Postautor: madgringo » 2010-06-07, 03:26
Witam! czy nauczyciel ma obowiązek wyjazdu na zielona szkole? w zwiazku z powodziami w szkole jest zamieszanie (przebywaja tu non-stop sluzby ratownicze) dyrekcja wyslala na zielona szkole uczniow z zalanych terenow i teraz chce wyslac jeszcze cala reszte gdyz w szkole nie ma warunkow do nauki. ja pracuje jeszcze w szkole prywatnej i wyjazd na zielona szkole jest mi bardzo nie na reke, oprocz strat w zarobkach bedzie sie to prawdopodobnie wiazalo z zakonczeniem wspolpracy ze szkola prywatna (zwyczajnie nie przedluza mi umowy jesli znikne na dwa tygodnie). czy mam praco odmowic wyjazdu na zielona szkole w szkole panstwowej jesli jada wszyscy uczniowie? dodam, ze przez caly czas odkad nie ma lekcji nauczyciele maja dyzury w szkole i pomagaja powodzianom i sluzba ratowniczym itp.
przy okazji chcialem tez zapytac jak sie przedstawia sprawa dyzurow w trakcie powodzi. wszyscy sa chetni do pomocy niestety grafik dyzurow jest ustalony odgornie i nie kazdemu pasuje. na poczatku sadzilem, ze jest to rodzaj wolontariatu i ok, na tyle ile moge to chce pomoc. czy dyrekcja moze narzucac kiedy mam byc w szkole (niejednoktornie bylem juz na noc, ustalano mi tez dyzury w trakcie zajec w tej drugiej szkole). naprawde nie mam nic przeciwko tym dyzurom ale nie moge pozwolic sobie na zaniedbanie drugiej szkoly, oprocz tego dochodzi jeszcze opieka nad wlasnym dzieckiem, ktore nie zawsze mam z kim zostawic.
prosze nie odbierac tego jako znieczulice w obliczu kataklizmu, jestem bardzo chetny do pomocy ale musze liczyc sie tez z innymi zobowiazaniami.
bardzo prosze o odpowiedz