ciąża i jej prawa

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

edzia

Re: ciąża i jej prawa

Postautor: edzia » 2011-02-21, 21:15

katkop pisze:Czy jest możliwość, zeby dyrektor zmienił mi grupę uczniów, którzy sprawiają dużo problemów wychowawczych wiedząć,ze jestem w ciąży i nie mogę narażać sie na takie nerwy?
Nie bardzo.
katkop pisze:czy jedyne rozwiązanie polega na zrzeczeniu się tych godzin z tą grupa i mieć obcięte godziny pozostając przy gołym etacie?
Też nie bardzo. Takie rotacje to tylko na początku roku szk.

Jedyne wyjście to pójść na zwolnienie lekarskie.

katkop
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: katkop » 2011-02-22, 17:41

dzieki za informacje....pozdrawiam

Madam
Przedmiot: Matematyka

Ciąża - pytanie

Postautor: Madam » 2011-02-24, 14:58

Witam mam pytanie o swoją przyszłość. Jestem nauczycielem kontraktowym zatrudnionym od 1.09.2010 roku do 31.08.2011 r. w szkole podstawowej. Obecnie jestem w ciąży i mam termin porodu przewidziany na kwiecień. Zastanawiam się co będzie dalej z moją pracą? Wiem, że po porodzie będę pobierała zasiłek macierzyński potem "odbiorę" sobie wolne za 2 miesiące wakacji, i co dalej? Czy jest szansa abym jeszcze wróciła do pracy w tej szkole?
Macierzyński skończy mi się tak mniej więcej w sierpniu potem te dwa miesiące i co dalej?

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-02-25, 11:59

"Macierzyński skończy mi się tak mniej więcej w sierpniu potem te dwa miesiące i co dalej?"

a już wiesz, że mimo ciąży dostaniesz umowę od września? Bo jeśli tak, to odbierzesz soebi wolne za wakacje ale to nie będą pełne 2 m-ce, a potem albo wracasz do pracy, albo idziesz na wychowawczy niepłatny i tak.
A jesli nie dostaniesz umowy, to za zaległy urlop wypłacą Ci ekwiwalent i tyle. Siedzisz w domu z dzidzią albo szukasz nowej pracy.

Madam
Przedmiot: Matematyka

Postautor: Madam » 2011-02-25, 19:13

Nic mi nie wiadomo czy dadzą mi umowę od września ale powiedziano mi, że odbiorę sobie te 2 m-ce.
Jest taka możliwość, abym otrzymała umowę od 1 września ale od razu będę na tym urlopie a potem wrócę do pracy czyli tak ok listopada.

GallAnonim1981
Przedmiot: Inne

Postautor: GallAnonim1981 » 2011-03-18, 23:18

Witam
Moja znajoma ma dość poważny problem. Jest w ciąży, która jest zagrożona i od poniedziałku będzie musiała być na zwolnieniu do porodu, później macieżyński. Jest nauczycielem mianowanym i posiada umowę na czas nieokreślony. Gdy była u dyrektora, ten jej dał do zrozumienia, że będzie zwolniona ponieważ nastąpi łączenie oddziałów i będzie jeden etat za dużo, a ona jest najmłodszym pracownikiem w nauczaniu zintegrowanym. Jednak jest jedno ALE. W nauczaniu zintergowanym hest nauczyciel, który posiada mowę na 3 lata. Gdy koleżanka o tym powiedziała dyr. stwierdził, że właśnie dlatego nie może zwolnić nauczyciela bo ma umowę na czas określony i musi pracować do końca umowy.

Tu pojawia się pytanie. Czy dyrektor ma prawo zwolnić nauczyciela na umowie na czas nieokreślony jeżeli jest jeszcze nauczyciel z umową na czas określony? Nadmieniam, że pomiędzy nauczycielem na czas określony i dyrektorem istnieje pewna nazwijmy to zależność finansowo - rodzinna :oops: :oops:

Proszę o konkretne akty prawne i porady co mam powiedzieć znajomej?

