Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Szymon Solak
Praca z tekstem z historii „Jak odżywiano się w Polsce w XIX wieku” dla klasy V
1. Jak kiedyś ludzie przechowywali żywność?
2. Kim był Mikołaj Appert?
3. Co wymyślił Appert?
4. Jakie posiłki zapożyczyli Polacy od zaborców?
|Zabór pruski |rosyjski |austriacki |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
5. Z jakimi narodami utrzymywali kontakty Polacy żyjący pod zaborem austriackim?
6. Co to jest kutia?
7. Co to są bliny?
8. Kiedy pojawiały się klęski głodu i kto na nie cierpiał?
9. Dlaczego lekarze zachęcali do zimnych kąpieli?
10. Kim był Priessnitz? Co założył i wynalazł?
11. Kim był Ludwik Pasteur i co stwierdził?
12. Jakie warunki panowały w dziewiętnastowiecznych szpitalach?
13. Dlaczego ludzie umierali szpitalach?
14. Jak czyszczono narzędzia chirurgiczne? Na czym polegały zasady aseptyki?
15. Co znaczy dezynfekować?
Wykorzystaj tekst T. Małkowski, Historia
i społeczeństwo, Gdańsk 1998, 138-141, lub inny na ten sam temat.