Zielona szkoła

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

agazarz
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: Zielona szkoła

Postautor: agazarz » 2009-09-11, 19:48

problem zielonych szkół -to naprawdę problem ! Rozmawiałam z przedstawicielem kuratorium , nie ma obowiązku wyjazdu nauczyciela na zielona szkołę, ale... nie ma przepisu który w sposób jednoznaczny określa ten problem. jnajgorsze w tym wszystkim że człowiek jest uczciwy, jasno stawia sprawę, ale okazuje się że trzeba uciekać się to podstępnego kluczka- L4 przed wyjazdem. W jakim my świecie żyjemy????

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2009-09-11, 19:54

a potem pisza o negatywnej selekcji w zawodzie. Jak się czyta o tej Polsce powiatowej to trudno się dziwić, że podwyżek nie chcą dawać, a tylko kolejne obowiazki na plecy.

tyle, że to tylko deprawuje, bo trudno pozstać uczciwym w tym zawodzie. Uczciwie można pracować z uczniem, ale wobec administracji to nieustanna gra w kotka i myszkę.

Pozostaje wytrych w postaci L4. albo sobie wszystkie karciane upchać na ta zielona szkołę
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

madgringo
Przedmiot: Język angielski

czy nauczyciel ma obowiązek wyjazdu na zieloną szkołe?

Postautor: madgringo » 2010-06-07, 03:26

Witam! czy nauczyciel ma obowiązek wyjazdu na zielona szkole? w zwiazku z powodziami w szkole jest zamieszanie (przebywaja tu non-stop sluzby ratownicze) dyrekcja wyslala na zielona szkole uczniow z zalanych terenow i teraz chce wyslac jeszcze cala reszte gdyz w szkole nie ma warunkow do nauki. ja pracuje jeszcze w szkole prywatnej i wyjazd na zielona szkole jest mi bardzo nie na reke, oprocz strat w zarobkach bedzie sie to prawdopodobnie wiazalo z zakonczeniem wspolpracy ze szkola prywatna (zwyczajnie nie przedluza mi umowy jesli znikne na dwa tygodnie). czy mam praco odmowic wyjazdu na zielona szkole w szkole panstwowej jesli jada wszyscy uczniowie? dodam, ze przez caly czas odkad nie ma lekcji nauczyciele maja dyzury w szkole i pomagaja powodzianom i sluzba ratowniczym itp.

przy okazji chcialem tez zapytac jak sie przedstawia sprawa dyzurow w trakcie powodzi. wszyscy sa chetni do pomocy niestety grafik dyzurow jest ustalony odgornie i nie kazdemu pasuje. na poczatku sadzilem, ze jest to rodzaj wolontariatu i ok, na tyle ile moge to chce pomoc. czy dyrekcja moze narzucac kiedy mam byc w szkole (niejednoktornie bylem juz na noc, ustalano mi tez dyzury w trakcie zajec w tej drugiej szkole). naprawde nie mam nic przeciwko tym dyzurom ale nie moge pozwolic sobie na zaniedbanie drugiej szkoly, oprocz tego dochodzi jeszcze opieka nad wlasnym dzieckiem, ktore nie zawsze mam z kim zostawic.

prosze nie odbierac tego jako znieczulice w obliczu kataklizmu, jestem bardzo chetny do pomocy ale musze liczyc sie tez z innymi zobowiazaniami.

bardzo prosze o odpowiedz

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-07, 07:40

Co do zielonej szkoły, to nie znam przepisu, który by zobowiązywał nauczyciela do uczestnictwa.

Ustalone dyżury są moim zdaniem organizacją Twojej pracy i w ramach tego ustalono terminy Twojej obecności w szkole, więc nie jest to po prostu wolontariat.
To, że pomagasz w czasie wolnym nie musi mieć znaczenia.

Inną sprawa jest to, że przy odrobinie dobrej woli zawsze można osiągnąć kompromis.

motylek8

Postautor: motylek8 » 2010-06-07, 15:27

dokładnie, my podczas "pierwszej fali" też mieliśmy powodzian, jednak każdy się zapisywał na dzień, który mu najbardziej pasował. Potem okazało się, że był to tylko weekend, jednak myślę właśnie, że wystarczy tylko dobra wola.

