Dodaj publikację
Autor
Beata Tkaczyk
Data publikacji
2013-02-18
Średnia ocena
0,00
Pobrań
113

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Program promujący ruch i zdrowe odżywianie - lekcja metodą projektu.
 Pobierz (doc, 45,0 KB)

Podgląd treści


REALIZACJA PROJEKTU „ TRZYMAJ FORMĘ”

 W ROKU SZKOLNYM 2011-2013

[pic]

Program promujący ruch i zdrowe odżywianie,  realizowany na terenie naszej szkoły

[pic]

[pic]

PROJEKT REALIZACJI PROGRAMU
 „ TRZYMAJ FORMĘ” 
 

W SZKOLE PODSTAWOWEJ

NR ...............

W...................

 

  CELE
1.Edukacja w zakresie trwałego kształcenia prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodziców.
a. pogłębianie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety
b. kształtowanie postaw związanych z prawidłowym żywieniem
c. dostarczanie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych
2.Promocja zasad aktywnego stylu życia.
a .znaczenie potrzeby codziennej aktywności fizycznej
b. promowanie aktywnych form spędzania wolnego czasu

OSOBY ODPOWIEDZIALNE ZA REALIZACJĘ PROGRAMU
1.Nauczyciele poszczególnych przedmiotów (przyroda, wychowanie fizyczne)
2.Pielęgniarka szkolna
3.Rodzice uczniów
4.Uczniowie

FORMY I METODY REALIZACJI PROGRAMU
1.Konkursy szkolne
-inscenizacja teatralna
2.Prezentacje multimedialne
3.Plakaty, gazetki, albumy
4.Imprezy szkolne 
-happening prozdrowotny ( dzień sportu )
- Zawody i turnieje sportowe
5.Akcje promujące zdrowie
-cykl spotkań z : pielęgniarką szkolną

Ewaluacja projektu:
Ewaluacja projektu prowadzona jest na bieżąco oraz po zakończeniu realizacji poszczególnych zadań .Wymiernym efektem pracy uczniów będą :
Wystawa prac plastycznych uczniów .
Prezentacja własnej twórczości .
Pokaz aktywnej rekreacji
Sukcesy sportowe
Apel podsumowujący

TEMATY

I GRUPA Zdrowa żywność
zadania do przygotowania:
estetyczne nakrycie stołu i wystrój sali,
kanapki z ciemnego pieczywa, kolorowe i zdrowe
co to znaczy zdrowo się odżywiać – dowolna forma prezentacji
omówić podstawowe składniki pokarmowe (ich funkcje dla organizmu)

przygotowują kaloryczność przygotowanych kanapek,, argumenty potwierdzające ich duże i pozytywne znaczenie w diecie
II GRUPA Badanie sposobów spędzania czasu wolnego przez uczniów naszej szkoły oraz aktywność fizyczna w czasach naszych dziadków –
(np.: zorganizowanie wystawy poświęconej wspomnieniom starszych ludzi
na temat form spędzania wolnego czasu w okresie ich młodości)

Realizując projekt społeczny uczniowie powinni:
- rozeznać potrzeby lokalnego środowiska, (ankieta)
- zdefiniować i wybrać jeden z problemów społecznych, który wymaga rozwiązania,
- zgromadzić jak najwięcej informacji na jego temat,
- zastanowić się wspólnie nad wszystkimi możliwymi rozwiązaniami danego problemu,
- zaplanować konkretne działanie, które mogłoby doprowadzić do rozwiązania
problemu,
wcielić pomysł w życie,
poinformować społeczność lokalną o efektach wspólnej pracy.(np gazetka na korytarzu szkolnym)

III GRUPA Badanie zgodności codziennej diety uczniów naszej klasy z zasadami diety zbilansowanej;
-co to znaczy zbilansowana dieta ?
Realizując projekt społeczny uczniowie powinni:
- rozeznać potrzeby lokalnego środowiska, (ankieta)
- zdefiniować i wybrać jeden z problemów społecznych, który wymaga rozwiązania,
- zgromadzić jak najwięcej informacji na jego temat,
- zastanowić się wspólnie nad wszystkimi możliwymi rozwiązaniami danego problemu,
- wcielić pomysł w życie,
- podjąć decyzję o formie prezentacji efektów działania społecznego,
poinformować społeczność lokalną ...