AnNow pisze:Dziękuję bardzo za wyczerpujące odpowiedzi.
Przejrzałam to rozporządzenie w sprawie efektów kształcenia, ale szczerze mówiąc nie umiem się w tym odnaleźć. Nie mam pojęcia, które numerki mnie dotyczą. No i napisał pan, że obowiązuje to dla studiów od roku 2012/2013, a ja licencjata broniłam w marcu 2012 (zaczynałam w lutym 2009), magistra zaczęłam w marcu 2012 - obrona była w marcu 2014.
Wydaje mi się, że mogłabym uczyć tej przedsiębiorczości, ale pewności nie mam.
Postaram się zapisać na matematykę podyplomowo i równolegle na pedagogiczne kwalifikacyjne. Tylko czy będę mogła zrobić na jednej podyplomówce kwalifikacje do uczenia dwóch przedmiotów? Tzn. czy mogłabym w jednym czasie zrobić dydaktykę i praktykę dla obu tych przedmiotów?
Studia 1. stopnia ukończyła Pani na starych zasadach, a w przypadku magistra trzeba to sprawdzić, ale chyba również były to studia na starych zasadach. Trzeba zaglądnąć do programu studiów.
Według obowiązującego rozporządzenia o kwalifikacjach, jeśli wszystkie wymagania określone w podstawie programowej znajdują się także w treściach kształcenia na Pani studiach, to wtedy są kwalifikacje do predsiębiorczości.
Nie ma możliwości zrobienia na jednej podyplomówce uprawnień do dwóch przedmiotów, gdyż rozporządzenie w sprawie standardów kształcenia wyraźie stwierdza, że na studiach podyplomowych zdobywa się kwalifikacje do kolejnego przedmiotu (jednego, a nie wielu), a na studiach nadających kwalifikacje pedagogiczne zdobywa się uprawnienia również do jednego przedmiotu (dydaktyka+praktyki). Nie ma jednak żadnych przeszkód aby w tym samym czasie robić dwie podyplomówki.
Wydaje mi się, że na pedagogicznych kwalifikacyjnych najlepiej będzie zrobić praktyki oraz dydaktykę z przedsiębiorczości, a praktyki i dydaktyka matematyki będą na podyplomówce z matematyki. Na pedagogicznych uzyska Pani kwalifikacje tylko do szkoły ponadgimnazjalnej (ewentualnie gimnazjum), ale warto będzie zaliczyć też przedmioty dotyczące psychologii i pedagogiki na I i II etapie nauczania, ewentualnie też na III.
Po zaliczeniu na podyplomówce z matematyki dydaktyki matematyki oraz praktyk na I i II etapie (ewentualnie na III) będzie Pani miała zaliczone wszystkie przedmioty potrzebne do nauczania matematyki we wszystkich szkołach. Mimo tego sprawa nie będzie do końca jasna, gdyż zaliczone przedmioty do I i II (ew. III) etapu nauczania będą zaliczone na dwóch różnych podyplomówkach.
Na pewno by było łatwiej w drugą stronę, aby robić kwalifikacje pedagogiczne do matematyki na wszystkich etapach, ale tak się nie da, gdyż nie ma Pani przygotowania merytorycznego do matematyki.