Dodaj publikację
Autor
Anna Kryk-Łysak
Data publikacji
2018-02-07
Średnia ocena
0,00
Pobrań
124

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Test z obsługi konsumenta dla technikum hotelarstwa z działu: zakłady gastronomiczne i pracownicy gastronomii hotelowej.
 Pobierz (docx, 21,7 KB)

Podgląd treści

Test –zakłady gastronomiczne i pracownicy gastronomii hotelowej

Grupa I

Imię i nazwisko………………………………………………………….

Działania podejmowane w celu zaspokojenia potrzeb żywieniowych konsumentów przez wytworzenie i serwowanie gotowych posiłków to :

gastronomia , c) catering,

usługa gastronomiczna , d) zakład gastronomiczny.

Organizowanie szkoleń, pokazów kulinarnych, sprzedaż na wynos związane są z usługą gastronomiczną:

podstawową, c) uzupełniającą,

kulturalno- rozrywkową, d) z żadną z wymienionych.

Room service jest usługą świadczoną tylko gościom hotelowym przez min.18 h/d na w hotelach:

2*,3*,4*,5,* c) 4*, 5*

3*,4*,5* d) 5*

Lounge service to typ usługi dla hoteli 4* i 5* a polega na :

gastronomicznej obsłudze gości w pokojach,

świadczeniu usługi gastronomicznej w hallu hotelowym,

przygotowywaniu potraw w obecności gościa hotelowego przy jego stoliku,

działalność kulturalno-rozrywkowa hotelu.

Ze względu na system obsługi zakłady gastronomiczne można podzielić na te z obsługą srebrną :

polegającą na nakładaniu posiłków przy kliencie

polegającą na przygotowaniu posiłków przy kliencie

polegającą na serwowaniu piwa

taka obsługa nie istnieje.

Kluby VIP w gastronomi hotelowej można zaliczyć do zakładów gastronomicznych:

otwartych, c) sezonowych

zamkniętych, d) rozrywkowych.

Połącz podane nazwy barów z charakterystycznymi dla nich określeniami:

Snack bar wykwintne, pobudzające apetyt przekąski

Coctail bar taper

Varit bar przekąski zimne i gorące

Aperitif bar występ kabaretów

Piano bar hall hotelowy

Lobby bar piwo

Pub koktajle

W lokalach tych panuje obsługa kelnerska, sale są przyjemne , meble komfortowe, podaje się napoje zimne i gorące, alkohole nisko i średnio procentowe, desery, potrawy śniadaniowe. Mowa o :

jadłodajnia, c) kawiarnia

cukiernia, d) restauracja

Mały lokal z obsługą bufetową- kelnerską o wysokim standardzie usług , przekąski zimne i gorące, przygotowywane w obecności gościa, desery, wyroby cukiernicze, napoje zimne i gorące oraz alkoholowe to:

bar specjalistyczny, c) snack bar,

bistro, d) cafe shop

Serwowanie tanich posiłków w lokalach, w których nie podaje się alkoholi to:

bar uniwersalny, c) restauracja

fast food, d) jadłodajnia.

Stoły w sali konsumenckiej powinny mieć jednakową wysokość;

62 cm, c) 72 cm,

67 cm, d) 77 cm.

Hokery zastosujesz w :

jadalni, c) restauracjach

barach hotelowych, d) cukiernie

Barista jest specjalistą z zakresu przygotowywania i podawania:

wina, c) kawy,

piwa, d) herbaty.

Sommelier jest specjalistą z zakresu doboru i podawania :

wina, c) kawy,

piwa, d) herbaty.

Pakiet hotelowy BB oznacza nocleg z wkalkulowanym:

śniadaniem, c) kolacją

obiadem, d) pełnym wyżywieniem.

Pakiet hotelowy AB oznacza nocleg z wkalkulowanym :

śniadaniem kontynentalnym,

śniadaniem, obiadem i kolacją,

śniadaniem wiedeńskim i obiadokolacją,

śniadaniem ( tostami, wędlinami, jajami, serami, napojami gorącymi)

Pakiet hotelowy HB oznacza nocleg z wkalkulowanym śniadaniem ...