Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
jinks pisze:Tak jak pisałem: w tym przypadku ewidentnie brakuje godzin dla JEDNEGO nauczyciela a nie dla dwóch, więc dyrektor nie ma prawa składać Wam takiej propozycji. Musi złożyć wypowiedzenie jednej osobie. Twój dyrektor, podobnie jak mój nie zna przepisów. Pytanie, dlaczego kadrowa też ich nie zna?
jinks pisze:Tak jak pisałem: w tym przypadku ewidentnie brakuje godzin dla JEDNEGO nauczyciela a nie dla dwóch, więc dyrektor nie ma prawa składać Wam takiej propozycji. Musi złożyć wypowiedzenie jednej osobie.
koma pisze:Masz jasną wykładnię - dyrektor, nie chcąc zwolnić żadnego nauczyciela, proponuje im zatrudnienie w zmniejszonym wymiarze.
Muszą wyrazić na to pisemną zgodę.
Jeżeli nie wyrażą - zwalnia z art.20.
koma pisze:jinks pisze:Tak jak pisałem: w tym przypadku ewidentnie brakuje godzin dla JEDNEGO nauczyciela a nie dla dwóch, więc dyrektor nie ma prawa składać Wam takiej propozycji. Musi złożyć wypowiedzenie jednej osobie.
Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Może jakiś przepis z KN??
agadzia pisze:a ja nadal będę się upierać, ze niewyrażenie zgody na ograniczenie etatu nie jest jednoznaczne z wręczeniem mu wypowiedzenia... tak mi zinterpretowano KN w PIP-ie i jeszcze znalazłam wyrok SN:
http://www.sn.pl/sites/orzecznictwo/Orz ... 7-06-1.pdf
tak, czy inaczej - jutro zamierzam złożyć pismo o braku zgodny na zmniejszenie etatu...
agadzia pisze:tak, czy inaczej - jutro zamierzam złożyć pismo o braku zgodny na zmniejszenie etatu...
agadzia pisze:PIP twierdzi, że w KN nigdzie nie jest napisane, że po takiej odmowie dyrektor MUSI zwolnić takiego nauczyciela...
Owszem, sytuacja byłaby czysta, chociaż na pewno nie wszystkie wyraziłyby zgodę lub odmówiły. Byłaby kombinacja - każda chciałaby się "załapać" na lepsze dla niej rozwiązanie. Pamiętaj jednak, że dyrektor na pewno ma swoje kryteria - u nas sa one spisane, są dokumentem szkolnym. Bierze pod uwagę stan rodzinny, chronienie przez związki zawodowe, ocenę pracy, zaangażowanie w życie szkoły, efekty pracy, absencję,...To są te INNE kryteria i powody ograniczenia tej, a nie innej osobie.agadzia pisze:gdyby dyrektor wszystkim 4 zaproponował obniżenie godzin -to ok...
Ale tego nie zrobił, bo nie musiał ryzykować sytuacji patowej - jak napisałam wyżej, ma swoje kryteria.agadzia pisze:jak teoretycznie zaproponowałby wszystkim nam czterem i wszystkie byśmy nie wyraziły zgody, to co? wszystkie dostajemy wypowiedzenie? i odprawę??? śmieszne