Odpowiedz ustna

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

nopain
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Odpowiedz ustna

Postautor: nopain » 2010-03-13, 22:12

1.Jak dobrze się zaprezentować przy odp. ustnej???
Chodzę do logopedy pod kątem" płynności mowy" (lekkie jąkanie i emisja głosu).
Chyba największym moim problemem jest opanowanie stresu.
Prosiłbym o rady jak " olśnić" słuchaczy.
Wychowawca coś wspominał o zwolnieniu z odp. i pisaniu ręcznie ale nie jestem do tego przekonany.
Chcę pierwszy raz w życiu zgłosić się do odp.Pragnę się przełamać, nqauczycielka jest bardzo fajna.

2.Mam niebardzo czytelne pismo (tak mówi wychowawca) i chce abym zeszyt przepisał na komputerze gdyż nie umie odczytać.Ale na spr analizach tekstu to już umie.Inni nauczyciele nie zgłaszają większych uwag.Czy mogę dostawać gorsze oceny z powodu brzydszego pisma?
Co mam z tym zrobić?

Co do tych dwóch tematów to czy na matrze mógłbym być zwolniony z odp. ustnej i pisać na komputerze (nie bardzo mi to odpowiada)?

Awatar użytkownika
haLayla

Re: Odpowiedz ustna

Postautor: haLayla » 2010-03-14, 19:11

nopain pisze:1.Jak dobrze się zaprezentować przy odp. ustnej???
Chodzę do logopedy pod kątem" płynności mowy" (lekkie jąkanie i emisja głosu).
Chyba największym moim problemem jest opanowanie stresu.

Każdy jest stremowany przed publicznym wystąpieniem. Nie tylko jeżeli chodzi o odpowiedź ustną, ale też w przypadku gdy trzeba wygłosić mowę. Ja swoją tremę ujarzmiłem (bo nie da się jej pokonać), ćwicząc przed lustrem. Na początku poczujesz się głupio, ale później będzie Ci to przychodziło łatwiej.

Prosiłbym o rady jak " olśnić" słuchaczy.

Właściwa modulacja i gestykulacja. Jeżeli chcesz coś podkreślić - podnieś ton głosu. Jeżeli chcesz wywołać wśród audytorium poczucie wspólnoty - roztocz szeroko ręce i używaj zaimków "my", "nasz", "nasze" oraz słowa "razem". Jeśli chcesz ukazać dystans, postaw raczej na używanie słów takich jak "ja", "moje". Staraj się nie używać słowa "powinniśmy" - to świadczy o słabości mówcy. O wiele lepiej powiedzieć "musimy" co wywoła efekt wśród słuchaczy, bądź powiedzieć neutralnie, np "zaistniała potrzeba zrobienia..."

Jeżeli muszę wygłosić przemowę, staram się zacząć anegdotą, cytatem z jakiegoś dzieła literackiego, bądź nawiązaniem do podzielanych przez słuchających wartości. Możesz także postawić na zaszokowanie audytorium, po czym obrócić to w dowcip, jak to np. było w dowcipie o księdzu i kazaniu, gdy ksiądz mówi "Kochałem kiedyś pewną kobietę... To była moja matka".

Chcę pierwszy raz w życiu zgłosić się do odp. Pragnę się przełamać, nauczycielka jest bardzo fajna.

Myślę, że nauczycielka nie obrazi się, jak przed lekcją podejdziesz do niej i wyjaśnisz swoją sytuację. Napisałeś, że jest fajna, więc na pewno Cię zrozumie.

2. Mam nie bardzo czytelne pismo (tak mówi wychowawca) i chce abym zeszyt przepisał na komputerze gdyż nie umie odczytać. Ale na spr analizach tekstu to już umie. Inni nauczyciele nie zgłaszają większych uwag.

Nie Ty pierwszy i nie ostatni. Ja sam piszę bardzo nieczytelnie, mimo, że wiele osób, które miały okazję zetknąć się z moim pismem stwierdziły, że jego linia jest bardzo ładna i równa ;-) Jeżeli jesteś w stanie przeczytać, to co zapisałeś, to nie jest tak najgorszej.

Co mam z tym zrobić?

Podobnie jak z przemowami. Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Zacznij przepisywać podręczniki, np. od historii albo biologii. Oprócz wyrabiania charakteru pisma, utrwalisz wiedzę. Przepisywania książek od chemii, matematyki, czy fizyki nie polecam :)

Możesz też spróbować rysować szlaczki, jak dzieci w przedszkolu, czy ćwiczyć prace wymagające precyzji, jak np. przyszywanie guzików itd.
<3

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-03-14, 20:19

haLayla, brawo. Dałeś doskonałe rady.
Nie mam ostatnio czasu i nastroju na pisanie, ale podpisuję się pod Twoim postem.
Potwierdzam - pismo można wyćwiczyć, tremę przed występem publicznym ujarzmić.

nopain pisze:Chodzę do logopedy pod kątem" płynności mowy" (lekkie jąkanie i emisja głosu).

Myślę, że ćwiczenia logopedyczne odnoszą właściwy skutek. Lekkimi zająknięciami przy odpowiedzi się nie przejmuj. Mogą zdarzyć się każdemu. Znacznie gorzej jest, gdy ktoś swoją wypowiedź ubarwia dźwiękami typu: yyy...aaa...uuu... yyy. Sam pewnie czasami byłeś świadkiem takich odpowiedzi kolegów (i w rzeczywistości nie musieli się jąkać), bo nie byli do niej dobrze przygotowani.
Odpowiadając spróbuj sobie wyobrazić, że to jest zwykła rozmowa. Na początku patrz raczej na nauczycielkę. Dopiero, gdy poczujesz, że twój głos brzmi w miarę pewnie możesz zwrócić wzrok na klasę.
Nawet jeśli za pierwszym razem nie wypadnie tak, jak tego oczekujesz, nie rezygnuj z następnych prób. Trening czyni mistrza. Podobno najsłynniejszy mówca starożytności, Demostenes, też miał problemy z wymową i pokonał je. Nie polecam jednak iść w jego ślady i ćwiczyć z kamykami w ustach. Znacznie lepiej jest przed lustrem.
I może przygotowując się do tej pierwszej odpowiedzi, nagraj ją, odsłuchaj i zobaczysz, nad którymi elementami musisz jeszcze popracować.

nopain

Postautor: nopain » 2010-03-21, 19:46

Dzięki za posty.Przed przeczytaniem tych postów byłem pytany (odp.ustna na ocenę).Choć byłe nauczony nie zgłosiłem się.Ale sam zostałem wywołany do odp.Dostałem minus 5 ale nie byłem z siebie zadowolony.Byłem spięty i mój głos nie był pewny.Myślę ze musze więcej cwiczyć przed lustrem i odbudować pewność siebie.Będą jeszcze okazje by pokazać co potrafię.Chcę sam się zgłosić i powiedzieć wszystko to co się nauczyłem.

Mam jeszcze pytanie.Czy mógłbym udać sie do psychologa szkolnego i przedstawić całą sytuację i poradzić się w innych sprawach?
Seeing is deceiving, dreaming is believing

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-03-21, 20:07

nopain pisze:Czy mógłbym udać sie do psychologa szkolnego i przedstawić całą sytuację i poradzić się w innych sprawach?

masz do tego prawo i zawsze możesz się tam zgłosić i poprosić o rozmowę.

Wróć do „Kącik uczniowski”