kwalifikacje nauczyciela

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Angrod

Re: kwalifikacje nauczyciela

Postautor: Angrod » 2014-05-31, 12:06

Witam wszystkich.
W rozporządzeniu z marca 2009r jest napisane, że nauczyciel w szkole ponadgimnazjalnej powinien mieć ukończone "studia magisterskie na kierunku (specjalności) zgodnym z nauczanym przedmiotem lub prowadzonymi zajęciami".
Moje główne pytanie do obecnych tutaj brzmi : co to znaczy, że moje studia są zgodne z nauczanym przedmiotem? Czy wystarczy, że studiowany kierunek ma taką samą nazwę jak przedmiot, którego chciałbym uczyć w szkole? Czy w jakimś innym akcie prawnym jest zdefiniowane jakie kierunki studiów uprawniają do nauczania jakich przedmiotów? Czy w jakiś sposób powinienem sprawdzić program nauczanego przedmiotu i porównać go z przedmiotami, które zaliczyłem na studiach? Czy może jakaś instytucja lub osoba powinna stwierdzić, że kierunek moich studiów jest zgodny z przedmiotem którego chciałbym nauczać.

Jeśli chodzi o mnie to ukończyłem studia magisterskie na kierunku matematyka i inżynierskie na kierunku informatyka, a moja znajoma która także zastanawia się nad tym ukończyła studia magisterskie na kierunku fizyka techniczna.

Po przeczytaniu sporej części internetu pod tym kątem, wydaje mi się, że w naszym przypadku ja mogę uczyć matematyki, a znajoma fizyki. Ale jeśli chodzi o informatykę/technologię informacyjną w moim przypadku i matematykę w przypadku znajomej, to zupełnie nie mam pojęcia.

Z góry dziękuję za pomoc :)

edzia

Postautor: edzia » 2014-05-31, 23:20

Angrod, w rozporządzeniu w sprawie oceniania z 2009 r. jest mowa o studiach magisterskich (lub licencjackich) na kierunku, którego zakres określony w standardzie kształcenia dla tego kierunku studiów w grupie treści podstawowych i kierunkowych obejmuje treści nauczanego przedmiotu lub prowadzonych zajęć. Musiałbyś więc dotrzeć do tych standardów. Są tutaj: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2007/1166.htm

Angrod

Postautor: Angrod » 2014-06-02, 14:33

Dziękuję za odpowiedź. Niestety podany przez Ciebie link nie działa (przynajmniej w moich przeglądarkach). Udało mi się dotrzeć do "zakresu określony w standardzie kształcenia dla tego kierunku studiów" tutaj : http://www.kuratorium.bialystok.pl/kura ... enie_2.pdf .
Jednak nie wiem co to znaczy, że zakres kierunku ma obejmować treści nauczanego przedmiotu? Tzn, że tematyka znajdująca się w programie przedmiotu którego chciałbym nauczać musi się w pełni zawierać w zakresie mojego kierunku studiów?
Wydaje mi się to dziwne, ponieważ na przykład na moich studiach na kierunku matematyka nikt nie uczył nas już treści z liceum, każdy prowadzący zakładał, że to już umiemy i uczyliśmy się nowych rzeczy.
Poza tym nurtuje mnie jeszcze pytanie jak jest ustalane to "obejmowanie" treści lub "zgodność" studiów z nauczanym przedmiotem? Bo przecież jeśli porównam zakres kształcenia na matematyce (lub wykaz przedmiotów z suplementu) z "treściami" przedmiotu matematyka z liceum, to najprawdopodobniej żadne nazwy nie będą się powtarzały i decyzja czy moje studia obejmują treści nauczanego przedmiotu wydaje mi się bardzo subiektywna.

Awatar użytkownika
sharkinator
Kto: nauczyciel
Przedmiot: geografia, przyroda, wychowanie fizyczne

Postautor: sharkinator » 2014-06-14, 19:45

Może tu ktoś rozwieje moje wątpliwości?

