Będę mogła uczyć?

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

AnNow
Kto: student

Re: Będę mogła uczyć?

Postautor: AnNow » 2015-06-11, 17:07

A jak uczelnie weryfikują kogo przyjąć na studia podyplomowe? W moim przypadku to chyba doć problematyczna kwestia. NA to przynajmniej wychodzi zgodnie z tymi rozporządzeniami. Dziwne to wszystko bo gdy dzwoniłam na uczelnie, mówiono mi, że po zarządzaniu nie będzie problemu z przyjęciem na podyplomową matematykę. Jak to się ma do przepisów? Jeśli mnie przyjmą i ukończę te studia (wraz z kwalifikacjami) to będę mogła uczyć? Czy może okaże się, że zrobiłam to wszystko niepotrzebnie bo po mimo skończonych studiów podyplomowych i kwalifikacji nie przyjmą mnie do pracy bo nie spełniam wymogów rozporządzeń?

I co właściwie znaczy "efekty kształcenia w zakresie wiedzy i umiejętności odnoszą się do treści nauczanego przedmiotu lub prowadzonych zajęć" ? Jak to zdanie przełożyć na praktykę i odnieść do mojej sytuacji? Skąd mam wiedzieć czy mogę uczyć wspominanej przedsiębiorczości lub przedmiotów zawodowych?

belfegorr
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: belfegorr » 2015-06-11, 18:52

AnNow pisze:A jak uczelnie weryfikują kogo przyjąć na studia podyplomowe? W moim przypadku to chyba doć problematyczna kwestia. NA to przynajmniej wychodzi zgodnie z tymi rozporządzeniami. Dziwne to wszystko bo gdy dzwoniłam na uczelnie, mówiono mi, że po zarządzaniu nie będzie problemu z przyjęciem na podyplomową matematykę. Jak to się ma do przepisów? Jeśli mnie przyjmą i ukończę te studia (wraz z kwalifikacjami) to będę mogła uczyć? Czy może okaże się, że zrobiłam to wszystko niepotrzebnie bo po mimo skończonych studiów podyplomowych i kwalifikacji nie przyjmą mnie do pracy bo nie spełniam wymogów rozporządzeń?

I co właściwie znaczy "efekty kształcenia w zakresie wiedzy i umiejętności odnoszą się do treści nauczanego przedmiotu lub prowadzonych zajęć" ? Jak to zdanie przełożyć na praktykę i odnieść do mojej sytuacji? Skąd mam wiedzieć czy mogę uczyć wspominanej przedsiębiorczości lub przedmiotów zawodowych?

Uczelnie weryfikują kogo przyjąć na podstawie wymaganych przez uczelnię dokumentów podczas rekrutacji.

Ogólne efekty kształcenia są tutaj w rozporządzeniu [url]isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20112531520&type=2[/url], a w programie studiów danego kierunku są szczegółowe efekty kształcenia, czyli zakres wiedzy i umiejętności, jakie uzyskuje student. Obowiązuje to dla studiów od roku 2012/2013.
Trzeba więc porównać podstawę programową (jest zapisana również w formie efektów kształcenia) z efektami kształcenia na ukończonym kierunku studiów. Jeśli te z podstawy programowej zawierają się w w tych ze studiów, to kwalifikacje na pewno są. Sformułowanie "odnoszą się do treści nauczanego przedmiotu" jest dość niejasne, bo dopuszcza też częściową zgodność kierunku studiów z przedmiotem. Zobaczymy jesczcze jak ten przepis będzie brzmiał ostatecznie.

Uczelnia powinna weryfikować, czy przyjmuje studenta na podyplomowe zgodnie z przepisami, ale może się zdarzyć, że uczelnia nie dopatrzy się takich niuansów prawnych, tym bardziej, że dwa rozporządzenia dotyczące kwalifikacji zawierają sprzeczne przepisy. Przy przyjmowaniu do pracy dyrektor zwykle patrzy tylko na uzyskane dyplomy a nie na kolejność ich uzyskiwania, więc z zatrudnieniem nie powinno być problemu. Nie wiem, czy jeśli gdzieś ktoś kiedyś dopatrzy się przyjęcia na studia niezgodnie z przepisami, to istnieje możliwość cofnięcia dyplomu studiów w takiej sytuacji.

AnNow

Postautor: AnNow » 2015-06-12, 10:27

Dziękuję bardzo za wyczerpujące odpowiedzi.

