Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
REALIZACJA PROJEKTU „ TRZYMAJ FORMĘ”
W ROKU SZKOLNYM 2011-2013
[pic]
Program promujący ruch i zdrowe odżywianie, realizowany na terenie naszej szkoły
[pic]
[pic]
PROJEKT REALIZACJI PROGRAMU
„ TRZYMAJ FORMĘ”
W SZKOLE PODSTAWOWEJ
NR ...............
W...................
CELE
1.Edukacja w zakresie trwałego kształcenia prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodziców.
a. pogłębianie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety
b. kształtowanie postaw związanych z prawidłowym żywieniem
c. dostarczanie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych
2.Promocja zasad aktywnego stylu życia.
a .znaczenie potrzeby codziennej aktywności fizycznej
b. promowanie aktywnych form spędzania wolnego czasu
OSOBY ODPOWIEDZIALNE ZA REALIZACJĘ PROGRAMU
1.Nauczyciele poszczególnych przedmiotów (przyroda, wychowanie fizyczne)
2.Pielęgniarka szkolna
3.Rodzice uczniów
4.Uczniowie
FORMY I METODY REALIZACJI PROGRAMU
1.Konkursy szkolne
-inscenizacja teatralna
2.Prezentacje multimedialne
3.Plakaty, gazetki, albumy
4.Imprezy szkolne
-happening prozdrowotny ( dzień sportu )
- Zawody i turnieje sportowe
5.Akcje promujące zdrowie
-cykl spotkań z : pielęgniarką szkolną
Ewaluacja projektu:
Ewaluacja projektu prowadzona jest na bieżąco oraz po zakończeniu realizacji poszczególnych zadań .Wymiernym efektem pracy uczniów będą :
Wystawa prac plastycznych uczniów .
Prezentacja własnej twórczości .
Pokaz aktywnej rekreacji
Sukcesy sportowe
Apel podsumowujący
TEMATY
I GRUPA Zdrowa żywność
zadania do przygotowania:
estetyczne nakrycie stołu i wystrój sali,
kanapki z ciemnego pieczywa, kolorowe i zdrowe
co to znaczy zdrowo się odżywiać – dowolna forma prezentacji
omówić podstawowe składniki pokarmowe (ich funkcje dla organizmu)
przygotowują kaloryczność przygotowanych kanapek,, argumenty potwierdzające ich duże i pozytywne znaczenie w diecie
II GRUPA Badanie sposobów spędzania czasu wolnego przez uczniów naszej szkoły oraz aktywność fizyczna w czasach naszych dziadków –
(np.: zorganizowanie wystawy poświęconej wspomnieniom starszych ludzi
na temat form spędzania wolnego czasu w okresie ich młodości)
Realizując projekt społeczny uczniowie powinni:
- rozeznać potrzeby lokalnego środowiska, (ankieta)
- zdefiniować i wybrać jeden z problemów społecznych, który wymaga rozwiązania,
- zgromadzić jak najwięcej informacji na jego temat,
- zastanowić się wspólnie nad wszystkimi możliwymi rozwiązaniami danego problemu,
- zaplanować konkretne działanie, które mogłoby doprowadzić do rozwiązania
problemu,
wcielić pomysł w życie,
poinformować społeczność lokalną o efektach wspólnej pracy.(np gazetka na korytarzu szkolnym)
III GRUPA Badanie zgodności codziennej diety uczniów naszej klasy z zasadami diety zbilansowanej;
-co to znaczy zbilansowana dieta ?
Realizując projekt społeczny uczniowie powinni:
- rozeznać potrzeby lokalnego środowiska, (ankieta)
- zdefiniować i wybrać jeden z problemów społecznych, który wymaga rozwiązania,
- zgromadzić jak najwięcej informacji na jego temat,
- zastanowić się wspólnie nad wszystkimi możliwymi rozwiązaniami danego problemu,
- wcielić pomysł w życie,
- podjąć decyzję o formie prezentacji efektów działania społecznego,
poinformować społeczność lokalną ...