Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
SCENARIUSZ ZAJĘĆ
ŚWIATOWY DZIEŃ PIZZY
PROWADZĄCA: PAULINA NIEMIERSKA
MIEJSCE: Przedszkole Lingwistyczne nr 1 „Dobry Start” w Łodzi
GRUPA: 4/5 LATKI
DATA: 10.02.2020 R.
TEMAT: „SKĄD POCHODZI PIZZA?”.
Cele ogólne – dziecko:
- rozwijanie pamięci dzieci poprzez naukę rymowanki,
- poszerzenie wiedzy dzieci na temat znanej włoskiej potrawy,
- rozwijanie umiejętności kulinarnych dzieci – wykonanie pracy plastycznej pizzy,
- kształtowanie nawyków higienicznych podczas przyrządzania posiłku.
Cele szczegółowe – dziecko:
- wie, skąd pochodzi pizza i wskazuje na mapie Włochy,
- potrafi skoncentrować się podczas słuchania rymowanki,
- zapamiętuje i recytuje rymowankę „Pizza”,
- wie, jakie zasady powinny obowiązywać w kuchni podczas przygotowywania posiłku,
- potrafi przygotować pizzę według przepisu.
Formy pracy:
- grupowa,
- indywidualna.
Metody:
- pokaz, obserwacja,
- rozmowa, objaśnienie,
- zadania stawiane do realizacji.
Środki dydaktyczne:
- mapa Europy,
- tekst rymowanki „Pizza”,
- piosenka „Włochy”,
- składniki po wykonania pizzy.
Przebieg zajęć:
Powitanie piosenką „Witam Was, wszyscy są…”.
„Skąd pochodzi pizza?” - nauczyciel przy pomocy mapy Europy opowiada dzieciom, skąd pochodzi pizza oraz wskazuje na mapie kraj pochodzenia pizzy.
Poznajemy rymowankę „Pizza”. Dzieci słuchają rymowanki „Pizza”, a następnie powtarzają za nauczycielem:
Słoneczną Italią się zachwycamy,
I ochotę na pizzę dziś mamy,
Gorąca i pikantna – cieszy podniebienie,
Możesz ją mieć dziś na zamówienie.
Zabawa ruchowa do piosenki „Włochy”:
W buciku mieszkają,
Auta produkują,
Z potraw różnych słyną,
Makaron gotują.
Ref.: Niech żyje Italia,
Niech żyje makaron,
Niech żyje spaghetti,
Które wszyscy znają (x2).
Oprócz makaron,
Ciasto wyrabiają.
Potem z niego pieką
Pizzę doskonałą.
Wykonanie pracy plastycznej „Moja pizza”. Zadaniem dzieci jest wykonanie pizzyz gotowych elementów. Pracę plastyczną wykonujemy w ten sposób jak byśmy robili pizzę jako potrawę przy czym zachowujemy wszystkie czynności – mycie rąk, założenie czepków kucharskich i fartuszka.