Nauczyciel WF po fizjoterapii?

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Fizjo-Gustaw
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Nauczyciel WF po fizjoterapii?

Postautor: Fizjo-Gustaw » 2020-07-05, 19:56

Dzień dobry jestem fizjoterapeutą obecnie pracuje w zawodzie lecz bardzo chciałbym pracować w szkole i prowadzić zajęcia wychowania fizycznego. Czy jest w ogóle taka możliwość żeby dostać prace w szkole?. Na studiach miałem pedagogikę ale nie wiem czy to jest jakaś podstawa żeby ubiegać się o posadę nauczyciela. Jeżeli jesteście w stanie mi doradzić i pokierować tak żeby dostać ta posadę był bym bardzo wdzięczny.

Grzegorz881
Kto: rodzic

Re: Nauczyciel WF po fizjoterapii?

Postautor: Grzegorz881 » 2025-04-09, 13:41

Dzień dobry! Jako fizjoterapeuta z przygotowaniem pedagogicznym masz już solidne podstawy, by ubiegać się o pracę w szkole, szczególnie jeśli chodzi o prowadzenie zajęć wychowania fizycznego. Warto jednak sprawdzić, czy program Twoich studiów obejmował treści zgodne z podstawą programową WF – czasem wymagane są też studia podyplomowe z wychowania fizycznego.

Z własnego doświadczenia polecam rozwijać kompetencje również w obszarach takich jak terapia ruchowa, edukacja posturalna czy nowoczesne podejście do pracy z ciałem – tego typu kwalifikacje są coraz bardziej doceniane w szkołach. Ciekawą opcją są też specjalistyczne szkolenia i kursy dla fizjoterapeutów, które znajdziesz na stronie https://koszla.pl. Są tam dostępne m.in. tematy związane z funkcjonalnym podejściem do ruchu, terapią bólu czy pracą z dziećmi i młodzieżą.

Taka wiedza może nie tylko poszerzyć Twoje możliwości zawodowe, ale także zwiększyć Twoją atrakcyjność na rynku edukacyjnym. Powodzenia!

Wróć do „Wychowanie fizyczne”