mr_pl pisze:"To przez takie osoby"
"To wyłącznie przez takie osoby"
Nie widzisz różnicy w tego typu sformułowaniach?
Wyłącznie, czy też nie determinuje fakt, że innych osób nie wymieniłeś, jak również nie napisałeś "również przez takie osoby" lub "m.in. przez takie osoby".
mr_pl pisze:Czepiasz się i szukasz dziury w całym. Gdybym miał na myśli wszystkich, to bym to zapisał. Nie zapisałem - nie dodawaj sobie.
Nic nie dodałem...wziąłem pod uwagę tylko i wyłącznie to, co napisałeś.
Gdy ktoś o Twojej szkole powie krótko i zwięźle: "pracują tu kiepscy nauczyciele", to czy nie zrozumiesz tego tak, że wg rozmówcy dobrzy nauczyciele to mniejszość?
mr_pl pisze:"Ludzie okradają państwo, przez co nie ma pieniędzy w budżecie" - czy wg Ciebie WSZYSCY ludzie okradają państwo? Czy takie przesłanie płynie z tego zdania?
Takie stwierdzenie implikuje podejrzenie, że co najmniej jedną z najważniejszych przyczyn kiepskiej kondycji finansowej państwa są oszuści.
Czyli może i nie wszyscy, ale znaczna część.
Chyba nie chcesz powiedzieć, że znaczna część nauczycieli, to niedołęgi lub pijaczkowie pracujący na 3 etatach.
Pisząc o osobach pracujących na 3 etatach, nie znających się na swoim przedmiocie i nadużywających alkoholu i okraszanie tego zwrotem "
przez takie osoby" jako przyczyny braku pracy dla młodych nauczycieli wskazuje na to, że masz bardzo złą opinie o swoich kolegach po fachu.
Jeśli jest inaczej i coś innego miałeś na myśli, to powinieneś to sprostować lub od razu wypowiadać się precyzyjnie.
I mogłeś to zrobić, wolisz się szarpać, Twój wybór, ale już be ze mnie, nie chce mi się na temat składni dyskutować.