Maria70

Zielona szkoła

Postautor: Maria70 » 2010-06-12, 12:05

Witam serdecznie, proszę o opinię w sprawie dni wolnych przysługujących za wyjazd na zieloną szkołę w terminie 28 maj - 10 czerwiec (6 dni wolnych od pracy - 4 dni weekendu, Boże Ciało i piątek po Bożym Ciele). Ile dni wolnych mogę w związku z tym wybrać?
Będę wdzięczna za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam,
Maria

edzia

Postautor: edzia » 2010-06-12, 12:08

Pięć dni: dwie soboty, dwie niedziele i Boże Ciało. Piątek po Bożym Ciele nie jest dniem wolnym od pracy, tylko od zajęć. Za ten dzień nie dostaniesz wolnego.

dana49
Przedmiot: Matematyka

stałe godziny ponadwymiarowe a pobyt na zielonej szkole

Postautor: dana49 » 2010-06-22, 18:05

Mam przydzielone 5 stałych godzin ponadwymiarowych, czy będąc przez 5 dni poniedziałek- piątek na zielonej szkole powinnam dostać zapłatę za te nadgodziny w rozliczeniu tygodniowym. W mojej szkole mi nie płacą bo nie stałam przy tablicy.

aneta29

Postautor: aneta29 » 2010-06-23, 19:02

Koleżanjka u nas dostała 10 godz ponadwymiarowych za pobyt i opiekę na zielonej

krysia27

zielona szkoła

Postautor: krysia27 » 2010-10-23, 23:00

Pani dyr odmówiła podpisania umowy w biurem podrózy dot zielonej szkoły. Powiedziała że nie może z powodu budżetu szkoły (nie ma tego ujętego). Biuro podróży nie chce podpisac umowy z rodzicami. Co robić? Czy dyr faktycznie może odmówić? mnie sie zdaje że sie obawia odpowiedzialności, chociaż taką i tak.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-10-23, 23:19

krysia27 pisze:Co robić?

Zapomnieć o biurze podróży.
Samodzielnie zarezerwować noclegi, wynająć autokar, jeśli trzeba przewodnika, konieczne bilety wstępu zaplanować dodatkowe atrakcje.

krysia27

Postautor: krysia27 » 2010-10-24, 22:24

Też jej mówiłam, że to się finansuje z pieniędzy pozabudżetowych. Dyr powiedziała, że gdyby ktoś zrezygnował ona musiałaby pokryć koszty. Po drugie, podobno musiałaby się tłumaczyć z tej umowy w gminie. Ja tego nie rozumiem i dlatego pytam o co chodzi z tym budżetem szkoły. Przecież w innych szkołach nie ma problemu, dyr współpracuje z rodzicami, podpisuje umowy, nie boi się.

fajnyprofesor
Przedmiot: Inne

zielona szkoła

Postautor: fajnyprofesor » 2010-12-11, 14:06

Planujemy w tym roku szkolnym na wiosę zieloną szkołę z klasą V SP. O czym powinniśmy pamiętać w organizacji takiego przedsięwzięcia, na co zwrócić uwagę. proszę o praktyczne wskazówki. Jest to mój pierwszy raz.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-12-11, 15:44

Organizujecie sami, czy wykupujecie pakiet w biurze podróży?
Dokonaliście już wyboru miejsca?
Macie plan działania gotowy?

fajnyprofesor
Przedmiot: Inne

Postautor: fajnyprofesor » 2010-12-13, 13:48

Miejsce -Kotlina Kłodzka, biuro podróży zapewnia autokar, pensjonat, wycieczki fakultatywne. dzieki za praktyczne rady. Mam pytanie w sprawie zaliczek, czy w Waszych imprezach były zwrotne, czy bezzwrotne, co robic w sytuacji, gdy dziecko np. w kwietniu zostanie wykluczone z zielonej szkoły za naganne zachowanie (mamy taki paragraf w szkole), na co mamy sie przygotować będąc tam na miejscu z 40 dzieci ?

Wróć do „Prawo oświatowe”