Dodaj publikację
Autor
Ewa Frycz
Data publikacji
2017-05-31
Średnia ocena
5,00
Pobrań
57

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Konspekt lekcji z obsługi konsumenta w technikum hotelarskim.
 Pobierz (doc, 37,5 KB)

Podgląd treści


KONSPEKT LEKCJI
USŁUGI ŻYWIENIOWE W HOTELARSTWIE Kl. 3 at

Prowadząca :Ewa Frycz
ZS im. J. Koszczyca Witkiewicza
w Kazimierzu Dolnym

TEMAT LEKCJI : Przyjęcia okolicznościowe.

Dział 13. Usługi żywieniowe – dodatkowe i specjalne
Czas trwania: 1 godz. lekcyjna

Cel ogólny: Poznanie rodzajów przyjęć okolicznościowych
Cele operacyjne:

Wiadomości:
Zapamiętywanie wiadomości. Uczeń:
- podaje definicję przyjęcia okolicznościowego:
- wymienia rodzaje przyjęć
- zna zasady organizowania przyjęć

Zrozumienie wiadomości. Uczeń:
- stosuje poprawnie nazewnictwo dotyczące przyjęć
-zna sposoby aranżacji stołów w zależności od charakteru przyjęcia i możliwości lokalowych.

Umiejętności:
Zastosowanie umiejętności w sytuacjach typowych. Uczeń:
- potrafi rozróżnić i przyporządkować przyjęcie do odpowiedniej formy
- wymienia czynności związane z przygotowaniem sali
- określa jakie czynności należy wykonać nakrywając stół
- dobiera menu do określonego przyjęcia
- aktywnie uczestniczy w zajęciach

Metody nauczania:
wykład, , prezentacja, ćwiczenia.

Formy organizacyjne pracy uczniów :
-indywidualna

Środki dydaktyczne:

- podręcznik Bożena Granecka Wrzosek „Usługi żywieniowe w hotelarstwie”Wyd.WsiP
R.Szajna ,D.Ławniczak,A.Ziaja- Obsługa gości ,cz.1wyd.REA;
E. Czarnecka –Skubina – Obsługa gości w gastronomii i cateringu wyd. SGGW
- materiały własne
- tablica interaktywna
-strona internetowa www. http://exchange.smarttech.com

Przebieg lekcji:

|Ogniwa lekcji |Działania nauczyciela |Działania ucznia |
|Część wstępna(organizacyjna) |Sprawdzenie listy obecności |Odpowiadają na pytania, |
|5min |Sprawdzenie przygotowania do |przygotowują miejsca pracy |
| |zajęć. | |
|Część nawiązująca |Nawiązuje do poprzedniej lekcji, sprawdza pracę |Odpowiadają na pytania. |
|7 min |domową. |Zapisują temat i zagadnienia. |
| |Podaje temat lekcji i zagadnienia: | |
| |Podział przyjęć okolicznościowych | |
| |Zestawienie przyjęć w zależności od pory dnia. | |
| |Czynności porządkowe podczas przygotowania | |
| |bankietu. | |
| |Hierarchia przyjęć. | |
|Część postępująca |Przedstawia prezentację na tablicy interaktywnej. |Oglądają prezentację, |
|15 min |Objaśnia. |odpowiadają na pytania, |
| |Prosi o notowanie nazw przyjęć. |słuchają wyjaśnień , |
| | |notują , rozwiązują ćwiczenia na tablicy |
| | |interaktywnej. |
|Część podsumowująca |Podsumowuje i ocenia pracę uczniów. Zadaje pracę |Zapisują pracę domową, porządkują miejsca |
|18 min |domową: |pracy. |
| |Proszę napisać : Jakimi kryteriami należy się | |
| |kierować układając menu na przyjęcia | |
| |okolicznościowe? | |
| |Jakich dań należy unikać komponując menu | |
| |okolicznościowego? | |
| | | |
| | | |