Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Konspekt zajęć
Klasa I
Blok tematyczny: Graj w zielone
Temat dnia: Dbamy o zdrowie
Temat: Rozmowa na temat właściwego odżywiania na podstawie wiersza „Paliwo”, zgromadzonego materiału i doświadczeń uczniów.
Cel główny: Uczeń zna zasady zdrowego odżywiania i stara się je stosować.
Cele szczegółowe:
-słucha wiersza czytanego przez N. „Pinokio”
- wypowiada się na temat wysłuchanego tekstu
-wypowiada się na temat dbałości o własne zdrowie i czynników, które na nie wpływają
-rozpoznaje produkty przedstawione na ilustracji i podaje ich nazwy
-wypowiada się na temat produktów i ich wpływu na zdrowie
-wspólnie wykonuje piramidę żywieniową z podanych elementów
-współpracuje w grupie
Metody: pogadanka, pokaz, zajęć praktycznych
Formy: indywidualna, grupowa, zbiorowa
Środki: podręcznik „Nowi Tropiciele” karty pracy, plansza „piramidy żywieniowej”, arkusze papieru, wycinki z gazet elementów piramidy
Przebieg zajęć:
Rozmowa na temat dbałości o własne zdrowie i czynników, które na nie wpływają.
Wysłuchanie czytanego przez N. wiersza M. Strzałkowskiej „Paliwo”.
Rozpoznawanie i podawanie nazw produktów przedstawionych na ilustracji. Wypowiedzi na temat ich wpływu na zdrowie.
Śpiew z ruchem „Piosenki gimnastycznej”.
Omówienie piramidy żywieniowej.
Podział na grupy, przydział zadań.
Wykonanie w grupach „piramidy” z podanych elementów.
Przedstawienie prac i ocena.
Porządkowanie stanowiska pracy.
Podstawa programowa:
I 1.1) słucha z uwagą wypowiedzi nauczyciela, innych osób z otoczenia, w różnych sytuacjach życiowych, wymagających komunikacji i wzajemnego zrozumienia; okazuje szacunek wypowiadającej się osobie;
2..1) wypowiada się płynnie, wyraziście, stosując adekwatne do sytuacji techniki języka mówionego: pauzy, zmianę intonacji, tempa i siły głosu;
2.3) wypowiada się w formie uporządkowanej i rozwiniętej na tematy związane z przeżyciami, zadaniem ..
2.7) dobiera stosowną formę komunikacji werbalnej i własnego zachowania, wyrażającą empatię i szacunek do rozmówcy;
III 1.3) przyjmuje konsekwencje swojego uczestnictwa w grupie i własnego jej postępowania w odniesieniu do przyjętych norm i zasad;
IV 2.6) wymienia wartości odżywcze produktów żywieniowych; ma świadomość stosowania odpowiedniej diety dla utrzymania zdrowia, ogranicza spożywanie posiłków o niskich wartościach odżywczych i niezdrowych, zachowuje umiar w spożywaniu produktów słodzonych, zna konsekwencje zjadania ich w nadmiarze;
V 2.6) wykonuje prace, modele, rekwizyty, impresje plastyczne potrzebne do aktywności artystycznej i naukowej