Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Ćwiczenia z technologii gastronomicznej z towaroznawstwem
dział : OWOCE
Opracowanie inż. Dariusz Mączka –nauczyciel przedmiotów zawodowych
Ćwiczenia z technologii gastronomicznej z towaroznawstwem
dział OWOCE
1.Uzupełnij Poniższą tabelkę, odpowiednio dopisz owoce lub grupę owoców
Jagodowe
………………
Ziarnkowe
………………
Południowe
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
Wiśnie, czereśnie, śliwki, morele, brzoskwinie
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
Orzechy włoskie, laskowe,
……………………………………………………………………….
………………………………………………………………
………………………………………………………………
2.Wymień zastosowanie technologiczne owoców jagodowych
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
3. Wymień wartość odżywczych owoców
Witaminy
……………………………………………………………………………………
Składniki mineralne
…………………………………………………………………………
Węglowodany
………………………………………………………………………………
4. Jakie znaczenie w produkcji dżemów mają pektyny znajdujące się w
owocach?
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
1 | S t r o n a
Ćwiczenia z technologii gastronomicznej z towaroznawstwem
dział : OWOCE
Opracowanie inż. Dariusz Mączka –nauczyciel przedmiotów zawodowych
5. Nazwij poniższe owoce i zaproponuj zastosowanie gastronomiczne.1
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
6. Wymień najważniejsze warunki przechowywania owoców
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
7. Jak należy postępować z jabłkiem po obraniu, aby zachować świeży jasny
wygląd i nie doprowadzić do ciemnienia powierzchni?
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
2 | S t r o n a
Ćwiczenia z technologii gastronomicznej z towaroznawstwem
dział : OWOCE
Opracowanie inż. Dariusz Mączka –nauczyciel przedmiotów zawodowych
8. Do zakładu gastronomicznego przywieziono skrzynkę jabłek, zaproponuj
etapy obróbki wstępnej.
A…………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
B…………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
C…………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
D…………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
9. Wymień owoce suche i ich zastosowanie w technologii gastronomicznej.
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
10. Jakimi kryteriami możemy określić dojrzałość owoców?
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
11. Omów i opisz sposób wykonania kompotu, kisielu, sałatki i żupy
Sposób wykonania
Kompotu z truskawek
Sposób wykonania
Kisielu z brzoskwini
Sposób wykonania
Sałatki wieloowocowej
Sposób wykonania
Zupy wiśniowej
3 | S t r o n a
Ćwiczenia z technologii gastronomicznej z towaroznawstwem
dział : OWOCE
Opracowanie inż. Dariusz Mączka –nauczyciel przedmiotów zawodowych
12. Wyjaśnij pojęcia
Pulpa owocowa …………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
Sok owocowy ……………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
Marmolada ……………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
Dżem …………………………………………………………………………
…………………………………..………………………………………………
Powidła …………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
Konfitura …………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
Jakie zjawisko zachodzi podczas sporządzania powyższych przetworów?
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
4 | S t r o n a