Dodaj publikację
Autor
Dariusz Mączka
Data publikacji
2014-05-15
Średnia ocena
5,00
Pobrań
322

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Zestaw ćwiczeń z technologii gastronomicznej ZUPY  
 Pobierz (pdf, 211,6 KB)

Komentarze

MADZIA125, 2021-03-23, ocena:

A ODPOWIEDZI GDZIE ?

Podgląd treści

Zestaw ćwiczeń z technologii gastronomicznej

ZUPY


1.Co rozumiesz pod pojęciem zupa?
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………

2.Zupy mleczne biorą nazwę od składnika podstawowego, z jakich
składników poza mlekiem składa się zupa mleczna

Ryż, kasza,………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………

3. Uzupełnij tabelkę przypisując zupę do danej zaprawy.

Rosół, barszcz czerwony, rybna, zupa kalafiorowa, zupa pomidorowa zabielana,
jabłkowa, śliwkowa, krem z brokułów, krem z kalafiora, krupnik, kleik,
grochowa, botwinka, jarzynowa, ziemniaczana, grzybowa, selerowa

Zupy czyste

Zupy

podprawiane

żółtkiem i
śmietanka

Zupy

podprawiane

mąką

ziemniaczaną

Zupy z

rozklejonym
składnikiem
skrobiowym

Zupa

podprawiana
mąką i wodą

Zupa

podprawiana

zasmażką


OPRACOWANIE

mgr inż. DARIUSZ MĄCZKA

ĆWICZENIA I ZADANIA Z TECHNOLOGII GASTRONOMICZNEJ

Z TOWAROZNAWSTWEM



4.Czym charakteryzują się poszczególne zasmażki?
Zasmażka I stopnia
……………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
Zasmażka II stopnia
……………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
Zasmażka III stopnia
……………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………

5. Jaka jest zasada gotowania rosołów i bulionów?
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………

6. Czym charakteryzują się zupy i wywary jarskie?
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………

7. Zaproponuj receptury i sposób wykonania poniższych zup
Zupa jarzynowa

Sposób wykonania

Nazwa surowca

Kapusta kwaszona
Jabłka
Marchew
Cebula
Cukier
Olej



Gramy
900
200
120
100
25
70

OPRACOWANIE

mgr inż. DARIUSZ MĄCZKA

ĆWICZENIA I ZADANIA Z TECHNOLOGII GASTRONOMICZNEJ

Z TOWAROZNAWSTWEM


Krupnik z kaszy jęczmiennej

Nazwa surowca

Kapusta kwaszona
Jabłka
Marchew
Cebula
Cukier
Olej



Zupa krem z groszku zielonego

Nazwa surowca

Sposób wykonania

Sposób wykonania

Gramy
900
200
120
100
25
70

Gramy
900
200
120
100
25
70

Kapusta kwaszona
Jabłka
Marchew
Cebula
Cukier
Olej




9.Na podstawie składników napisz jak nazywa się każda zupa
A) kasza jęczmienna, ziemniaki, jarzyny ……………………………………….
B) koncentrat pomidorowy, śmietana, wywar ………………………………….
C) seler, wywar, śmietana, zasmażka ………………………………………….
D) wiśnie, mąka ziemniaczana, śmietanka ………………………………………
E) płatki owsiane, mleko, woda …………………………………………………
F) buraki, wywar, przyprawy ……………………………………………………
G) żur, ziemniaki, wywar………………………………………………………..
H) kalafior, ziemniaki, śmietana ………………………………………………

OPRACOWANIE

mgr inż. DARIUSZ MĄCZKA

ĆWICZENIA I ZADANIA Z TECHNOLOGII GASTRONOMICZNEJ

Z TOWAROZNAWSTWEM