Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Test –zakłady gastronomiczne i pracownicy gastronomii hotelowej
Grupa I
Imię i nazwisko………………………………………………………….
Działania podejmowane w celu zaspokojenia potrzeb żywieniowych konsumentów przez wytworzenie i serwowanie gotowych posiłków to :
gastronomia , c) catering,
usługa gastronomiczna , d) zakład gastronomiczny.
Organizowanie szkoleń, pokazów kulinarnych, sprzedaż na wynos związane są z usługą gastronomiczną:
podstawową, c) uzupełniającą,
kulturalno- rozrywkową, d) z żadną z wymienionych.
Room service jest usługą świadczoną tylko gościom hotelowym przez min.18 h/d na w hotelach:
2*,3*,4*,5,* c) 4*, 5*
3*,4*,5* d) 5*
Lounge service to typ usługi dla hoteli 4* i 5* a polega na :
gastronomicznej obsłudze gości w pokojach,
świadczeniu usługi gastronomicznej w hallu hotelowym,
przygotowywaniu potraw w obecności gościa hotelowego przy jego stoliku,
działalność kulturalno-rozrywkowa hotelu.
Ze względu na system obsługi zakłady gastronomiczne można podzielić na te z obsługą srebrną :
polegającą na nakładaniu posiłków przy kliencie
polegającą na przygotowaniu posiłków przy kliencie
polegającą na serwowaniu piwa
taka obsługa nie istnieje.
Kluby VIP w gastronomi hotelowej można zaliczyć do zakładów gastronomicznych:
otwartych, c) sezonowych
zamkniętych, d) rozrywkowych.
Połącz podane nazwy barów z charakterystycznymi dla nich określeniami:
Snack bar wykwintne, pobudzające apetyt przekąski
Coctail bar taper
Varit bar przekąski zimne i gorące
Aperitif bar występ kabaretów
Piano bar hall hotelowy
Lobby bar piwo
Pub koktajle
W lokalach tych panuje obsługa kelnerska, sale są przyjemne , meble komfortowe, podaje się napoje zimne i gorące, alkohole nisko i średnio procentowe, desery, potrawy śniadaniowe. Mowa o :
jadłodajnia, c) kawiarnia
cukiernia, d) restauracja
Mały lokal z obsługą bufetową- kelnerską o wysokim standardzie usług , przekąski zimne i gorące, przygotowywane w obecności gościa, desery, wyroby cukiernicze, napoje zimne i gorące oraz alkoholowe to:
bar specjalistyczny, c) snack bar,
bistro, d) cafe shop
Serwowanie tanich posiłków w lokalach, w których nie podaje się alkoholi to:
bar uniwersalny, c) restauracja
fast food, d) jadłodajnia.
Stoły w sali konsumenckiej powinny mieć jednakową wysokość;
62 cm, c) 72 cm,
67 cm, d) 77 cm.
Hokery zastosujesz w :
jadalni, c) restauracjach
barach hotelowych, d) cukiernie
Barista jest specjalistą z zakresu przygotowywania i podawania:
wina, c) kawy,
piwa, d) herbaty.
Sommelier jest specjalistą z zakresu doboru i podawania :
wina, c) kawy,
piwa, d) herbaty.
Pakiet hotelowy BB oznacza nocleg z wkalkulowanym:
śniadaniem, c) kolacją
obiadem, d) pełnym wyżywieniem.
Pakiet hotelowy AB oznacza nocleg z wkalkulowanym :
śniadaniem kontynentalnym,
śniadaniem, obiadem i kolacją,
śniadaniem wiedeńskim i obiadokolacją,
śniadaniem ( tostami, wędlinami, jajami, serami, napojami gorącymi)
Pakiet hotelowy HB oznacza nocleg z wkalkulowanym śniadaniem ...