Brak zgody na zmniejszenie etatu

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

agadzia
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: Brak zgody na zmniejszenie etatu

Postautor: agadzia » 2013-05-13, 19:28

kadrowa -a właściwie sekretarka, robi to, co każe jej dyrektorka...

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2013-05-14, 00:33

jak wszędzie.

agadzia

Postautor: agadzia » 2013-05-14, 10:48

jinks pisze:Tak jak pisałem: w tym przypadku ewidentnie brakuje godzin dla JEDNEGO nauczyciela a nie dla dwóch, więc dyrektor nie ma prawa składać Wam takiej propozycji. Musi złożyć wypowiedzenie jednej osobie. Twój dyrektor, podobnie jak mój nie zna przepisów. Pytanie, dlaczego kadrowa też ich nie zna?

sama już nie wiem, własnie znalazłam coś takiego:
http://elettery.pl/archive/?action=view ... d=3326&v=n

to jak w końcu jest?

koma

Postautor: koma » 2013-05-14, 11:29

Masz jasną wykładnię - dyrektor, nie chcąc zwolnić żadnego nauczyciela, proponuje im zatrudnienie w zmniejszonym wymiarze.
Muszą wyrazić na to pisemną zgodę.
Jeżeli nie wyrażą - zwalnia z art.20.

Wygrywane w sądzie sprawy dotycza raczej sytuacji, gdy dyrektor ogranicza komuś w sytuacji, gdy te godziny są, ale daje je komuś innemu przyjmując do pracy nowego lub jako nadgodziny.

W mojej szkole jest identyczna sytuacja i plan został zatwierdzony przez kuratorium.

Tych godzin nie ma i dyrektor nic na to nie poradzi!

koma

Postautor: koma » 2013-05-14, 11:33

jinks pisze:Tak jak pisałem: w tym przypadku ewidentnie brakuje godzin dla JEDNEGO nauczyciela a nie dla dwóch, więc dyrektor nie ma prawa składać Wam takiej propozycji. Musi złożyć wypowiedzenie jednej osobie.

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Może jakiś przepis z KN??

agadzia

Postautor: agadzia » 2013-05-14, 19:22

koma pisze:Masz jasną wykładnię - dyrektor, nie chcąc zwolnić żadnego nauczyciela, proponuje im zatrudnienie w zmniejszonym wymiarze.
Muszą wyrazić na to pisemną zgodę.
Jeżeli nie wyrażą - zwalnia z art.20.

no ok, a jak np. propozycję taką otrzymują wszyscy nauczyciele danego przedmiotu i każdy z nich nie wyraża zgody na zmniejszenie etatu, to co - wszyscy muszą dostać wypowiedzenie i odprawę? chyba na taki luksus organu prowadzącego raczej nie stać?

buzok
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: buzok » 2013-05-14, 19:38

Dokladnie tak, ale wtedy nauczyciel moze sie pozalic jedynie panu Bogu...przed Sadem nic nie wskóra...dlatego albo bierze to co dyrektor proponuje, albo dowidzenia...

agadzia

Postautor: agadzia » 2013-05-14, 20:05

a ja nadal będę się upierać, ze niewyrażenie zgody na ograniczenie etatu nie jest jednoznaczne z wręczeniem mu wypowiedzenia... tak mi zinterpretowano KN w PIP-ie i jeszcze znalazłam wyrok SN:
http://www.sn.pl/sites/orzecznictwo/Orz ... 7-06-1.pdf

tak, czy inaczej - jutro zamierzam złożyć pismo o braku zgodny na zmniejszenie etatu...

jinks
Przedmiot: Matematyka, Informatyka

Postautor: jinks » 2013-05-14, 21:34

koma pisze:
jinks pisze:Tak jak pisałem: w tym przypadku ewidentnie brakuje godzin dla JEDNEGO nauczyciela a nie dla dwóch, więc dyrektor nie ma prawa składać Wam takiej propozycji. Musi złożyć wypowiedzenie jednej osobie.

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Może jakiś przepis z KN??

Art 20 i 22 KN.

buzok

Postautor: buzok » 2013-05-14, 22:18

Okey to skad dyrektor ma wytrzepac te brakujace godziny do pelnego etatu...jak zmniejsza sie ilosc oddzialow klasowych to jestes na przegranej pozycji...

koma

Postautor: koma » 2013-05-15, 00:26

agadzia pisze:a ja nadal będę się upierać, ze niewyrażenie zgody na ograniczenie etatu nie jest jednoznaczne z wręczeniem mu wypowiedzenia... tak mi zinterpretowano KN w PIP-ie i jeszcze znalazłam wyrok SN:
http://www.sn.pl/sites/orzecznictwo/Orz ... 7-06-1.pdf

tak, czy inaczej - jutro zamierzam złożyć pismo o braku zgodny na zmniejszenie etatu...