Mam uprawnienia do nauczania dwóch przedmiotów, z których odbyłem łącznie 210 godzin praktyk w szkole. Teraz chcę nabyć uprawnienia do nauczania kolejnego przedmiotu - biologia z chemią. Czy skoro odbyłem tyle godzin praktyk z moich dwóch pierwszych przedmiotów będę musiał odbyć tyle samo godzin praktyk co inni studenci (dla których jest to pierwszy i drugi przedmiot - łącznie 180 kolejnych godzin)? Wiem, że suma godzin praktyk na drugi przedmiot jest mniejsza, ale nie mogę znaleźć jak to jest z trzecim i kolejnymi przedmiotami.

Czy Wy po latach nabywając uprawnienia do nauczenia drugiego (kolejnego) przedmiotu musieliście robić praktyki? Czy to nie dotyczy czynnych nauczycieli? Czy może znajomy nauczyciel Wam "podbił" praktyki? Wiem, że to może głupie pytania ale mam straszny mętlik w głowie. Strasznie mi zależy na pracy w szkole, ale póki co nikt mnie nie chce, więc chcę rozszerzyć swoje kwalifikacje :(

Pomóżcie proszę.

edzia

Postautor: edzia » 2014-06-16, 00:26

sharkinator pisze:Czy Wy po latach nabywając uprawnienia do nauczenia drugiego (kolejnego) przedmiotu musieliście robić praktyki? Czy to nie dotyczy czynnych nauczycieli?

O ile mi wiadomo, praktyki dla czynnych nauczycieli są zaliczane, nie trzeba ich odbywać. Ale nie wie, gdzie szukać na to przepisu prawnego.

wosiek
Przedmiot: WOS

Postautor: wosiek » 2014-07-24, 22:33

Mam pytanie. Jestem nauczycielem wos-u, jestem absolwentem politologii z tytułem mgr ukończyłem też 3 semestralne studia podyplomowe na kierunku historia. A teraz pytanie czy te kwalifikacje dają mi uprawnienia do uczenia historii w szkole ponad gimnazjalnej.

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2014-07-24, 23:05

wosiek pisze:ukończyłem też 3 semestralne studia podyplomowe na kierunku historia. A teraz pytanie czy te kwalifikacje dają mi uprawnienia do uczenia historii w szkole ponad gimnazjalnej.
ponadgimnazjalnej

Zależy jakie podyplomowe. Kwalifikacyjne? Doskonalące?
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

wosiek

Postautor: wosiek » 2014-07-25, 07:21

Przepraszam za błąd :oops: jakoś mi to wczoraj umknęło podczas pisania postu. Na dyplomie jest napisane "ukończył trzy-semestralne studia podyplomowe w zakresie historii". To mi nie daje wiedzy czy są to studia doskonalące czy kwalifikacyjne. Może liczba godz. ma jakieś znaczenie dyplom potwierdza odbycie 520-tu godz. zajęć teoretycznych i praktycznych w tym 60 godz. praktyk.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-07-25, 09:30

wosiek pisze:To mi nie daje wiedzy czy są to studia doskonalące czy kwalifikacyjne.
Na uczelni od razu taka informacja musi być... np.
Studia podyplomowe realizowane w naszej Uczelni są propozycją dla osób, które chcą doskonalić, poszerzać horyzonty, wzbogacać i aktualizować posiadaną wiedzę, ale również dla tych, którzy planują zmianę profilu zatrudnienia.

Wychodząc naprzeciw Państwa oczekiwaniom proponujemy bogatą ofertę studiów podyplomowych dostosowaną do wymagań rynku pracy i spełniającą najwyższe europejskie standardy.

Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie prowadzi dwa rodzaje studiów podyplomowych:
• kwalifikacyjne - dające nowe kwalifikacje zawodowe,
• doskonalące - służące doskonaleniu posiadanych kwalifikacji zawodowych.
http://www.up.krakow.pl/main/?page=podyplomowe
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

wosiek

Postautor: wosiek » 2014-07-25, 11:25

Tu może być problem ponieważ ja tych studiów nie kończyłem w tym roku. Obecnie w charakterystyce absolwenta tych studiów jest taki zapis:
"Studia mają charakter doskonalący w zawodzie nauczyciela, umożliwiają uzyskanie kwalifikacji do nauczania i prowadzenia zajęć z drugiego przedmiotu (historii lub wiedzy o społeczeństwie). Zajęcia odbywają się w systemie zjazdów sobotnio-niedzielnych.

3 - semestralne studia dla absolwentów studiów I i II stopnia (historia oraz kierunki pokrewne) z przygotowaniem pedagogicznym w zakresie nauczania historii i społeczeństwa w szkole podstawowej
3 - semestralne studia dla absolwentów studiów II stopnia (historia oraz kierunki pokrewne) z przygotowaniem pedagogicznym w zakresie nauczania historii w gimnazjum oraz w szkole ponadgimnazjalnej
2 - semestralne studia doskonalące dla absolwentów II stopnia (historia oraz kierunki pokrewne) z przygotowaniem pedagogicznym w zakresie nauczania historii i społeczeństwa w szkole ponadgimnazjalnej"
Jaka była charakterystyka absolwenta studiów podyplomowych na UAM w Poznaniu w 2012 r. nie wiem.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-07-25, 12:03

No cóż... czeka Cię chyba wycieczka w przeszłość... na uczelnię. I niech Ci to dadzą na piśmie, bo dla dyrektora szkoły nic na gębę się nie liczy.

I taka uwaga ogólnie dla wszystkich ciśnie mi się pod palce -) :
wszystko dobrze sprawdzić przed podjęciem decyzji o wyborze studiów, bo namnożyło się tyle dziwnych różności w celu zdarcia kasy z ludzi, że szkoda gadać:(

wosiek

Postautor: wosiek » 2014-07-25, 12:13

Dziękuję za odpowiedź.
Problem mój nie dotyczy stosunku dyrekcji bo to ona wysłała mnie na te studia i w 50% sfinansowała je. Obawiam się, że problem pojawi się w momencie egzaminu na kolejny stopień awansu zawodowego, ponieważ ja uczę historii na podstawie tego dyplomu i obawiam się czy moje uprawnienia nie zostaną zakwestionowane przez komisję.

Melizabeth
Przedmiot: Język angielski, Język hiszpański

Postautor: Melizabeth » 2014-07-25, 12:32

w takim razie polecam przejść się na uczelnię i zdobyć zaświadczenie o ewentualnych kwalifikacjach. Ja w zeszłym roku miałam taki problem, że pani w Urzędzie Miasta nie była w stanie na podstawie dyplomu i suplementu stwierdzić czy mam kwalifikacje i musiałam biec po zaświadczenie. Od razu skserowałam kilka razy i poświadczyłam u dyrektora za zgodność, bo kto wie czy jeszcze się nie przyda. Lepiej to załatwić teraz, póki terminy nie gonią.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-07-25, 14:37

Popieram Melizabeth.

nowa117
Przedmiot: Inne

Postautor: nowa117 » 2014-08-24, 14:04

Posiadam tytuł magistra z Ekonomii i tytuł inżyniera z Zarządzania i Inżynierii Produkcji. Uczę przedmiotów logistycznych. Czy robiąc podyplomówkę z matematyki będę miała możliwość nauczania matematyki? Jeśli tak to w jakich szkołach? Dziękuję za odpowiedz.

Czy aby uczyć przedmiotów ekonomicznych muszę dodatkowo robić studia podyplomowe z: Ekonomii dla nauczycieli? Czy ktoś się orientuje czego jeszcze moglabym uczyc po moich kierunkach studiów?

Studiów podyplomowych nie mam, robiłam tylko kurs dla nauczycieli czynnych zawodowo.

Wróć do „Prawo oświatowe”