Prośba o ocene tekstu

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

zakłopotany uczen
Kto: uczeń

Prośba o ocene tekstu

Postautor: zakłopotany uczen » 2010-03-11, 17:01

Na języku polskim napisałem taką pracę (przedstawię ją całą):
Kiedyś, jak zaczynałem programować różne programy miałem pewien problem.
Chodziło o to, iż nie mogłem poradzić sobie z zapamiętywaniem wszystkich funkcji. Było to straszne, ponieważ szukanie każdej funkcji w siedmiuset stronicowej książce było dość kłopotliwe. Od początku chciałem programować same duże projekty, lecz było to niemożliwe. Jednak poradziłem sobie z tym problemem robiąc osobny program dla każdej funkcji.
Byłem wtedy (i nadal jestem) z siebie dumny, że udało mnie się to wszystko zapamiętać.

Nauczycielka powiedziała że nie jest to opowiadanie i nie może mi tego zaliczyć. Tematem pracy było "Udało mi się pokonać tę trudność" i miałem napisać opowiadanie. Według mnie to jest opowiadanie a według nauczycielki j. polskiego nie. Czy według was to jest opowiadanie?

Awatar użytkownika
wulina
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Re: Prośba o ocene tekstu

Postautor: wulina » 2010-03-11, 17:23

Zdecydowanie nie! Popieram Twoja nauczycielkę! Gdzie tu jest akcja opowiadania? Ciąg przyczynowo-skutkowy? Wstęp, rozwinięcie, zakończenie? To tylko krótka wypowiedź na zadany temat. Nie opowiadanie.

zakłopotany uczen
Kto: uczeń

Postautor: zakłopotany uczen » 2010-03-11, 19:25

Mimo wszystko proszę o wypowiedź jeszcze kilku osób, gdyż zawsze lepiej mieć jedną rzecz potwierdzoną wielokrotnie. :mrgreen:

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-03-11, 19:35

zakłopotany uczen pisze:Mimo wszystko proszę o wypowiedź jeszcze kilku osób, gdyż zawsze lepiej mieć jedną rzecz potwierdzoną wielokrotnie.

Potwierdzam.
Porównaj to, co napisałeś z definicją opowiadania.
Opowiadanie:
1. Krótki utwór epicki o prostej akcji, niewielkich rozmiarach, jednowątkowej fabule, pisany prozą.
2. Podstawowa forma wypowiedzi narracyjnej, prezentująca narastanie w czasie toku zdarzeń, opozycyjna wobec opisu.

Dobre opowiadanie powinno mieć ciekawy początek, budzące zainteresowanie rozwinięcie i przekonujące zakończenie.

W Twojej wypowiedzi tego nie ma.

Majrzena
Przedmiot: Język polski

Postautor: Majrzena » 2010-03-12, 17:42

Zgadza się: to nie jest opowiadanie. I język też kiepski - operujesz bardzo ubogim słownictwem.

Wróć do „Kącik uczniowski”