Nauczyciel na zasiłku rehabilitacyjnym

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Weronika1234
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Nauczyciel na zasiłku rehabilitacyjnym

Postautor: Weronika1234 » 2008-07-08, 10:12

Mam pytanie, czy są tu może osoby, które otrzymały zasiłek rehabilitacyjny , pomimo że mialy prawo do urlopu dla poratowania zdrowia?
Jestem na zwolnieniu lekarskim od początku ciąży i teraz na koniec chcialabym przejść na zasilek reh. jednak mam prawo do urlopu zdrowotnego, ale wiadomo, nie chcialabym go marnować na 2 miesiące, ktore zostały mi do porodu. Co robić?

edzia

Re: Nauczyciel na zasiłku rehabilitacyjnym

Postautor: edzia » 2008-07-08, 13:44

A co ma piernik do wiatraka?

To, że masz prawo do urlopu dla poratowania zdrowia, nie oznacza, że musisz z tego prawa teraz korzystać. Idź na zasiłek rehabilitacyjny.

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-07-09, 23:30

edzia pisze:A co ma piernik do wiatraka?

ano może mieć bo skoro ma prawo do urlopu dla poratowania zdrowia to może nie otrzymać zasiłku rehabilitacyjnego

USTAWA z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Tekst jednolity: Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 267 ze zm.)

Art. 18 ust. 7. Świadczenie rehabilitacyjne nie przysługuje osobie uprawnionej do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, zasiłku dla bezrobotnych, zasiłku przedemerytalnego lub do świadczenia przedemerytalnego oraz do urlopu dla poratowania zdrowia, udzielonego na podstawie odrębnych przepisów.

edzia

Postautor: edzia » 2008-07-09, 23:48

Nie znam dokładnie tych przepisów :oops: Ale skoro tak, to z tego zapisu wynika, że nie można skorzystać z tego zasiłku, gdy ma się prawo do upz. Znam jednak wiele osób w takiej sytuacji, a korzystających z zasiłku rehab. Czy zatem choroba w czasie ciąży nie stanowi wyjątku?

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-07-09, 23:51

edzia pisze:Nie znam dokładnie tych przepisów :oops: Ale skoro tak, to z tego zapisu wynika, że nie można skorzystać z tego zasiłku, gdy ma się prawo do upz. Znam jednak wiele osób w takiej sytuacji, a korzystających z zasiłku rehab. Czy zatem choroba w czasie ciąży nie stanowi wyjątku?

nie stanowi wyjątku... ale ja nie napisałem, że tego zasiłku nie otrzyma lecz mogą odmówić bo ma prawo do upz

Wróć do „Prawo oświatowe”