W rozporządzeniu z marca 2009r jest napisane, że nauczyciel w szkole ponadgimnazjalnej powinien mieć ukończone "studia magisterskie na kierunku (specjalności) zgodnym z nauczanym przedmiotem lub prowadzonymi zajęciami".
Moje główne pytanie do obecnych tutaj brzmi : co to znaczy, że moje studia są zgodne z nauczanym przedmiotem? Czy wystarczy, że studiowany kierunek ma taką samą nazwę jak przedmiot, którego chciałbym uczyć w szkole? Czy w jakimś innym akcie prawnym jest zdefiniowane jakie kierunki studiów uprawniają do nauczania jakich przedmiotów? Czy w jakiś sposób powinienem sprawdzić program nauczanego przedmiotu i porównać go z przedmiotami, które zaliczyłem na studiach? Czy może jakaś instytucja lub osoba powinna stwierdzić, że kierunek moich studiów jest zgodny z przedmiotem którego chciałbym nauczać.
Jeśli chodzi o mnie to ukończyłem studia magisterskie na kierunku matematyka i inżynierskie na kierunku informatyka, a moja znajoma która także zastanawia się nad tym ukończyła studia magisterskie na kierunku fizyka techniczna.
Po przeczytaniu sporej części internetu pod tym kątem, wydaje mi się, że w naszym przypadku ja mogę uczyć matematyki, a znajoma fizyki. Ale jeśli chodzi o informatykę/technologię informacyjną w moim przypadku i matematykę w przypadku znajomej, to zupełnie nie mam pojęcia.
Z góry dziękuję za pomoc