Rozmowa wstępna na maturze z angielskiego.

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Maślorz
Kto: uczeń

Rozmowa wstępna na maturze z angielskiego.

Postautor: Maślorz » 2013-05-26, 14:06

Czy skoro rozmowa wstępna nie podlega ocenie to mogę nic nie mówić ? Poprostu przeczekać te 2 minuty..wiem ,że to ma "rozgrzac" i zmniejszyc treme ,ale wogóle sie nie stresuje i postanowiłam się nie męczyć, czy to jakoś wpłynie na ocene ? Co komisja by zrobiła w takim wypadku ?

I drugie pytanie:
Co jeśli powiem coś po polsku ? jeśli mi się coś wymsknie to jak to potraktuje komisja ?

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: Rozmowa wstępna na maturze z angielskiego.

Postautor: vuem » 2013-05-26, 21:40

Maślorz pisze:Czy skoro rozmowa wstępna nie podlega ocenie to mogę nic nie mówić ? Poprostu przeczekać te 2 minuty..wiem ,że to ma "rozgrzac" i zmniejszyc treme ,ale wogóle sie nie stresuje i postanowiłam się nie męczyć, czy to jakoś wpłynie na ocene ? Co komisja by zrobiła w takim wypadku ?

To co powiesz podczas rozmowy wstępnej nie jest oceniane pod względem treści.
Tzn. nie poniesiesz konsekwencji w ocenie treści odpowiadając "nie na temat", nie rozumiejąc pytania itd.

Ale to co zaprezentujesz podczas niej może mieć wpływ na ocenę języka.

Tak więc w Twoim interesie jest raczej nie milczeć a mówić i to jak najlepiej.
Zrobić dobre wrażenie odpowiadając na bardzo łatwe pytania chyba nie jest ponad Twoimi możliwościami?

Skoro się nie stresujesz to dobrze, więc po prostu odpowiadaj na wszystkie pytania zamiast odstawiać teatrzyk ;)
... chyba, że Ci na wyniku nie zależy.

Jeśli będziesz milczeć podczas rozmowy wstępnej, a odpowiesz na wszystkie pytania w kolejnych 3 zadaniach ryzykujesz obniżenie oceny za język ... no bo jakim cudem ktoś miałby zasługiwać na max. lub bardzo wysoką ocenę, skoro nie rozumie prostych pytań?

Reasumując, to nie jest "rozgrzewka" na zasadzie "sztuka dla sztuki", nie ignoruj tego.

Maślorz pisze:Co jeśli powiem coś po polsku ? jeśli mi się coś wymsknie to jak to potraktuje komisja ?

Wtrącenie polskich słów to zakłócenie komunikacji.
Może obniżyć ocenę zarówno za treść jak i za język.
Jest tu kilka opcji, w zależności od zadania, konkretnego pytania, ilości tych polskich słów, czy kwestii użycia ich w "kluczowych" informacjach.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2013-05-26, 21:45

Basso profondo pisze:To pytanie doskonale obrazuje bezsens dzisiejszej matury. System sprzyja ignorantom.

To pytanie doskonale obrazuje, ale brak wiedzy na temat tego egzaminu i nieco lekceważący stosunek do niego, ale nie jego bezsens.

Co w egzaminie ustnym z języka obcego sprzyja ignorantom Twoim zdaniem?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2013-05-26, 22:01

Basso profondo pisze:System edukacji sprzyja ignorantom. Samo to, że uczennicy może w ogóle przyjść do głowy taka "taktyka", jest totalną porażką - naszej edukacji, naszego systemu wychowawczego, wreszcie naszej kultury.

Nie radzimy sobie z barbarzyństwem.

Tacy uczniowie, którzy "kombinowali" byli, są i będą, będą zawsze i wszędzie, bez względu na system, czas i miejsce.

Jeśli nie radzimy z tym sobie, to jako ludzkość.;)

Nie stosowałbym takiego "idealistycznego" podejścia do rzeczywistych problemów, a co najwyżej teoretycznych, filozoficznych rozważań.

Awatar użytkownika
haLayla
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2013-05-26, 22:24

vuem pisze:Tacy uczniowie, którzy "kombinowali" byli, są i będą, będą zawsze i wszędzie, bez względu na system, czas i miejsce.

Jeśli nie radzimy z tym sobie, to jako ludzkość.;)

Nie stosowałbym takiego "idealistycznego" podejścia do rzeczywistych problemów, a co najwyżej teoretycznych, filozoficznych rozważań.

Sęk w tym, że nawet jeśli tacy uczni istnieją, to te pomysły nie powinny być głośno wymawiane, chociażby przez wstyd i brak zgody na afirmowanie takich praktyk :wink:
<3

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2013-05-26, 22:36

Jeśli ktoś kombinuje, to przecież nie z powodu dezaprobaty wobec takich praktyk.

Zresztą w przypadku autorki wątku nie sądzę by chodziło o jakieś niegodne praktyki, po prostu brak wiedzy i "pochopne" podejście do sprawy.

W żaden sposób nie widzę tu związku egzaminu ustnego z języka obcego ze sprzyjaniem ignorancji, czy afirmacji dla negatywnych postaw.

Jakub Krajewski

Postautor: Jakub Krajewski » 2013-06-30, 18:59

Na rozmowie wstępnej wszystko brane jest pod uwagę. Nawet jeśli czegoś nie musisz robić to to zrób. To bardzo proste podejście. Pamiętaj, że Twoje nastawienie też ma wpływ na ocenę. Daj się polubić, a będzie Ci łatwiej, nie tylko na egzaminie, ale w życiu.
Jakub Krajewski

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2013-07-02, 17:27

Jakub Krajewski pisze:Na rozmowie wstępnej wszystko brane jest pod uwagę.

Jakub Krajewski pisze:Nawet jeśli czegoś nie musisz robić to to zrób.

Absolutnie nie masz pojęcia o czym mówisz. Klepiesz chyba jednak tylko po to, by jak najwięcej osób zobaczyło link.

Awatar użytkownika
haLayla
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2013-07-02, 19:28

To chyba tutaj, to chyba przez grzeczność dla spamera :wink:
<3

Jakub Krajewski

Postautor: Jakub Krajewski » 2013-07-03, 07:13

vuem pisze:
Jakub Krajewski pisze:Na rozmowie wstępnej wszystko brane jest pod uwagę.

Jakub Krajewski pisze:Nawet jeśli czegoś nie musisz robić to to zrób.

Absolutnie nie masz pojęcia o czym mówisz. Klepiesz chyba jednak tylko po to, by jak najwięcej osób zobaczyło link.

W porządku, a podasz jakieś argumenty, dlaczego, Twoim zdaniem, "absolutnie nie mam pojęcia o czym mówię"? Jestem ciekaw co mądrego napiszesz.

Wybacz, ale taka odpowiedź jest mniej warta niż link, który Cię tak rozdrażnił.

Jakub Krajewski

Postautor: Jakub Krajewski » 2013-07-03, 08:14

vuem pisze:Ale to co zaprezentujesz podczas niej może mieć wpływ na ocenę języka.

Tak więc w Twoim interesie jest raczej nie milczeć a mówić i to jak najlepiej.
vuem,

Ciekawe, że napisałem mniej więcej to samo, a podsumowałeś to moim brakiem pojęcia.

Wróć do „Kącik uczniowski”