Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
1.Podpisz wskazane elementy układu pokarmowego.
2.Wymień funkcje wątroby i trzustki:
3. Uzupełnij:
maltoza ……………….. ( trawienie cukrów w dwunastnicy)
………..
………….. glukoza+galaktoza ( trawienie cukrów w………………..)
…………………..
białko krótkie polipeptydy+ ………… ( trawienie białek w ………………)
……………….
………….. ………………… ( trawienie białek w dwunastnicy)
Dipeptydaza
trój gliceryd di gliceryd ………………. …………. ( trawienie tłuszczów w …)
…………………. ………… …………..
……………… cholesterol ( trawienie tłuszczów w ……………………)
……………………
4. Połącz nazwę hormonu z funkcją:
a. gastryna A.pobudza wydzielanie soku trzustkowego
b. cholecystokinina B. hamuje wydzielanie soku żołądkowego
c. sekretyna C. pobudza wydzielanie soku żołądkowego
d. enterogastron D. reguluje wydzielanie żółci
5. Wymień składniki odżywcze wchłaniane metodą:
a. dyfuzji………………………………………………………………………………………………………
b. transportu aktywnego……………………………………………………………………………..
6. Wyjaśnij rolę glukozy:
Wybierz właściwą odpowiedź:
7. Synteza aminokwasów odbywa się w:
a. żołądku
b. mięśniach
c. wątrobie i mięśniach
8. Trójglicerydy dostarczane są do:
a. mięśni
b.krwi
c. wątroby i tkanki tłuszczowej
9. W żołądku panuje środowisko:
a. kwaśne
b. zasadowe
c. obojętne
10. Wstępne nadtrawienie cukrów rozpoczyna:
a. pepsyna
b. ptialina
c. podpuszczka
11. Wyjaśnij pojęcia: trawienie, wchłanianie, enzym trawienny, hormon.