Przejrzałam to rozporządzenie w sprawie efektów kształcenia, ale szczerze mówiąc nie umiem się w tym odnaleźć. Nie mam pojęcia, które numerki mnie dotyczą. No i napisał pan, że obowiązuje to dla studiów od roku 2012/2013, a ja licencjata broniłam w marcu 2012 (zaczynałam w lutym 2009), magistra zaczęłam w marcu 2012 - obrona była w marcu 2014.
Wydaje mi się, że mogłabym uczyć tej przedsiębiorczości, ale pewności nie mam.

Postaram się zapisać na matematykę podyplomowo i równolegle na pedagogiczne kwalifikacyjne. Tylko czy będę mogła zrobić na jednej podyplomówce kwalifikacje do uczenia dwóch przedmiotów? Tzn. czy mogłabym w jednym czasie zrobić dydaktykę i praktykę dla obu tych przedmiotów?

belfegorr

Postautor: belfegorr » 2015-06-12, 12:48

AnNow pisze:Dziękuję bardzo za wyczerpujące odpowiedzi.

Przejrzałam to rozporządzenie w sprawie efektów kształcenia, ale szczerze mówiąc nie umiem się w tym odnaleźć. Nie mam pojęcia, które numerki mnie dotyczą. No i napisał pan, że obowiązuje to dla studiów od roku 2012/2013, a ja licencjata broniłam w marcu 2012 (zaczynałam w lutym 2009), magistra zaczęłam w marcu 2012 - obrona była w marcu 2014.

Postaram się zapisać na matematykę podyplomowo i równolegle na pedagogiczne kwalifikacyjne. Tylko czy będę mogła zrobić na jednej podyplomówce kwalifikacje do uczenia dwóch przedmiotów? Tzn. czy mogłabym w jednym czasie zrobić dydaktykę i praktykę dla obu tych przedmiotów?

Studia 1. stopnia ukończyła Pani na starych zasadach, a w przypadku magistra trzeba to sprawdzić, ale chyba również były to studia na starych zasadach. Trzeba zaglądnąć do programu studiów.

Według obowiązującego rozporządzenia o kwalifikacjach, jeśli wszystkie wymagania określone w podstawie programowej znajdują się także w treściach kształcenia na Pani studiach, to wtedy są kwalifikacje do predsiębiorczości.

Nie ma możliwości zrobienia na jednej podyplomówce uprawnień do dwóch przedmiotów, gdyż rozporządzenie w sprawie standardów kształcenia wyraźie stwierdza, że na studiach podyplomowych zdobywa się kwalifikacje do kolejnego przedmiotu (jednego, a nie wielu), a na studiach nadających kwalifikacje pedagogiczne zdobywa się uprawnienia również do jednego przedmiotu (dydaktyka+praktyki). Nie ma jednak żadnych przeszkód aby w tym samym czasie robić dwie podyplomówki.

Wydaje mi się, że na pedagogicznych kwalifikacyjnych najlepiej będzie zrobić praktyki oraz dydaktykę z przedsiębiorczości, a praktyki i dydaktyka matematyki będą na podyplomówce z matematyki. Na pedagogicznych uzyska Pani kwalifikacje tylko do szkoły ponadgimnazjalnej (ewentualnie gimnazjum), ale warto będzie zaliczyć też przedmioty dotyczące psychologii i pedagogiki na I i II etapie nauczania, ewentualnie też na III.
Po zaliczeniu na podyplomówce z matematyki dydaktyki matematyki oraz praktyk na I i II etapie (ewentualnie na III) będzie Pani miała zaliczone wszystkie przedmioty potrzebne do nauczania matematyki we wszystkich szkołach. Mimo tego sprawa nie będzie do końca jasna, gdyż zaliczone przedmioty do I i II (ew. III) etapu nauczania będą zaliczone na dwóch różnych podyplomówkach.

Na pewno by było łatwiej w drugą stronę, aby robić kwalifikacje pedagogiczne do matematyki na wszystkich etapach, ale tak się nie da, gdyż nie ma Pani przygotowania merytorycznego do matematyki.

AnNow

Postautor: AnNow » 2015-06-14, 13:24

belfegorr pisze:

Studia 1. stopnia ukończyła Pani na starych zasadach, a w przypadku magistra trzeba to sprawdzić, ale chyba również były to studia na starych zasadach. Trzeba zaglądnąć do programu studiów.

Według obowiązującego rozporządzenia o kwalifikacjach, jeśli wszystkie wymagania określone w podstawie programowej znajdują się także w treściach kształcenia na Pani studiach, to wtedy są kwalifikacje do predsiębiorczości.

