcześniej miał pytania:
1. Kompetencje Rady Pedagogicznej
2. Jakie dokumenty potrzebne są do zorganizowania wycieczki
3. Cechy dobrego nauczyciela
4. Jak prawidłowo dbać o kontakty z rodzicami

edzia

Postautor: edzia » 2010-07-14, 23:39

agusia_1 pisze:4. Jak pomagam komisji w zwiększeniu zdawalności egzaminów zawodowych
A jak pomagasz? :shock:

agusia_1

Postautor: agusia_1 » 2010-07-15, 13:49

Edzia jako, że z mojego przedmiotu nigdy nie było nawet jednego pytania na egzaminie zawodowym powiedziałam, że jestem obecna na zebraniach i biorę udział w debatach, na których przedmiotach i na jakim materiale należy się skupić by zwiększyć tę zdawalność :) czyli tak naprawdę się przysłuchuję bo raczej nic nie mogę zrobić skoro nie z mojego przedmiotu jest egzamin.

gosa

Postautor: gosa » 2010-07-15, 20:59

Agusia- wielkie gratulacje :D :) :)
Napisz czy cytowałaś te paragrafy czy mówiłaś skrótowo, że założenia z punktu 1 itp
Napisz też czego się uczyłaś? Znałaś odpowiedzi na te krążące 100pytań? Czy coś jeszcze więcej?

agusia_1

Postautor: agusia_1 » 2010-07-16, 19:47

Dzięki Gosa :) niczego nie cytowałam. Pan przewodniczący powiedział mi, proszę opowiedzieć o Pani stażu. Więc zaczęłam i tak mówilam ze 4 minuty , a później mi przerwano i były pytania. Czytałam te 100 pytan i na wiekszość znałam odpowiedzi, a na te co nie znałam to liczyłaam, ze nie dostanę tego pytania :wink: . Nie denerwuj się, każdy nauczyciel zna odpowiedzi na te pytania, bynajmniej w większości, a jak czasami czegos nie wiemy, no to każdemu sie może zdarzyć :) nikt nie wie wszystkiego. Skup się na sprawozdaniu, na tym o czym chciałabyś opowiedziec i na tych pytaniach co wcześniej napisałam . Te pytania się wszędzie powtarzają:) Statut, WSO, Ustawa o systemie Oświaty, metody aktywizujace, kompetencje Rady Pedagogicznej, itp. Pozdrawiam

gosa

Postautor: gosa » 2010-07-16, 20:58

Dzięki za odpowiedź. Ta Ustawa o Systemie Oświaty jest bardzo długa....co trzeba z niej wiedzieć? Jakoś ogólnie? Daj mi jakąś radę, podpowiedź co w razie mówić o tej Ustawie...że najważniejszy akt prawny w oświacie...ale co jeszcze trzeba umieć na ten temat? WTOREK JUŻ NIEDŁUGO....dzwoniłam do Wydziału Oświaty i pytałam ile czasu jest na jedną osobę to mi odpowiedziano, że 1-1,5godz z tym że jeszcze przeglądają dokumenty itp więc zostaje jakaś godzina....jejku aż tyle czasu będą mnie tam trzymać...z tego co się orientuję to egzamin jest wyznaczany co godzina inna osoba, a u ciebie i kolegi jakie mieliście godziny-odstępstwo czasowe między kolejnymi zdającymi?

agusia_1

Postautor: agusia_1 » 2010-07-17, 20:03

Gosa, no coś Ty, nikt Cię nie będzie trzymał tyle czasu:) ja byłam z 15 minut na egzaminie, a ten czas to jest między zdającymi podany :) najlepiej abyś wiedziała, co jest zawarte w Ustawie o Systemie Oświaty, przecież nie sposób wszystkiego zapamietać, co jest tam napisane. Powiedz, że jak Cię coś interesuje to zaglądasz na stronę i czytasz:) Będzie dobrze. Nie martw się :wink:

gosa

Postautor: gosa » 2010-07-17, 21:25

Przejrzałam tą ustawę. Moja prezentacja zajmuje ok 25minut. Koleżanka co w tamtym roku zdawała też tyle mówiła i nikt jej nie przerywał, jej cały egzamin właśnie trwał niecałą godzinę :) czytałam też na innych forach, że wszystko zależy od komisji- tak samo jedna komisja zadaje ok 4 pytania a inna 8-10pytań! Zobaczymy. We wtorek napiszę jak już będzie po egzaminie. Od tych upałów to nie mam sił do czytania mojej nauki, czuję się tak jakbym nic nie wiedziała...(ale pamiętam,że na studiach przed egzaminem też czułam mętlik itp a zdawałam na całkiem dobre oceny). Trzymajcie we wtorek kciuki:)

magda_s
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: magda_s » 2010-07-17, 21:34

Cześć - jestem nowa, całkiem niedawno trafiłam na to forum, czytam Was od paru dni... Gratuluje tym dziewczynom, które egzamin na mianowanego mają już za sobą i trzymam kciuki za te, które egzamin czeka w najbliższym czasie...
Ja będę miała egzamin chyba w grudniu, daty nie znam, ponieważ dopiero w sierpniu kończy mi się staż (mam wydłużony o ponad 2 miesiące) i dokumenty będę składała do końca października. Na razie się nie stresuję, mam jeszcze czas :-)

agusia_1

Postautor: agusia_1 » 2010-07-18, 23:37

Gosa no to faktycznie wszystko zależy od komisji :) ale mam nadzieję, że bedziesz miała fajną. Trzymam kciuki! Wszystko będzie ok :) Daj znac jak już bedziesz po..

Witaj Magda. No do grudnia jest jeszcze trochę czasu, ale zleci to szybko :wink: zresztą do tego czasu będziesz juz wszystko wiedziała z pomocą naszego forum:) więc może będzie mniejszy stres :D

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”