Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Żywienie ma znaczenie – pięć porcji warzyw o owoców dziennie
Scenariusz zajęć o tematyce zdrowotnej
Cele zajęć:
Uczeń:
- ma świadomość wpływu spożywanych przez siebie pokarmów na zdrowie,
- komponuje posiłki z uwzględnieniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców,
- wie, dlaczego w codziennej diecie nie powinno zabraknąć warzyw i owoców,
- zamienia niezdrowe produkty na zdrowsze odpowiedniki.
Czas zajęć: 45 – 90 minut
Potrzebne materiały: kartki papieru, długopisy lub flamastry, piramida zdrowego żywienia
Wprowadzenie
Na początku omawiamy z uczniami zasady zdrowego żywienia. Warto w tym miejscu przypomnieć kilka podstawowych zasad, chociażby w oparciu o piramidę zdrowego żywienia. Nietrudno będzie zauważyć, że ważne miejsce w codziennej diecie zajmują warzywa i owoce. Specjaliści od żywienia zalecają spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców. Jest to dobry moment, aby porozmawiać z uczniami o ich walorach zdrowotnych.
Pięć porcji warzyw i owoców
Spośród pięciu zalecanych porcji powinniśmy zjeść 3 porcje warzyw, a owoców 2. Należy wyjaśnić w tym momencie pojęcie porcja. Przyjmuje się, że jedna porcja powinna ważyć
80-100 g. Dotyczy to produktów świeżych, gotowanych lub mrożonych. Pięć porcji w praktyce nie oznacza zatem, że musimy jeść pięć razy dziennie. Dla przykładu zjadając dużego grapefruita zapewniamy sobie 2 porcje owoców, a obiad , w którym znajdzie się połowa cukinii, połowa papryki i dwie marchewki to 2, 5 porcji.
Ciesz się smakiem warzyw i owoców
Uczniów dzielimy na grupy. Każda z grup wyobraża sobie, że jest zespołem kucharzy i ma za zadanie przygotowanie posiłku z podanych składników. Każda z grup otrzymuje również dużą kartkę, długopisy i flamastry i wymyśla danie z wykorzystaniem podanych składników ( można oczywiście dodać własne składniki, tak jednak aby danie zachowało walory zdrowotne).
Przykłady:
Zespół 1
Pomidor
Cukinia
Bakłażan
Pieczarki
Papryka
Czosnek
Cebula
Olej
Przyprawy np. oregano, trochę soli
Nazwa dania: …………………………………………………………………………………
Potrzebne składniki: ………………………………………………………………………
Opis przygotowania: ……………………………………………………………………….
Zespół 2
Cukinia
Cebula
Czosnek
Mięso mielone
Jajo
Ser żółty
Oliwa z oliwek
Świeże zioła np. natka pietruszki
Trochę soli i pieprzu
Nazwa dania: …………………………………………………………………………..
Potrzebne składniki: ……………………………………………………………….
Opis przygotowania: …………………………………………………………………
Zespół 3
Sałata lodowa
Pomidory
Oliwki
Cebula
Ser feta
Oliwa z oliwek
Świeże lub suszone zioła np. bazylia, tymianek itp.
Sól
Grzanki z pełnoziarnistego chleba
Nazwa dania: ……………………………………………………………………
Potrzebne składniki: ……………………………………………………………….
Opis przygotowania: ……………………………………………………………….
Zespół 4
Banan
Melon
Jabłko
Brzoskwinia
Ananas
Winogrono
Miód
Nazwa dania: ………………………………………………………..
Potrzebne składniki: ……………………………………………………..
Opis przygotowania: ………………………………………….......
Po wykonaniu zadań każda z grup prezentuje swoje przepisy.
Konkurs na najlepsze danie z warzyw i owoców
Następnie zespoły opracowują swój własny przepis na dowolne danie z wykorzystaniem warzyw i owoców. Prezentują je na podobnej zasadzie jak poprzednio. Przed przystąpieniem do ...