daty na wnisku rozpoczynający staż i data złożenia sprawozda

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

aniamarian
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

daty na wnisku rozpoczynający staż i data złożenia sprawozda

Postautor: aniamarian » 2009-05-31, 21:35

Odbyłam staż na dyplomowanego. Trzylata temu złożyłam wniosek z datą 4 września - tego dnia rozpoczynał sie nowy rok szkolny. Staż musi trwać dokładnie 2 lata i 9 miesięcy. Mam pytanie czy mam doliczyć te trzy dni, i datę złożenia sprawozdania napisać 2.06.09? Proszę o odpowiedź AR[/list]

Awatar użytkownika
Hoya
Przedmiot: Informatyka

Re: daty na wnisku rozpoczynający staż i data złożenia sprawozda

Postautor: Hoya » 2009-05-31, 23:38

Witam! Przyznam szczerze, że mnie również interesuje ten problem, zwłaszcza, że na wielu forach znajduję różne odpowiedzi (jednoznacznej odpowiedzi brak również na forum dla kadry kierowniczej OSKKO).

Jedna grupa twierdzi, iż staż na dyplomowanego zaczyna się zawsze z początkiem roku szkolnego (1.09) i trwa 2 lata i 9 miesięcy (31.05)

Druga grupa twierdzi, iż datą rozpoczęcia stażu jest data złożenia wniosku, czyli jednak do daty 31 maja należy doliczyć brakujące dni.

Moja dyrektorka należy do grupy pierwszej. Jej interpretacja jest następująca: wniosek złożony w terminie oznacza rozpoczęcie stażu od 1.09. Termin 14 dni umożliwić ma opracowanie planu rozwoju składanego z wnioskiem, czyli według jej interpretacji napisanie planu rozwoju jest pierwszym działaniem w stażu trwającym od 01.09.

Ciekawa jestem, jakie są Wasze opinie na ten temat?

Póki co jedynym pewnikiem wydaje się być fakt, iż staż ma trwać 2 lata i 9 miesięcy. Jeśli więc napiszesz, iż staż rozpoczęłaś 4 września 2006 a zakończyłaś 31 maja 2009 będzie wyraźnie brakowało tych kilku dni.

edzia

Postautor: edzia » 2009-06-01, 07:56

Hoya pisze:Moja dyrektorka należy do grupy pierwszej. Jej interpretacja jest następująca: wniosek złożony w terminie oznacza rozpoczęcie stażu od 1.09. Termin 14 dni umożliwić ma opracowanie planu rozwoju składanego z wnioskiem, czyli według jej interpretacji napisanie planu rozwoju jest pierwszym działaniem w stażu trwającym od 01.09.
Dyrektorka ma rację, staż zaczyna się zawsze 1 września, bo zawsze 1 września rozpoczyna się rok szkolny. Natomiast zajęcia rozpoczynają się czasem później, w zależności od układu dni w kalendarzu, np. 4 września.

Zdarza się jednak czasem, że nauczyciel nawiązuje stosunek pracy z dniem np. 10 września, wówczas staż rozpoczyna z dniem 10 września. Gdyby jednak podpisał umowę z dniem późniejszym, później, niż w ciągu 14 dni od dnia rozpoczęcia zajęć, niestety nie może do końca roku szk. rozpocząć stażu. Piszę tu o dacie nawiązania stosunku pracy, a nie dacie podpisania umowy.

Awatar użytkownika
przemozawka
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Postautor: przemozawka » 2009-06-01, 18:02

A ja z kolei otrzymałem odpowiedź od fachowca z "Głosu Nauczycielskiego", że te 3 dni trzeba doliczyć - więc znowu wracamy o punktu wyjścia - czy ktoś potrafi ze 100% pewnością odpowiedzieć na to pytanie? Temat myślę, że jest ważny - bo jeśli doszukają się w Kuratorium nieścisłości to dokumentacja zostanie odrzucona :cry:

edzia

Postautor: edzia » 2009-06-01, 21:58

Proszę, oto pewna informacja, bo pochodzi nie od fachowca, tylko ze źródła:

Art. 9d. 1. Nauczyciel rozpoczyna staż z początkiem roku szkolnego, nie później jednak niż w ciągu 14 dni od dnia rozpoczęcia zajęć, na swój wniosek skierowany do dyrektora szkoły, z tym że nauczyciel stażysta rozpoczyna staż bez złożenia wniosku.

2. W przypadku nawiązania stosunku pracy po upływie terminu, o którym mowa w ust. 1, nauczyciel nie rozpoczyna stażu do końca tego roku szkolnego.

Nauczyciel rozpoczyna staż z początkiem roku szkolnego, a nie z dniem złożenia wniosku. A początek roku szkolnego jest zawsze 1 września.

Pamiętajcie też, że wakacje definitywnie kończą się zawsze 31 sierpnia, a 1 września zaczyna się nowy rok szkolny. Jeśli układ dni w kalendarzu jest łaskawy, to zajęcia rozpoczynają się czasem dopiero 4 września, a w dniach 1-3 września jest po prostu weekend (a nie wakacje).

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”