Opisana tu sytuacja jest zgoła inna!
Nauczycielka była JEDYNYM w tej placówce nauczycielem mianowanym, pozostali to stażysci i kontraktowi.
Poza tym dyrektor odddal jej zajęcia nauczycielce bez kwalifikacji.

Uważam też, że źle interpretujesz stanowisko, że niewyrażenie zgody nie jest jednoznaczne z wręczeniem wypowiedzenia. Taki wlaśnie przypadek jest wyżej opisany.

jinks, te dwa artykuły nie są odpowiedzią.

koma

Postautor: koma » 2013-05-15, 00:40

agadzia pisze:tak, czy inaczej - jutro zamierzam złożyć pismo o braku zgodny na zmniejszenie etatu...

Uważam, że bardzo dużo ryzykujesz...

agadzia

Postautor: agadzia » 2013-05-15, 07:23

czyli co? PIP nie ma racji? PIP twierdzi, że w KN nigdzie nie jest napisane, że po takiej odmowie dyrektor MUSI zwolnić takiego nauczyciela... bo przecież ja mogę nie zgadzać się z wytypowaniem akurat mnie do ograniczenia etatu... tak jak pisałam, jest nas łącznie 4 z tego samego przedmiotu, wszystkie dyplomowane, zatrudnione przez mianowanie... dwie z nas mają dodatkowe kwalifikacje do nauczania drugiego przedmiotu... gdyby dyrektor wszystkim 4 zaproponował obniżenie godzin -to ok... ale tak jak pisałam wcześniej - jak teoretycznie zaproponowałby wszystkim nam czterem i wszystkie byśmy nie wyraziły zgody, to co? wszystkie dostajemy wypowiedzenie? i odprawę??? śmieszne

buzok

Postautor: buzok » 2013-05-15, 09:53

Tylko skad dyrektor ma Wam zapewnic te brakujace godziny...???????? musi zmienic umowe, bo z wlasnej kieszeni nie bedzie placil WAM pieniedzy...(teoretycznie jak dyrektor dba o pracownikow to jest czasami w stanie znalesc godzinki - nie wiem jak tam u WAS wyglada).
Generalnie wiadomo - sprawiedliwie jak byscie w czworke mieli ograniczone godziny...
Wlasnie dlatego jak sie nie zgadzasz z decyzja dyrektora mozesz wniesc do Sadu skarge, ale mimo wszytsko dyrektor wreczy Wam zmiane umowy a jak sie nie zgodzicie to o ile sie nie myle wypowiedzenie z pracy...

koma

Postautor: koma » 2013-05-15, 10:55

agadzia pisze:PIP twierdzi, że w KN nigdzie nie jest napisane, że po takiej odmowie dyrektor MUSI zwolnić takiego nauczyciela...

Nie MUSI - ale ma takie prawo w sytuacji zmian organizacyjnych i braku godzin.
agadzia pisze:gdyby dyrektor wszystkim 4 zaproponował obniżenie godzin -to ok...
Owszem, sytuacja byłaby czysta, chociaż na pewno nie wszystkie wyraziłyby zgodę lub odmówiły. Byłaby kombinacja - każda chciałaby się "załapać" na lepsze dla niej rozwiązanie. Pamiętaj jednak, że dyrektor na pewno ma swoje kryteria - u nas sa one spisane, są dokumentem szkolnym. Bierze pod uwagę stan rodzinny, chronienie przez związki zawodowe, ocenę pracy, zaangażowanie w życie szkoły, efekty pracy, absencję,...To są te INNE kryteria i powody ograniczenia tej, a nie innej osobie.
Myślę, że dyrektor wziął je pod uwagę, proponując ograniczenie właśnieWam obu.
agadzia pisze:jak teoretycznie zaproponowałby wszystkim nam czterem i wszystkie byśmy nie wyraziły zgody, to co? wszystkie dostajemy wypowiedzenie? i odprawę??? śmieszne
Ale tego nie zrobił, bo nie musiał ryzykować sytuacji patowej - jak napisałam wyżej, ma swoje kryteria.

Zrobisz jak uważasz - napisz, czym to się skończyło.

Wróć do „Prawo oświatowe”