Brak dyrektora szkoły na egzaminie na mianowanego.

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

mycowski
Kto: nauczyciel

Brak dyrektora szkoły na egzaminie na mianowanego.

Postautor: mycowski » 2013-07-24, 19:57

Witam wszystkich stażystów, kontraktowych, mianowanych i dyplomowanych nauczycieli. Za tydzień mam egzamin na nauczyciela mianowanego i mam pytanie do Was. Czy egzamin się odbędzie, jeżeli na moim egzaminie nie będzie Dyrektora szkoły? Przepisy mówią, że komisja podejmuje rozstrzygnięcie w obecności, co najmniej 2/3 składu swoich członków. Czyli jak nie będzie Dyrektora szkoły to mój egzamin się odbędzie? Będzie 2/3 komisji. Chyba, że przedstawiciel ze związku zawodowego też jest ZAWSZE liczony, jako członek komisji. U mnie nie będzie nikogo ze związku.
Będzie:
1. Przedstawiciel organu prowadzącego szkołę, jako jej przewodniczący
2. Przedstawiciel organu sprawującego nadzór pedagogiczny
3. Ekspert z listy ekspertów
4. Ekspert z listy ekspertów

Czy ktoś może mi powiedzieć czy mam się uczyć na egzamin jak nie będzie Dyrektora szkoły? Serdecznie dziękuję za odpowiedzi

kawa81

Re: Brak dyrektora szkoły na egzaminie na mianowanego.

Postautor: kawa81 » 2013-07-24, 20:02

Spokojnie !! O to również pytałam w wydziale edukacji i powiedziano mi że w tym jedynym wypadku na egzaminie dyrektor jest nieważny, ważne jest by osoba ubiegająca się o nadanie stopnia na nauczyciela mianowanego była + ekspert z listy MEN, kierownik wydziału i kuratorium oświaty + osoba ze związków jeśli w związkach zawodowych ktoś jest

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-07-24, 23:35

kawa81 pisze:+ osoba ze związków jeśli w związkach zawodowych ktoś jest
I wyraził życzenie, by przedstawiciel ZZ był obecny. Jedna moja koleżanka takiej zgody nie wyraziła, bo pani z ZZ NIE LUBIŁA :roll:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
Andulencja
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Andulencja » 2013-07-24, 23:48

Ja też nie zaprosiłam nikogo z ZZ - no bo czy potrzebuję kolejnych świadków mojego stresu? :mrgreen:

mycowski

Postautor: mycowski » 2013-07-25, 09:46

Aha. Czyli bez dyrekcji egzamin się odbędzie? No chyba, że nie będzie kogoś jeszcze :)
Dzięki i pozdrawiam.

lenaskaw

Postautor: lenaskaw » 2013-07-25, 11:07

Z tego co czytałam w ostatni wydaniu "Głosu Nauczycielskiego" egzamin może się odbyć. Musi "zostać stwierdzone quorum, komisja pracuje zgodnie z przewidzianymi procedurami."Życzę powodzenia :P

Awatar użytkownika
ejwa

Postautor: ejwa » 2013-07-25, 22:50

U mnie też nie było dyrekcji, egzamin odbył się normalnie i bez problemów. Dodam, że było to niedawno tzn. w tym tygodniu. Życzę Ci powodzenia i tak sympatycznej komisji jak moja.

mycowski

Postautor: mycowski » 2013-07-26, 10:46

Dzięki. Ja mam za kilka dni. Pozdrawiam.

lenaskaw

Postautor: lenaskaw » 2013-07-26, 11:41

mycowski, Tylko bez nerwów. Opanuj stres i będzie dobrze, faktycznie wiele zależy od tego jak się zaprezentujesz. Miałam egzamin w ubiegły czwartek. Stres makabryczny, ale pani z komisji miłe i pozytywnie nastawione. Pytania dotyczyły moje pracy przez cały okres stażu. :lol:

mycowski

Postautor: mycowski » 2013-07-26, 13:18

Aktualnie stresu nie ma, więc się trochę denerwuje, czemu się nie stresuję. Zawsze stres troszkę pomaga. Ale jestem przekonany, że stresować się zacznę dokładnie wtedy jak komisja się zacznie przedstawiać. Będzie tak formalnie i urzędowo i wtedy chyba nic nie będę mógł powiedzieć :( Nawet teraz jak piszę i sobie to wyobrażam to już mały stresie czuję. No, ale wszyscy piszą, że jest tak miło, więc jakoś podołam i może odpowiem na przynajmniej jedno pytanie :D A co do autoprezentacji to mam na nią tylko 10 minut, więc nie wiem, o czym powiedzieć w tak krótkim czasie. Z drugiej strony krótszy czas egzaminu to krótszy czas stresu :) Tak, więc wszyscy, co już są po egzaminie, dzięki za miłe słowa a Ci co są przed egzaminem, powodzenia.

PS: Wracając do mojego pytania z tematu. Dyrekcji chyba u mnie nie będzie, ale wszyscy piszą, że egzamin i tak się odbędzie. Mam nadzieje 8)

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”