Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
ĆWICZENIA Z ORGANOLEPTYKI
Wygląd ogólny określa się jako:
- właściwy dla danego wyrobu, zachęcający do konsumpcji, z widocznym
bardzo starannym wykończeniem
- właściwy dla badanego wyrobu
- średni z widocznym niestarannym wykończeniem
- mało pociągający, z widocznym brakiem składników recepturowych
lub obecnością składników nieprzewidzianych recepturą
- 5 punktów
- 4 punkty
- 3 punkty
- 2 punkty
- 1 punkt
- nieapetyczny, nietypowy dla danego wyrobu
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Barwę określa się jako:
- charakterystyczną dla danego wyrobu, bardzo zdecydowaną, jednolitą
- charakterystyczną dla danego wyrobu, zdecydowaną
- średnią, mało zdecydowaną
- słabą, nieco zmienioną
- bardzo słabą, silnie zmienioną, nietypową dla danego wyrobu
Zapach określa się jako:
- charakterystyczny dla danego wyrobu, bardzo zdecydowany
- charakterystyczny dla danego wyrobu, zdecydowany
- słabo zdecydowany
- lekko wyczuwalny
- niewyczuwalny lub nieswoisty, obcy
Konsystencję określa się jako:
- bardzo kruchą, bardzo soczystą, jednolitą, w miarę zawiesistą i gęstą, pulchną,
- 5 punktów
- 1 punkt
- 5 punktów
- 4 punkty
- 3 punkty
- 1 punkt
- 4 punkty
- 3 punkty
- 2 punkty
- 2 punkty
puszystą
- 5 punktów
- 4 punkty
- kruchą, soczystą
- lekko twardą, słabo soczystą, lekko wodnistą, nieco za gęstą
- wyraźnie suchą, wybitnie twardą, wyraźnie rozpadającą się, bardzo gęstą
- bardzo wodnistą, mazistą
Smakowitość wyrobów, ich intensywność i typowość określa się oceną doustną, przy czym smakowitość ustala się jako:
- charakterystyczną dla danego wyrobu, bardzo zdecydowaną, przyjemną,
- charakterystyczną dla danego wyrobu, zdecydowaną
- nieco za kwaśną, nieco za słodką, nieco za słoną, nieco za gorzką
- ledwie wyczuwalną lub za kwaśną, za słodką, za słoną, za gorzką
- niewyczuwalną lub nietypową, z obcym posmakiem
- 4 punkty
- 1 punkt
- 3 punkty
- 2 punkty
- 3 punkty
- 2 punkty
zharmonizowaną
- 5 punktów
- 1 punkt
Nazwisko i imię osoby podlegającej badaniu ………………………………………………
Grupa ………………….. Kierunek………………………Data ………………godz ……..
PRÓBA NA DALTONIZM SMAKOWY
Ocena doustna
Zadanie: zróżnicować cztery podstawowe smaki w każde poniższe pole wpisz numer próbki
SŁODKI ………………………KWAŚNY…………………………
SŁONY………………………..GORZKI…………………………..
Nazwisko i imię osoby podlegającej badaniu ………………………………………………
Grupa ………………….. Kierunek………………………Data ………………godz ……..
DALTONIZM ZAPACHÓW
Ocena węchowa
Zadanie: w poniższe pola wpisz zapach jakim oznaczona jest każda próbka
1……………………………………2…………………………………………..
3……………………………………4…………………………………………..
5…………………………………….6…………………………………………..