Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
MADZIA125, 2021-03-23, ocena:
A ODPOWIEDZI GDZIE ?
Zestaw ćwiczeń z technologii gastronomicznej
ZUPY
1.Co rozumiesz pod pojęciem zupa?
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
2.Zupy mleczne biorą nazwę od składnika podstawowego, z jakich
składników poza mlekiem składa się zupa mleczna
Ryż, kasza,………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
3. Uzupełnij tabelkę przypisując zupę do danej zaprawy.
Rosół, barszcz czerwony, rybna, zupa kalafiorowa, zupa pomidorowa zabielana,
jabłkowa, śliwkowa, krem z brokułów, krem z kalafiora, krupnik, kleik,
grochowa, botwinka, jarzynowa, ziemniaczana, grzybowa, selerowa
Zupy czyste
Zupy
podprawiane
żółtkiem i
śmietanka
Zupy
podprawiane
mąką
ziemniaczaną
Zupy z
rozklejonym
składnikiem
skrobiowym
Zupa
podprawiana
mąką i wodą
Zupa
podprawiana
zasmażką
OPRACOWANIE
mgr inż. DARIUSZ MĄCZKA
ĆWICZENIA I ZADANIA Z TECHNOLOGII GASTRONOMICZNEJ
Z TOWAROZNAWSTWEM
4.Czym charakteryzują się poszczególne zasmażki?
Zasmażka I stopnia
……………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
Zasmażka II stopnia
……………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
Zasmażka III stopnia
……………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
5. Jaka jest zasada gotowania rosołów i bulionów?
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
6. Czym charakteryzują się zupy i wywary jarskie?
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
7. Zaproponuj receptury i sposób wykonania poniższych zup
Zupa jarzynowa
Sposób wykonania
Nazwa surowca
Kapusta kwaszona
Jabłka
Marchew
Cebula
Cukier
Olej
Gramy
900
200
120
100
25
70
OPRACOWANIE
mgr inż. DARIUSZ MĄCZKA
ĆWICZENIA I ZADANIA Z TECHNOLOGII GASTRONOMICZNEJ
Z TOWAROZNAWSTWEM
Krupnik z kaszy jęczmiennej
Nazwa surowca
Kapusta kwaszona
Jabłka
Marchew
Cebula
Cukier
Olej
Zupa krem z groszku zielonego
Nazwa surowca
Sposób wykonania
Sposób wykonania
Gramy
900
200
120
100
25
70
Gramy
900
200
120
100
25
70
Kapusta kwaszona
Jabłka
Marchew
Cebula
Cukier
Olej
9.Na podstawie składników napisz jak nazywa się każda zupa
A) kasza jęczmienna, ziemniaki, jarzyny ……………………………………….
B) koncentrat pomidorowy, śmietana, wywar ………………………………….
C) seler, wywar, śmietana, zasmażka ………………………………………….
D) wiśnie, mąka ziemniaczana, śmietanka ………………………………………
E) płatki owsiane, mleko, woda …………………………………………………
F) buraki, wywar, przyprawy ……………………………………………………
G) żur, ziemniaki, wywar………………………………………………………..
H) kalafior, ziemniaki, śmietana ………………………………………………
OPRACOWANIE
mgr inż. DARIUSZ MĄCZKA
ĆWICZENIA I ZADANIA Z TECHNOLOGII GASTRONOMICZNEJ
Z TOWAROZNAWSTWEM