Dodaj publikację
Autor
Romuald Lasowy
Data publikacji
2022-09-17
Średnia ocena
0,00
Pobrań
17

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Znajduje się tutaj scenariusz z Techniki - do wykorzystania na lekcjach. Warsztaty z wykonania zajęć teoretycznych i praktycznych z tworzenia potrawy - Sushi.
 Pobierz (docx, 17,9 KB)

Podgląd treści

Informacje ogólne

Prowadzący zajęcia z techniki: Nauczyciel techniki - Lasowy Romuald

Obserwujący zajęcia z techniki: Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 3

 Temat

 Praktyczne tworzenie potrawy – sushi.

 Adresat zajęć

Szkoła Podstawowa,

 Miejsce i czas realizacji  zajęć

 Szkoła Podstawowa nr 3 im Janusza Kusocińskiego w Legionowie. Klasa lekcyjna i stołówka Szkoły podstawowej nr 3 w Legionowie. Planowany przebieg lekcji 2 godziny teoretyczne i 1 godzina zajęć praktycznych.

Data zajęć teoretycznych

Data zajęć praktycznych

Lekcja obserwowana

 Cel (ogólny) główny  zajęć

Nowinki technologiczne w zakresie tworzenia potraw.

 Cele operacyjne  (szczegółowe):

 

 Wiadomości

 charakterystyka surowców, półproduktów i produktów wykorzystywanych w potrawie sushi, dobór odpowiednich rodzajów ryżu w zależności od różnych wariantów sushi, opisywanie i rozróżnianie ziół i przypraw, wartości energetyczne poszczególnych składników potrawy. 

 

 Umiejętności

 doskonalenie umiejętności sporządzania i ekspedycji potraw; doskonalenie umiejętności przygotowania różnymi metodami i technikami; wdrażanie zasad zdrowego odżywiania się; rozwijanie umiejętności wzajemnej współpracy i pomocy;  kształtowanie umiejętności organizowania stanowiska pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 Postawy

budzenie odpowiedzialności i związanego z nią zadowolenia z wykonanej potrawy,

przydatność zajęć do życia codziennego,

wyrabianie zainteresowania przejawiającego się starannością przygotowania do wykonywania pracy. 

 Metody/techniki pracy

 rozpoznawanie, słowne, praktycznego działania, integracyjne,

 Formy pracy

 praca grupowa, podział na 6 grup, dobór grupy o zróżnicowanym poziomie.

 Środki dydaktyczne

 6sztuk maszynek bazooka sushi, ręczniki papierowe, rękawiczki z atestem effect PF BLUE, niektóre produkty i półprodukty i surowce (ugotowany ryż Shitake z szafranem, algi morskie gold, sosy sojowe, imbir marynowany, pędy bambusa, tykwa marynowana itp.) (środki dydaktyczne nauczyciela prowadzącego zajęcia techniczne), stoły(na wyposażeniu szkoły), dostęp do wyposażenia gastronomicznego szkoły – zlewy, chłodnie.

 Przebieg lekcji

 Faza wstępna

 Wprowadzenie do  tematu

 

 - sprawy organizacyjne - rozdanie  potrzebnych materiałów.

 

 

 Faza realizacyjna

 Przygotowanie stanowiska pracy

Przygotowanie niezbędnych produktów

Przygotowanie potrawy

Sprzątanie stanowiska pracy

 Faza podsumowująca

 Prezentacja i degustacja potraw.(załączone zdjęcia)

 Wnioski nauczyciela

 Wydłużenie czasu pracy praktycznej o 1 godzinę lekcyjną – czas potrzebny do schłodzenia i koncentracji smaków sushi.