Nie ma możliwości zrobienia na jednej podyplomówce uprawnień do dwóch przedmiotów, gdyż rozporządzenie w sprawie standardów kształcenia wyraźie stwierdza, że na studiach podyplomowych zdobywa się kwalifikacje do kolejnego przedmiotu (jednego, a nie wielu), a na studiach nadających kwalifikacje pedagogiczne zdobywa się uprawnienia również do jednego przedmiotu (dydaktyka+praktyki). Nie ma jednak żadnych przeszkód aby w tym samym czasie robić dwie podyplomówki.

Wydaje mi się, że na pedagogicznych kwalifikacyjnych najlepiej będzie zrobić praktyki oraz dydaktykę z przedsiębiorczości, a praktyki i dydaktyka matematyki będą na podyplomówce z matematyki. Na pedagogicznych uzyska Pani kwalifikacje tylko do szkoły ponadgimnazjalnej (ewentualnie gimnazjum), ale warto będzie zaliczyć też przedmioty dotyczące psychologii i pedagogiki na I i II etapie nauczania, ewentualnie też na III.
Po zaliczeniu na podyplomówce z matematyki dydaktyki matematyki oraz praktyk na I i II etapie (ewentualnie na III) będzie Pani miała zaliczone wszystkie przedmioty potrzebne do nauczania matematyki we wszystkich szkołach. Mimo tego sprawa nie będzie do końca jasna, gdyż zaliczone przedmioty do I i II (ew. III) etapu nauczania będą zaliczone na dwóch różnych podyplomówkach.

Na pewno by było łatwiej w drugą stronę, aby robić kwalifikacje pedagogiczne do matematyki na wszystkich etapach, ale tak się nie da, gdyż nie ma Pani przygotowania merytorycznego do matematyki.

Czy ja dobrze rozumiem, że jeśli zrobiłabym kwalifikacje pedagogiczne do przedsiębiorczości, a potem (lub równolegle) podyplomówkę z matematyki, to od razu mogłabym uczyć obu tych przedmiotów? Tzn. nie musiałabym już iść na kwalifikacje pedagogiczne z matematyki, bo one byłyby zapewnione na podyplomówke z matematyki? Rozumiem kwestię etapów nauczania, ale załóżmy, że po kwalifikacjach z przedsiębioroczości mogę uczyć na III etapie, potem robię podyplomówkę z matematyki i już mogę uczyć w liceum/technikum obu tych przedmiotów?

A czy mogłabym zrobić tak, że najpierw poszłabym na podyplomowe z matematyki (na UJ nie ma potrzeby abym miała wcześniej kwalifikacje pedagogiczne), a potem zrobiłabym kwalifikacje pedagogiczne też z matematyki? Trochę zniechęca mnie to o czym pan pisał, mianowicie to, że gdybym najpierw robiła kwalifikacje z przedsiębiorczości, a potem podyplomówkę z matematyki to zaliczone przedmioty do I, II i III etapu nauczania będą zaliczone na dwóch różnych podyplomówkach.

Zastanawia mnie też kwesita praktyk na kwalifikacjach pedagogicznych. Z tego co wyczytałam to są one w wymiarze 150 godzin. Jak zrobić 150h praktyk z przedsiębiorczości, skoro ma się ten przedmiot tylko w jednej klasie w wymiarze 1h/tydzień. Przecież robiłabym te praktyki kilkadziesiąt tygodni.

belfegorr

Postautor: belfegorr » 2015-06-15, 20:19

AnNow pisze:
belfegorr pisze:

Czy ja dobrze rozumiem, że jeśli zrobiłabym kwalifikacje pedagogiczne do przedsiębiorczości, a potem (lub równolegle) podyplomówkę z matematyki, to od razu mogłabym uczyć obu tych przedmiotów? Tzn. nie musiałabym już iść na kwalifikacje pedagogiczne z matematyki, bo one byłyby zapewnione na podyplomówke z matematyki? Rozumiem kwestię etapów nauczania, ale załóżmy, że po kwalifikacjach z przedsiębioroczości mogę uczyć na III etapie, potem robię podyplomówkę z matematyki i już mogę uczyć w liceum/technikum obu tych przedmiotów?

