Dodaj publikację
Autor
inż.DARIUSZ MĄCZKA
Data publikacji
2008-06-24
Średnia ocena
5,00
Pobrań
149

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Plan nauczania dietetyki w zawodzie technik usług kosmetycznych, propozycje tematów i treści lekcji.
 Pobierz (doc, 36,5 KB)

Podgląd treści


PLAN NAUCZANIA DIETETYKI W ZAWODZIE TECHNIK USŁUG KOSMETYCZNYCH.

Technik usług kosmetycznych
NUMER PROGRAMU: 514[03]/SP/MENiS/2000.11.10
Plan nauczania podbudowa programowa: szkoła dająca wykształcenie średnie.

|Lp. |Ilość godzin|Tematy lekcyjne |Treść lekcji |
|1. |1 |Znaczenie i podział składników pokarmowych, niedożywienie jakościowo- ilościowe |Omówienie znaczenia składników pokarmowych w żywieniu człowieka , podział jakościowy i ilościowy |
| | | |składników pokarmowych , ogólna charakterystyka niedożywienia wynikła z niedoboru białkowo-kalorycznego |
| | | |(kwashiorkor , marazmus ) |
|2 |1 |Znaczenie i charakterystyka białek,tłuszczów, węglowodanów – trawienie i |Ogólny podział , budowa chemiczna , pochodzenie białek , tłuszczów i węglowodanów , podstawy trawienia i |
| | |wchłanianie |wchłaniania –mechanizmy |
|3 |1 |Ogólna charakterystyka witamin i składników mineralnych – skutki niedoboru |Podział witamin i składników mineralnych ,omówienie najważniejszych skutków niedoboru w/w składników |
| | | |pokarmowych |
|4 |1 |Bilans energetyczny oraz wartość odżywcza pożywienia |Gospodarka energetyczna organizmu człowieka ( PPM , PPPM , CPM ) wartość energetyczna –kaloryczna |
| | | |pożywienia wartości brutto i netto Atwatera |
|5 |1 |Normy żywienia i żywności, gospodarka wodna organizmu |Omówienie norm żywienia , charakterystyka norm bezpiecznego spożycia i zalecanego spożycia , bilans wodny |
| | | |organizmu człowieka |
|6 |1 |Podstawowe zasady żywienia, charakterystyka i klasyfikacja diet |10 zasad prawidłowego żywienia , podział , klasyfikacja i charakterystyka systemu dietetycznego |
|7 |1 |Żywienie kobiet w ciąży i karmiących oraz podstawy żywienia dzieci |Krótka fizjologia kobiety w ciaży i karmiącej , wpływ diety na rozwój płodu i proces produkcji mleka , |
| | | |schemat żywienia niemowląt metodą naturalna i sztuczną |
|8 |1 |Żywienie w hiperlipidemii i osteoporozie |Pojęcie znaczenia hiperlipidemia , charakterystyka procesu miażdżycy , pojęcie osteoporozy , zasady |
| | | |żywieni w hiperlipidemii i osteoporozie |
|9 |1 |Dietoterapia otyłości |Pojęcie otyłości , metody klasyfikacji i diagnostyki otyłości zasady żywienia w otyłości – diety |
| | | |niskoenergetyczne , powikłania otyłości |
|10 |1 |Zasady żywienia w wybranych chorobach układu pokarmowego |Znaczenie i charakterystyka diety lekkostrawnej ,żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy |
| | | |biegunkach i zaparciach. |

Opracowanie – inż. Dariusz Mączka