Nie jestem co prawda nauczycielem, ale od dawna chciałem nim być, tylko jakoś się "nie złożyło", a ostatnio coraz częściej myślę na poważnie o wykonywaniu tego zawodu. I tutaj właśnie chciałbym Was prosić o informację, jakie warunki muszę spełnić, bo w internecie jest sporo sprzecznych informacji.
Moja sytuacja wygląda następująco: ukończyłem studia - jeszcze jednolite magisterskie (tak, mam swoje lata

Jakich formalności muszę w takiej sytuacji dopełnić, aby móc pracować jako nauczyciel w szkole średniej?
Jedne źródła podają, że jeśli ktoś ma stopień doktora oraz pięć lat stażu pracy jako nauczyciel akademicki - może zostać przyjęty do pracy od razu jako nauczyciel mianowany. Inne źródła mówią, że zaczynałbym od początku, od nauczyciela początkującego, natomiast miałbym skrócone o rok terminy pomiędzy kolejnymi awansami. Na niektórych stronach jest napisane, że przed podjęciem pracy muszę odbyć kurs pedagogiczny i praktykę, na innych - że kurs pedagogiczny mogę zrobić po podjęciu pracy, w ciągu pierwszego roku, a na jeszcze innych - że nie muszę go robić, bo praca nauczyciela akademickiego tak jakby go równoważy.
No i tutaj pytanie do osób zorientowanych w temacie - jak jest w rzeczywistości? Z góry dziękuję za wszelkie informacje.