Piotrze, odpowiem po kolei
1) Metodycy istnieją, natomiast tu, gdzie pracuję, jest 1 metodyk na kilka szkół. Troszkę mało...
2) Spotkania nauczycieli są - u mnie muszą odbywać się regularnie.
3) Zespoły metodyczne takze są - ja należę obowiązkowo (jak zresztą każdy nauczyciel w mojej szkole) do 2 zespołów - wczesnoszkolnego i oligowców.
4) Zakłądam, ze jeśli ktoś potrafił zarejestrować się na tym Forum, potrafi mniej więcej korzystac z Internetu, a wiec takze wpisać potrzebne mu hasła choćby w google. Więc znalezienie adresu wydawnictw w całej Polsce nie ejst zadnym problemem. Problemem jest co innego - o czym za chwilę.
Co do pytania nr 5 - w pobliżu mojego miasta nie ma zadnej księgarni pedagogicznej, ale w zwykłej księgarni mozna zamówic wszystko, jak też poprzez Internet.
Widzę jeden podstawowy problem, uniemozliwiający realizację zdobywania materiałów - ogromne lenistwo. Nie będę tego nazywać oględnie, bo zjawisko to widzę na kilku innych forach, na których aktywnie działąm.
łatwiej przecież jest rzucić temat na Forum, niż samemu pogrzebać i wykazac większe zainteresowanie
Nie ma sprawy - są rzeczy, które ciężko jest zdobyć, ewentualnie są sytuacje, w których potrzebne jest cos nagle. Wówczas mogę pomóc - w miarę możliwości. Ale nie wtedy, kiedy komuś szkoda wyrzucić forsę na potrzebne mu książki czy inne materiały. Nie wtedy, kiedy komuś NIE CHCE się przeszukać Sieci.
Skoro ja mogę szukać, to niech innym też się zechce. Wydaje mi się, że Forum służy wymianie poglądów, ciekawych informacji, pomysów - a nie podawaniu gotowych, istniejących już książek czy tym podobnych.