Pozdrawiam

partita400

Postautor: partita400 » 2011-03-19, 01:17

Pierwszy raz słyszę o umowie podpisywanej na 3 lata :shock: Są umowy roczne, które mogą ulec przedłużeniu . Ale z tego co piszesz, wynika,że dyrekcja chce sie delikatnie pozbyć koleżanki.:(
Kobieta w ciąży zatrudniona na czas określony ma swoje prawa .Była już tu podpowiedź gdzie szukać wykładni.
A i macierzyński to przez rz, bo trochę razi :wink:

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-03-20, 13:14

[quote="GallAnonim1981"]Witam
dyr. stwierdził, że właśnie dlatego nie może zwolnić nauczyciela bo ma umowę na czas określony i musi pracować do końca umowy.

pierwsze słyszę, w tym przypadku przeważnie obowiązuje 2-tygodniowe wypowiedzenie i jest to ujęte w umowie

plum_plum

Postautor: plum_plum » 2011-04-08, 13:53

Jestem zatrudniona na pelen etat na podst. mianowania w zespole szkol, jedna ze szkol w tym roku ulega likwidacji. w tym roku mialam w niej 7/30 etatu. pozostale 23/30 mam w szkole ktora sie rozwija i ktora jest miejscem mojej pracy wskazanym w umowie o parce (caly etat), jednak parcodawca jest ZS.
Jestem w ciazy, termin porodu mam na wrzesien. Jak wyglada moja sytuacja? Czy rzeczywiscie od wrzesnia moge zostac jedynie z czescia etatu w SP? Jak walczyc o pelny etat? KOgo pytac o porade?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-04-09, 20:21

Miałaś 30/30 w zespole szkół. Nie dwie umowy, które tu rozdzielasz.
Jedna ze szkół zespołu ulega likwidacji, ale nie zespół. Masz pełen etat, to i będziesz mieć.

Nawet jeśli zespół szkół ulega reorganizacji, jego zobowiązania (w tym respektowanie Twojej umowy) przejmuje nowo powstała jednostka.

plum_plum

Postautor: plum_plum » 2011-04-10, 11:01

Vuem, bardzo dziekuje za odpowiedz. To nawet nie bylo tak, ze mialam jakis aneks do umowy o prace w ziwazku z tymi godzinami w LO. ZS w umowie o prace wyznaczyl mi miejsce parcy w SP i tam pelny etat, jakies 2 lata temu czesc godzin zabral z SP i te przydzielil w LO ale bez zmian w umowie. jedynym dokumentem jaki to potwierdza jest pismo z ZS z 4 punktami, pkt. 1 dotyczy minimalnych stawek wynagrodzenia, pkt. 2 wymiaru czasu pracy - i tu jest ten podzial na SP i LO

martika1
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: martika1 » 2011-04-15, 19:57

Jestem zatrudniona na czas nieokreślony, ale w przyszłym roku z powodu łaczenia klas braknie dla mnie etatu, ale jestem w ciąży i zastanawiam sie co w zwiazku z tym mnie czeka??? niby nie mogą mnie zwolnić, ale pracy dla mnie jako tako nie ma chyba że w zastępstwie za koleżankę na świetlicy, która też jest w ciąży i prawdopodobnie pójdzie od września na zwolnienie. A może sama powinnam pójść na zwolnienie, czy ktoś zna jakieś przepisy na ten temat? Bardzo proszę o pomoc

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-04-16, 09:18

może idź na L4? Bo na kiedy masz termin? Długo od września jesteśw stanie popracować?

martika1
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: martika1 » 2011-04-16, 13:56

Jestem w ciąży dopiero dwa tygodnie i jeszcze w pracy nic nie wiedzą, wiem że w maju mam dostać wypowiedzenie, a od września nową umowę na to zastępstwo za koleżankę na świetlicy o którym pisałam, zupełnie nie znam się na tych wszystkich przepisach. narazie dyrekcja wogóle nie uwzględnia mnie w projekcie organizacyjnym na przyszły rok, ale jak powiem że jestem w ciąży to nie wiem co ona zrobi, aż się boję...

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-04-16, 16:44

weź zaświadczenie od lekarza i jak będzie Ci chciała wręczyć wypowiedzenie, to je okaż. Wydaje mi się, że nie może Cię zwolnić w tej sytacji, a skoro i tak nie ma godzin to zapewne sama dyrekcja zasugeruje Ci L4.

Wróć do „Prawo oświatowe”