Witam wszystkich. Jak sądzicie - czy nauczyciel danego przedmiotu w szkole może, np. na godzinach karcianych bądź kółkach płatnych, nauczać przedmiotu do którego ma kwalifikacje (ale nie uczy go w danej szkole) i czy potrzebna jest do tego zgoda dyrekcji lub jakieś oficjalne pisma?
Afroditte, nie ma chyba szans. Na godzinach karcianych nie można prowadzić przedmiotu obowiązkowego. http://www.men.gov.pl/images/pdf/stanow ... yciela.pdf A kółka nie są do prowadzenia przedmiotu. Nie sądzę, by ktoś dał Ci na to pozwolenie.
Dziękuję, linczerka, ale ja sama chyba źle się wyraziłam bądź mnie nie zrozumiałaś Chodzi mi o sytuację, w której nauczyciel jednego przedmiotu na zajęciach "karcianych" prowadzi powiedzmy koło zainteresowań (lub wyrównawcze) z drugiego przedmiotu do nauczania którego również ma kwalifikacje.
Przykład:
Pani X ma kwalifikacje do nauczania przedmiotu chemia i fizyka. W danej szkole uczy tylko chemii. Chciałaby na "karcianych" robić za zajęcia z fizyki.
Może?
A jeśli chodzi o pozalekcyjne zajęcia płatne, tzw. kółka - czy można zmienić samowolnie ich charakter? Przykładowo, jeśli mam przydzielone 6 kółek z chemii, to mogę np na trzech robić zajęcia z fizyki a na pozostałych trzech z chemii? Czy do takiej zmiany już konieczne byłoby zgłoszenie dyrektorowi? Ustne wystarczyłoby czy pisemnie trzeba wystąpić z wnioskiem? A co jeśli ten by się na to nie godził? Może odmówić?
W mojej szkole jest wiele zajęć pozalekcyjnych z jednego przedmiotu a inne są pomijane i właśnie z tego innego przedmiotu ja mogłabym podciągnąć uczniów.