A czy mogłabym zrobić tak, że najpierw poszłabym na podyplomowe z matematyki (na UJ nie ma potrzeby abym miała wcześniej kwalifikacje pedagogiczne), a potem zrobiłabym kwalifikacje pedagogiczne też z matematyki? Trochę zniechęca mnie to o czym pan pisał, mianowicie to, że gdybym najpierw robiła kwalifikacje z przedsiębiorczości, a potem podyplomówkę z matematyki to zaliczone przedmioty do I, II i III etapu nauczania będą zaliczone na dwóch różnych podyplomówkach.

Zastanawia mnie też kwesita praktyk na kwalifikacjach pedagogicznych. Z tego co wyczytałam to są one w wymiarze 150 godzin. Jak zrobić 150h praktyk z przedsiębiorczości, skoro ma się ten przedmiot tylko w jednej klasie w wymiarze 1h/tydzień. Przecież robiłabym te praktyki kilkadziesiąt tygodni.

Praktyki na studiach kwalifikacyjnych pedagogicznych trwają 150 godzin, ale samego prowadzenia zajęć jest z reguły 15-30 lekcji i 30 lekcji obserwacji. Wszystko zależy od tego co uczelnia ustaliła sobie w regulaminie praktyk. Do tego dochodzi przygotowanie się do lekcji, udział w zajęciach pozalekcyjnych, dyżury na przerwach, zapoznanie się z organizacją pracy szkoły, prowadzenie lekcji wychowawczych i masa innych zadań.

Cały czas zakładamy, że ukończony kierunek "zarządzanie" daje kwalifikacje merytoryczne do nauczania przedsiębiorczości (czego nie jestem pewny, trzeba to sprawdzić).
Jeśli tak, to:
- studia podyplomowe z przygotowania pedagogicznego zrobione pod kątem przedsiębiorczości dają kwalifikacje do tego przedmiotu w szkole ponadgimnazjalnej oraz kwalifikacje pedagogiczne ogólne na poziomie gimnazjum i wyżej (albo tylko szkoły ponadgimnazjalnej - zależy jakie przedmioty będą wyznaczone do zaliczenia)
- podyplomówka z matematyki da w takim wypadku kwalifikacje do uczenia matematyki w szkole ponadgimnazjalnej. W przypadku zaliczenia psychologii i pedagogiki dla poziomu gimnazjum na studiach podyplomowych z przygotowania pedagogicznego, to matematyki będzie można uczyć także w gimnazjum
- w przypadku równoległego ukończenia obu podyplomówek będzie można uczyć obu przedmiotów w liceum i technikum. Równoległe studiowanie na obu podyplomówkach jest trochę ryzykowne o czym pisałem wyżej, a zrobienie podyplomówek jedna po drugiej nie ma tego ryzyka.
- zrobienie najpierw podyplomówki z matematyki jest możliwe, o ile zarządzanie daje kwalifikacje merytoryczne do nauczania przedsiębiorczości
- nie ma przeszkód, aby po podyplomówce z matematyki zrobić kwalifikacje pedagogiczne też z matematyki. Wtedy jednak będzie Pani miała pełne kwalifikacje do matematyki ale brak kwalifikacji pedagogicznych do przedsiębiorczości (bo merytoryczne będą z racji ukończonych studiów)

AnNow

Postautor: AnNow » 2015-06-15, 20:46

belfegorr pisze:- w przypadku równoległego ukończenia obu podyplomówek będzie można uczyć obu przedmiotów w liceum i technikum. Równoległe studiowanie na obu podyplomówkach jest trochę ryzykowne o czym pisałem wyżej, a zrobienie podyplomówek jedna po drugiej nie ma tego ryzyka.

Dlaczego robiąc te podyplomowki jedna po drugiej nie ma takiego ryzyka? Nie umiem dostrzec różnicy w sytuacji kiedy robiłabym je równocześnie i kiedy jedna po drugiej.

belfegorr

Postautor: belfegorr » 2015-06-15, 21:29

AnNow pisze:
belfegorr pisze:- w przypadku równoległego ukończenia obu podyplomówek będzie można uczyć obu przedmiotów w liceum i technikum. Równoległe studiowanie na obu podyplomówkach jest trochę ryzykowne o czym pisałem wyżej, a zrobienie podyplomówek jedna po drugiej nie ma tego ryzyka.

Dlaczego robiąc te podyplomowki jedna po drugiej nie ma takiego ryzyka? Nie umiem dostrzec różnicy w sytuacji kiedy robiłabym je równocześnie i kiedy jedna po drugiej.

Przepraszam, nie doprecyzowałem, mój błąd - ryzyko w tym przypadku jest tylko wtedy, gdyby zarządzanie nie dawało kwalifikacji do przedsiębiorczości. Jeśli daje kwalifikacje, to oczywiście nie ma ryzyka.

