nadgodziny czy zastępstwa

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

00majeczka00
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

nadgodziny czy zastępstwa

Postautor: 00majeczka00 » 2011-07-23, 13:11

witam

mam pytanie odnośnie różnicy między zastępstwami zleconymi, a godzinami nadliczbowymi nauczyciela.

rozumiem, że jeśli przychodzę do pracy w ramach zastępstwa za chorą koleżankę, czyli wypracowuje moje pensum plus jej godziny to są to zastępstwa i za taką godzinę dostaję moje ok 12 zł (tyle wynosi moje stawka godzinowa)

a jeśli pracuje w lipcu, nie zastępuję nikogo, tylko w związku z organizacją pracy w mojej szkole, pracujemy jeszcze ok miesiąca od zakończenia roku szkolnego to są to zastępstwa, czy nadgodziny? będą one płatne też 12 zł, czy 24 za godzinę?

pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
arsandra
Przedmiot: Język niemiecki

Re: nadgodziny czy zastępstwa

Postautor: arsandra » 2011-07-23, 16:08

zastępstwa doraźne - to właśnie tak, jak napisałaś - za chorą koleżankę, w okienku, dodatkowo zostajesz godzinę, itd.

u nas wielu nauczycieli na ponad etat, więc to są godziny nadliczbowe - u nas dostajemy taką kartkę na koniec miesiąca, gdzie wpisujemy swoje nadliczbowe w danym miesiącu oraz właśnie te zastępstwa doraźne, płatne koła, godziny indywidualne, itd. - więc to wszystko jest chyba tak samo płatne, bo potem te godziny sumujemy z całego miesiąca i za to nam płacą.

A praca w lipcu...jestem "nowa" w tym zawodzie, ale z tego, co się orientuję, to nie są żadne godziny nadliczbowe czy zastępstwa..po prostu robi się to w ramach pensji zasadniczej...my też pracowaliśmy (rekrutacja, rozmowa jakaś, itd. i to było w ramach pracy nauczyciela, nic ponad) Mam rację?

00majeczka00
Przedmiot: Inne

Re: nadgodziny czy zastępstwa

Postautor: 00majeczka00 » 2011-07-24, 13:05

w lipcu masz normalny urlop (jak każdy nauczyciel) , my pracujemy non-stop, bo mamy młodzież w internacie. wypisujemy to jako zastępstwo, a nie godziny nadliczbowe, choć wyrabiamy nawet więcej niż nasze pensum

Wróć do „Prawo oświatowe”