Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
Andulencja pisze:Należy zwyczajnie zapytać uczniów.
A co ubędzie kogoś?JHN pisze:Andulencja napisał/a:
Należy zwyczajnie zapytać uczniów.
O wielkość liter pisanych na tablicy też pytać?
Jeśli tak, to bilobil zacznij pić
dla Ciebie, dorosłej i inteligentnej istoty nie jest problemem, by się również przyzwyczaić.
, gdy ktoś zwrócił się do niej Elka, albo Elżbieta dziecku było przykro, płakało a wręcz skarżyło się w domu. I to jej chyba zostało do dziś. Co wy na to?i mów jak czujesz!
Ileż to razy używamy nawet ksywek naszych uczniów
Fiona_K pisze:Oj to było nie miłe!
Fiona_K pisze:moja mama ma dwa imiona Józefa Maria, będąc mała i w szkole wszyscy zwracali się do nie Maria, Marysia, nigdy Józia,Józefa, Ziutka.
Fiona_K pisze:Gdy dorosła dostawała pocztę z różnych urzędów na swoje pierwsze imię, jakież było zdziwienie na poczcie i u listonosza ze to ona, adres niby jest a nie to imię.
Fiona_K pisze:Ale tu piszemy o zdrobnieniach:
Myślę że jako nauczyciele nie mamy wiele do powiedzenia, bo jak dziecko zostało nazwane to jego sprawa i rodzica i bardzo dobrze, co komu do tego. Moje dziecko też nie ma polskiego imienia i co z tego, nasz wybór.
Fiona_K pisze:Ale piszę tu jako rodzic, dobrze żeby dziecko znało odmianę swojego imienia i przyjęło każde. Może nie lubić czy pełnej formy czy zdrobnienia i trzeba to uszanowac.
Fiona_K pisze:gdy ktoś zwrócił się do niej Elka, albo Elżbieta dziecku było przykro, płakało a wręcz skarżyło się w domu. I to jej chyba zostało do dziś. Co wy na to?
Fiona_K pisze::shock:
Nigdy nie używam ksywek ucznia, po to maja imiona i nazwiska.
Fiona_K pisze:Poza tym nie wszystkie dzieci cieszą się, że je mają są one zwykłymi przezwiskami. Jak by to wyglądało, gdybym do ucznia powiedziała : 'Pifko' odrobiłeś zadanie domowe?
A ja używam, widzisz coś w tym złego?
Fiona_K pisze:Nie napisałam o problemie mamy, nie jest to problem podałam przykład kłopotliwych sytuacji z dwoma imionami.
Fiona_K pisze:np. moja mama ma dwa imiona
Fiona_K pisze:Oczywiście na resztę pytań nie odpowiadam, a Ty pisz sobie dalej co sądzisz Alfo i Omego