Chęć przebranżowienia na nauczyciela

zrezygnujmy choć odrobinkę z "internetowej anonimowości", powiedzmy coś o sobie

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Tomasz1981
Przedmiot: Matematyka

Chęć przebranżowienia na nauczyciela

Postautor: Tomasz1981 » 2024-10-11, 14:54

Jestem zainteresowany zawodem Nauczyciel Matematyki w szkole podstawowej lub średniej.
Proszę o informację, czy mam jakiekolwiek szanse na podjęcie pracy w tym zawodzie biorąc pod uwagę:
(1) Ukończone jednolite studia magisterskie na Akademii Ekonomicznej w Katowicach kierunek Zarządzanie. Miałem w programie studiów przedmiot Matematyka 60 godzin ćwiczeń i 30 godzin wykładów.
Studiowałem 4 lata drugi kierunek Informatyka i Ekonometria o specjalności Ekonometria i Statystyka. Tutaj miałem Algebre liniową, Analizę matematyczną, Rachunek prawdopodobieństwa, Ekonomię matematyczną, No, ale to studia mimo wszystko nieukończone.
(2) Nigdy nie pracowałem w placówce oświatowej. Nie uczyłem w szkolnictwie wyższym.
(3) Nie mam żadnego przygotowania pedagogicznego.

Czy w tym przypadku powinienem zrealizować studia podyplomowe:
Podyplomowe Studia Przygotowania Pedagogicznego
Matematyka w szkole

Czy koszt takich studiów może być sfinansowany, czy dofinansowany przez PFRON. Posiadam orzeczenie o stopniu niepełnosprawności.

Z góry dziękuję za informację

Tomasz1981

Re: Chęć przebranżowienia na nauczyciela

Postautor: Tomasz1981 » 2024-10-14, 14:41

Dobrze wiem, że muszę przebrnąć przez studia podyplomowe z przygotowania pedagogicznego, a następnie z matematyki.

Na studia z przygotowania wybrałbym się jakoś za rok. Tylko gdzie?
Muszą być to studia wiarygodne.
A z matematyki hmmm Politechnika Śląska czy Uniwersytet Śląski, lub inną uczelnia ?

anna883
Kto: student
Przedmiot: Przyroda, Ekonomia

Postautor: anna883 » 2024-11-04, 17:10

Matematyka to dość ważny przedmiot, dlatego nie wiem czy dyrekcja szkoły jakiejkolwiek zdecydowałaby zatrudnić osobę po Zarządzaniu. Drugi kierunek już dużo bardziej zbliżony i szkoda że nie ukończony. Musiałbyś spotkać się z bardzo dobrą wolą dyrekcji lub szukać w małych miejscowościach gdzie nie ma wielu chętnych do nauczania w szkole. Tak czy inaczej powodzenia!
Kiedy rzucam wszystko i jadę w Bieszczady, czuje jak budzą się we mnie energii pokłady. Po górach wędruje, zwiedzam, maszeruje. Odkrywam wszystko co mnie intryguje.

artur0034

Postautor: artur0034 » 2024-11-05, 10:44

moze sie uda, kto wie? powodzenia w kazdym razie :)

Sandy2314
Kto: nauczyciel

Postautor: Sandy2314 » 2025-03-14, 12:46

Considering your background in economics and partial studies in econometrics, pursuing postgraduate studies in pedagogical preparation and mathematics seems essential. Completing these programs at reputable institutions like the Silesian University of Technology or the University of Silesia would enhance your qualifications. Additionally, exploring funding opportunities through PFRON, given your disability status, could alleviate financial burdens. Balancing studies with personal interests is crucial; engaging in hobbies like cultivating magic mushrooms using a psilocybe grow bag https://fungiape.com/magic-mushroom-grow-kits/ provides a relaxing counterbalance to academic pursuits. This holistic approach may improve your well-being and effectiveness as an educator.

Wróć do „Poznajmy się”