miki2305 pisze:haLayla pisze:A powinno. Po co komuś teoria, jak nie potrafi jej zastosować w praktyce? Nie sądzisz chyba, że można się uczyć nauk ścisłych, nie rozwiązując zadań?
Mylisz się i nie rozumiesz istoty fizyki! Fizyka to nie same zadania - szczególnie w gimnazjum. Uczeń ma rozumieć otaczający go świat, próbować wytłumaczyć znane mu z życia codziennego zjawiska przyrodnicze. Nowa reforma (I klasa) wprowadza obowiązkowe doświadczenia, które powinny być wykonywane na lekcjach.
Nie neguję tego, że teoria jest potrzebna, a nawet konieczna. Zwróciłem uwagę na fakt, iż zadania też są konieczne. Przyznaję bez bicia, że nie znam się na metodach nauczania - nie ukrywam tego - ale nie wyobrażam sobie nauki samej teorii.
Fizyka w gimnazjum powinna zaciekawiać i uczyć myślenia. Jeżeli tak doskonale potrafisz zastosować teorię, to wytłumacz, dlaczego niebo jest niebieskie i dlaczego niektóre pierwiastki rozpadają się. To jest fizyka, a nie zadania, których schemat rozwiązywania można wykuć.
Pierwiastki rozpadają się, ponieważ siły odpychania protonów w jądrze zaczynają w ciężkich jądrach atomowych przeważać nad siłami przyciągania atomowego. Dotyczy to bodajże (nie jestem tutaj pewien) jąder atomów o liczbie atomowej większej od 100. Coś się z fizyki ostało w mojej głowie

haLayla pisze:Fizyka jest obowiązkowa w tej czy innej formie na każdych studiach niehumanistycznych. Teraz zbieramy żniwo niedopieszczania fizyki - kierunki humanistyczne są obłożone - inżynierów brakuje
Jak bym słyszał polityczne gderanie.![]()
Raczej pseudopolityczne

antares140 pisze:Fizyka nie jest szlachetnym przedmiotem. Szlachetne przedmioty to Język Polski , Języki Obce , Historia , WOS
I tu jest mi przykro. Widać w tym tekście twoją niechęć do fizyki lub forumowiczów.![]()
Fizyka uczy logicznego myślenia, pomaga zrozumieć otaczający świat, a to na pewno uszlachetnia.
A ja jeszcze zapytam autorkę tematu. Do czego mi historia, bądź WOS? Na dobrą sprawę do niczego, niemniej uczyłem się tych przedmiotów. Ot chociażby, żeby poszerzyć horyzonty i mieć szerszy pogląd na rzeczywistość.
antares140 pisze:I jeszcze raz proszę nie nazywać dzieci z mojej klasy bachorami
Miwues wskazał na potencjalną możliwość, a nie nazwał Twoich podopiecznych bachorami.
Dodam jeszcze od siebie, że zaczyna mnie to trochę konfundować.