wyrażanie zgody na pójście do miasta bez opieki

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Jedliński
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Fizyka

Re: wyrażanie zgody na pójście do miasta bez opieki

Postautor: Jedliński » 2010-03-27, 21:10

pomysł, żeby dać dzieciom swój numer komórki w czasie wolnym jest sensownym pomysłem

PS
Znalazłem taki wątek w necie i zdania jednak są podzielone

http://forum.interklasa.pl/mvnforum/vie ... read=44003

edit i jeszcze jedno:
Organizacja wycieczek szkolnych
11. W czasie wycieczki uczestnicy nie mogą pozostawać bez nadzoru opiekunów
Na wycieczce nie ma tzw.„czasu wolnego” dla uczestnika

http://literka.pl/3/30531/organizacja_w ... _szkolnych

edit 2
22 zasady bezpieczeństwa podczas wycieczki szkolnej
http://oswiata.wip.pl/opieka-w-szkole-i ... 621,0.html
W czasie wycieczki dzieci nie mogą pozostawać bez nadzoru opiekunów. Nie powinno być tzw. czasu wolnego.
Ostatnio zmieniony 2010-03-27, 21:31 przez Jedliński, łącznie zmieniany 2 razy.

edzia

Postautor: edzia » 2010-03-27, 21:16

vuem pisze:Lepiej sugerować zbytnią zapobiegliwość niż zasugerować niedostateczną opiekę i być uznanym za niekompetentnego - bo wtedy te tysiące za szkolenia pójdą do konkurencji
Nie bardzo zrozumiałam. Toż chyba kompetencją i fachowością powinny konkurować, a nie głupotą i wprowadzaniem odbiorców w błąd.

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2010-03-27, 21:24

Zbytniej nawet jednak troski za błąd nikt nie uzna, a choćby prawidłowe, a kontrowersyjne w mniemaniu wielu, rozumowanie odstraszyć może :wink:
To takie tylko gdybanie.

Jedliński pisze:Znalazłem taki wątek w necie i zdania jednak są podzielone

Skoro podzielone, to dowodzi "nieprecyzyjnego" określenia procedur...niekoniecznie błędem będące, a może właśnie pozostawione ocenie opiekuna, jego wiedzy, intuicji i rozsądkowi.

edzia

Postautor: edzia » 2010-03-27, 21:28

vuem pisze:może właśnie pozostawione ocenie opiekuna, jego wiedzy, intuicji i rozsądkowi
No więc o to chodzi. Jeśłi będzie podejrzenie, że te 15-latki po alkohol sie wybierają, to żadna procedura nie pomoże: ani zapisanie w regulaminie, że można pozwolic na wyjście, ani, ze nie można. Jedynie moja wiedza, intuicja i rozsądek. Wtedy nie pozwalać!

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2010-03-27, 21:30

A ja mam pytanie do tych, co to twierdzą, że czas wolny nie może istnieć ;) GDZIE jest to zapisane? Chcę przeczytać konkretny przepis prawny, traktujący o tym, iż osoba w pewnym wieku nie ma prawa oddalić się samodzielnie do sklepu :D

Rozumiem, że 7 latka raczej w obcym mieście nie puszczę samopas. Tu się nie sprzeczam, ale młodzież?

edzia

Postautor: edzia » 2010-03-27, 23:57

Jedliński pisze:Znalazłem taki wątek w necie i zdania jednak są podzielone

http://forum.interklasa.p...ad?thread=44003
Ale na końcu zagorzały przeciwnik czasu wolnego na wycieczkach, jacko, tak pisze:
Nie jest to łatwe bo nikt nie jest w stanie wszystkiego przewidzieć. Nie oznacza to jednak, że mają chodzic na smyczy i w kagańcach. Uważam, że kilkadziesiąt minut na zakupy w Sukiennicach, gdzie będziecie przeciez i Wy opiekunowie to nic zdrożnego. Nie jest to czas wolny a czas na zakupy z wyraźnym określeniem, gdzie wolno a gdzie nie wolno łazić i kiedy spotykamy sie tu i tu nie będzie niczym bezprawnym
Zmienił tylko po swojemu definicję "czasu wolnego" na "czas na zakupy". Ale na jedno wychodzi. Nikt przecież nie miał i w tym wątku nie ma na myśli czasu wolnego w sensie róbta co chceta przez pół dnia z jednoczesną przerwą i labą oraz czasem wolnym dla opiekuna.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2010-03-28, 08:12

Stosuję "czas wolny" nawet w klasach V-VI szkoły podstawowej. Wszyscy uczestnicy wycieczki mają mój numer telefonu. Mają "prikaz" chodzić przynajmniej parami. Szczerze to mam większe obawy rozpuścić towarzystwo z III gimnazjum niż ze szkoły podstawowej.

Szkolenie zna kierownika wycieczek wspominam sympatycznie. Instruktor zrobił listę obecności. Powiadomił, że szkolenie trwa 12 godzin, ale "wicie, rozumicie zrobię w 4" Dlatego 2/3 sali się ewakuowało do pobliskiej kawiarni, by po 4 godzinach wrócić po kwitek i zestaw papierów ochronnych, które kerownik powinien mieć gdy organizuje wycieczkę.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

edzia

Postautor: edzia » 2010-03-28, 10:09

Jolly Roger pisze:kwitek i zestaw papierów ochronnych, które kierownik powinien mieć, gdy organizuje wycieczkę.
Najlepsze jest to, że kierownik wycieczki, jeśli jest nauczycielem, nie potrzebuje żadnych kwitków, by organizować wycieczkę. No, ale z czego by żyli organizatorzy kursów, prawda? ;)

Owszem, jeśli kurs jest mądrze poprowadzony (nie na zasadzie wicie - rozumicie), to bardzo się przydaje wiedza zdobyta na kursie. Bo to jednak inna forma pracy z młodzieżą, niż zwykła lekcja i wymaga solidnego przygotowania.

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-03-28, 13:12

W razie czego zatem:
- uczestnicy wycieczki winni być powiązani sznurkiem
- zgodę na wyjazd muszą udzielić rodzice, lekarz POZ i kurator oświaty
- na wycieczce musi być obecny całodobowy ochroniarz
- w czasie pobytu w miejscach publicznych uczestnikom należy wszczepić transpondery GPS i wytatuować numer komórki opiekuna
- uczestnicy muszą mieć założone urządzenia sprzężone z nadajnikiem u opiekuna. Oddalenie się od opiekuna na odległość powyżej 2 metrów spowoduje alarm
- w czasie pobytu w miejscu noclegowym należy zainstalować w pokojach nadzór audiowizualny
- o czasie pobytu w ośrodku noclegowym należy poinformować właściwe miejscowo jednostki Pogotowia, Straży Pożarnej i Policji
- harmonogram zajęć ma być ścisły i wykluczający jakąkolwiek rozrywkę czy relaks. Czas wolny to poważne zagrożenie bezpieczeństwa i narażanie obu stron na ciąganie po sądach. Wycieczka szkolna to nie przelewki. Tu ma być rygor wojskowy a nie zabawa i nauka.
- dla większego bezpieczeństwa uczestnicy winni posiadać strój jednolity i trwale zamocowane identyfikatory.

Wróć do „Prawo oświatowe”