Dodaj publikację
Autor
Szymon Solak
Data publikacji
2013-02-05
Średnia ocena
0,00
Pobrań
19

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Publikacje są przeznaczone dla nauczycieli historii ze szkoły podstawowej.
 Pobierz (doc, 34,0 KB)

Podgląd treści


Szymon Solak
Praca z tekstem z historii „Jak odżywiano się w Polsce w XIX wieku” dla klasy V

1. Jak kiedyś ludzie przechowywali żywność?

2. Kim był Mikołaj Appert?

3. Co wymyślił Appert?

4. Jakie posiłki zapożyczyli Polacy od zaborców?

|Zabór pruski |rosyjski |austriacki |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |

5. Z jakimi narodami utrzymywali kontakty Polacy żyjący pod zaborem austriackim?

6. Co to jest kutia?

7. Co to są bliny?

8. Kiedy pojawiały się klęski głodu i kto na nie cierpiał?

9. Dlaczego lekarze zachęcali do zimnych kąpieli?

10. Kim był Priessnitz? Co założył i wynalazł?

11. Kim był Ludwik Pasteur i co stwierdził?

12. Jakie warunki panowały w dziewiętnastowiecznych szpitalach?

13. Dlaczego ludzie umierali szpitalach?

14. Jak czyszczono narzędzia chirurgiczne? Na czym polegały zasady aseptyki?

15. Co znaczy dezynfekować?

Wykorzystaj tekst T. Małkowski, Historia
i społeczeństwo, Gdańsk 1998, 138-141, lub inny na ten sam temat.