AnNow

Postautor: AnNow » 2015-06-15, 22:00

belfegorr pisze:
AnNow pisze:

Przepraszam, nie doprecyzowałem, mój błąd - ryzyko w tym przypadku jest tylko wtedy, gdyby zarządzanie nie dawało kwalifikacji do przedsiębiorczości. Jeśli daje kwalifikacje, to oczywiście nie ma ryzyka.

ale tak czy inaczej żebym w ogóle mogła myśleć o uczeniu matematyki, zarządzanie musi dać mi możliwość uczenia przedsiębiorczości, czyż nie? Podyplomowo można zrobić jedynie drugi przedmiot, zgadza się?

I w związku z tym nie ma różnicy czy bym robiła równolegle czy jedna po drugiej?

Chyba będę musiała jechać na uczelnię i zapytać o te efekty nauczania, bo na własną rękę nie umiem tego sprawdzić.
Pisał pan też, że skoro licencjata broniłam w marcu 2012 (zaczynałam w lutym 2009), magistra zaczęłam w marcu 2012 - obrona była w marcu 2014 to wszystko najprawdopodobniej odbywa się na starych zasadach. Starych czyli jakich? Czym się różnią stare od nowych?

belfegorr

Postautor: belfegorr » 2015-06-16, 06:36

Tak, studia podyplomowe dające przygotowanie merytoryczne można robić dopiero pod kątem drugiego przedmiotu, więc wtedy kolejność dwóch podyplomówek jest bez różnicy.
Według nowych zasad program studiów jest tak skonstruowany, że każdemu przedmiotowi przypisane są efekty kształcenia, które student ma osiągnąć. Efekty te są wymienione w katalogu przedmiotów.

Przykład z jednej uczelni:
kod efektu: K_U07 Opis: Posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych i wystąpień ustnych i innych form przekazu w języku polskim i obcym w zakresie pojęć ekonomicznych z wykorzystaniem podstawowych.

kod efektu: K_U02 Opis: Potrafi wykorzystywać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk gospodarczych.

Proszę najpierw skontaktować się z dziekanatem i niech przyślą na e-maila katalogi przedmiotów i programy studiów, na których Pani studiowała. Wtedy zobaczymy co dalej.

AnNow

Postautor: AnNow » 2015-06-30, 13:28

Chciałam jeszcze zapytać o studia podyplomowe - kwalifikacje pedagogiczne.
Czy po takich studiach będę miała uprawienia pedagogiczne tylko do nauki podstaw przedsiębiorczości czy może do wszystkich przedmiotów zawodowych związanych z ekonomią?
Czy zależy to od tego z jakich przedmiotów miałabym praktyki czy może to nie ma znaczenia? Czy istotne jest to czy praktyki miałabym w technikum ekonomicznym czy w zwykłym liceum?

teder

Postautor: teder » 2015-07-17, 11:37

poproszę o objaśnienie:
jestem magistrem historii (specjalność nauczycielska), mam też licencjat z języka niemieckiego (wcześniej podyplomówka),uczę w szkole ponadgimnazjalnej.
Dotychczas nikt nie podważał moich uprawnień,czy po wejściu w życie nowelizacji mogę stracić uprawnienia do nauczania języka niemieckiego w szkole ponadgimnazjalnej?

ewelinka12388
Kto: uczeń
Przedmiot: Biologia

Postautor: ewelinka12388 » 2017-05-31, 09:13

Witam, a moje pytanie brzmi, czy jeśli jestem po licencjacie z bezpieczeństwa narodowego i teraz jestem na magisterce pedagogika z kulturą fizyczna, to czy po samej magisterce już będę mogła uczyć w szkole wf ? Proszę o odpowiedzi

belfegorr

Postautor: belfegorr » 2017-05-31, 19:04

Tak, ale pod warunkiem uzyskania przygotowania pedagogicznego do nauczania wf. Jeśli zajęcia z przygotowania pedagogicznego dotyczą tylko nauczania wf na poziomie gimnazjum i szkoły ponadgimnazjalnej i w obu tych szkołach będzie miała Pani praktyki pedagogiczne, to wtedy będzie Pani miała kwalifikacje do nauczania wf w gimnazjum i szkole ponadgimnazjalnej, ale w szkole podstawowej już nie. Do szkoły podstawowej trzeba uzyskać osobne przygotowanie pedagogiczne.

Wróć do „Prawo oświatowe”