cameleonix11 pisze:Witam.
Dyrektor chce mnie skierować na studia podyplomowe, aby zdobyć uprawnienia do pełnienia funkcji psychologa szkolnego. Czy są jakieś wymagania, jakie musi spełnić uczelnia? Chciałbym uniknąć sytuacji, kiedy okaże się, że po skończeniu studiów nie będę mógł być psychologiem szkolnym. Szukałem po różnych uczelniach, ale niestety wszędzie tylko psychologia biznesu i transportu. Jaką psychologię musiałbym studiować, ewentualnie bardzo proszę o linki do studiów podyplomowych z w/w tematyki, najlepiej uczelnie śląskie.
Aha. Dowiedziałem się, że wchodzą w grę tylko studia 3-semestralne (minimum 310 godzin).
Koleżanko szanowna! ja w ramach przedmiotu podstawy psychologi w szkole ponadgimnazjalnej przekazuję uczniom wiedzę rozpisaną na 144 godziny! Jeden przedmiot (psychologia ogólna) na pierwszym roku studiów psychologicznych ma 150 godzin! A koleżanka raczy wspominać o zostaniu psychologiem szkolnym po ukończeniu 310 godzin.
Warto może dodać, że studia na kierunku psychologia (a także prawo, medycyna, teologia) nie są nawet realizowane w systemie dwustopniowym. Wyobraźmy sobie specjalistę któremu polecamy nasze problemy, życiowe, zdrowotne czy prawne, a potem dowiadujemy się, że leczy nas znachor po trzyletnich studiach medycznych albo szaman po trzyletnich studiach psychologicznym. Martwi mnie, że nawet dyrektorzy utożsamiają psychologię z pewną specjalizacją, jakimś tam nie dłuższym niż trzysemestralnym przyuczeniem do zawodu na podbudowie, pedagogiki czy socjologii. To żenujące.
Choć właściwie... no może... Przecież gdyby tak kształcić lekarzy medycyny na podbudowie magisterium z weterynarii byłoby mniej chorych.