Witam! jestem nowa z innym problemem i trochę się przeraziłam po tym co przed chwilą przeczytałam. Mam 38 lat i właśnie złożyłam papiery na pedagogikę. Zastanawiam się czy to nie jest zbyt póżno, Aby w tym wieku rozpocząć studia?
Powiedzmy, że trochę się w życiu pogubiłam. Albo inaczej, kiedy miałam naście lub dzieścia kilka lat przestałam wierzyć w siebie, w to, że ja też mogę realizować swoje marzenia i coś osiągnąć. Z tej obłdy obudziłam się niedawno, kiedy urodziłam moją ukochaną córeczkę. Na to nie było za póżno więc może na pracę z dziećmi też nie będzie.
To znaczy, że to czego i tak nie można nauczyć się na uniwerku, a jedynie w praktyce i jest konieczne w tej pracy zapewne już masz.
Pewnie również predyspozycje.
Pozostaje tylko trochę wysiłku i zdobycie stosownego wykształcenia.
kasial212, jeżeli czujesz, że tego właśnie chcesz, to nie wahaj się.
Marzenia trzeba realizować.
Jest jeszcze druga strona medalu. Nie masz pewności, czy uda Ci się dostać pracę w szkole.
Mam nadzieję, że masz jakąś pracę, jakiś zawód. Nie rzucaj tego. Podczas studiów będziesz mieć praktyki w szkole. Wtedy przekonasz się, czy to jest właśnie to.
Jeżeli nie spróbujesz, nie będziesz wiedzieć i możesz żałować, że nie spróbowałaś.
Dzięki MALGALA. Piszesz jakbyś mnie znała. Mam właśnie obawy, czy dostanę pracę. Wszak będę już po 40. I jeszcze pytanko:czy to prawda ,że pracę mogę podjąć już po licencjacie? Zaznaczę, że chcę iść na wych. wczesnoszkolne.
Pewnie, zgadzam się z poprzednikami na naukę nigdy nie jest za późno! Ja mam 35 lat i choć studia już skończyłam, to do mianowanego jeszcze mi daleko:) o jakiej specjalizacji myślisz?
Mślę o pedagogice wczesnoszkolnej. Po licencjacie mogłabym już szukać pracy. Lubię dzieci w tym wieku szczególnie. A potem chciałabym mgr z finansów i rachunkowości, bo też to lubię. Ale dzieci na pierwszym miejscu. NIe wiem czy mi się uda, ale mam plany i nadzieję! myślisz że dam radę?
Moim zdaniem absolutnie nie jest za późno. W tym wieku można się jeszcze sporo nauczyć,w zasadzie to widze w tym same plusy,bo masz więcej doświadczenia oraz wiedzy na studiach.