zapis KN - kontraktowi na czas nieokreslony

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Anita@
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: zapis KN - kontraktowi na czas nieokreslony

Postautor: Anita@ » 2008-09-02, 19:25

Święta prawda, dyrektorzy boją się tych umów na czas nieokreślony jak nie wiem co. W mojej obecnej szkole dyrektor nawet daje umowy na 3 lata! Pierwszy raz o czymś takim słyszę. Trochę to przykre,tak ciągle pracować na podstawie rocznej umowy, bo zawsze jest ten stres, że nie zostanie przedłużona.Poza tym, największy ból, że nie mogę z mężem wziąć kredytu:(

Yoka

Postautor: Yoka » 2008-09-02, 19:33

dokładnie, życie w stresie i ciężko coś zaplanować. Czeka się ciągle, co powie wiosną, albo po rekrutacji? Ile można? Oczywiście to odbywa się kosztem młodych nauczycieli.

A co do kredytu, to my z mężem dostaliśmy bez problemu mimo, że miałam umowę na rok.

help
Przedmiot: Inne

Postautor: help » 2008-09-04, 20:47

PILNE PYTANIE!
Jestem nauczycielem kontraktowym (egzamin odbył się w lipcu b.r.) z tytułem mgr ped. specjalnej (dawnej oligofrenopedagogika). Staż odbyłam w przedszkolu integracyjnym na stanowisku zgodnym z kwalifikacjami. W tym roku szkolnym miałam zostać zatrudniona na stanowisku nauczyciela przedszkola (nie mam kwalifikacji, w przedszkolu brak chętnych więc w drodze wyjątku...). Czy dyrektor ma prawo zatrudnić mnie tylko do końca czerwca bo nie mam kwalifikacji??

I czy jeśli przyjmę propozycję pracy w szkole w oddziale integracyjnym (zgodnie z kwalifikacjami) to czy ON MUSI DAĆ MI UMOWĘ NA NIEOKREŚLONY bo podobno nie ma takiego zamiaru...

Yoka

Postautor: Yoka » 2008-09-04, 20:51

pierwsza część - nic nie mówię, nie mam pojęcia

druga część - czytałaś cały wątek, więc zapewne się zorientowałaś, że wg KN, z wyjątkami, powinni dawać na stałe, a nie dają;(

help

Postautor: help » 2008-09-04, 21:12

no właśnie :(
a co do pierwszej części - dyrektor przedszkola tłumaczy, że jeśli zatrudni mnie teraz do 31.08.09 to nie będzie mnie mógł zatrudnić w przyszłym roku szkolnym bo pomiędzy 2 a 3 umową na czas określony musi być przerwa co najmniej 30 dni - czy to prawda? I czy naprawdę nie ma możliwości prawnej dać mi na nieokreślony...?? :(
przepraszam, jeśli się powtarzam ale od 2 dni mam totalny kocioł w głowie i do tego nie podpisałam jeszcze żadnej umowy :shock:

Yoka

Postautor: Yoka » 2008-09-04, 21:33

a pierwsze słyszę o jakichś 30 dniach przerwy. A co to ma do rzeczy?
Ja miałam w jednej szkole umowę do 31.08 a potem od 1.09 kolejną określoną i nikt nie wspominał o prxewie. Przerwy są wręcz niewskazane, jak robisz awans, bo go wydłużają.

Poczytaj może KN i Kodeks Pracy.

help

Postautor: help » 2008-09-04, 22:00

Czytałam... i wynika z tego, że tak nie można. Ale co mogę zrobić :(
dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam

Yoka

Postautor: Yoka » 2008-09-04, 22:28

poprosić dyrektorkę, aby pokazała Ci ten zapis o przerwie, która jest wskazana między umowami, bo Ty nie możesz go znaleźć.

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2008-09-05, 09:29

help, dyrektorka dba o siebie - jeśli będzie chciała cię dalej zatrudniać to trzecia umowa musi byś na czas nieokreślony, ale można to obejść stosując przerwę między umowami dłuższą niż miesiąc :twisted: :twisted: :twisted: wtedy nie ma obowiązku podpisania umowy na czas nieokreślony :(

Yoka

Postautor: Yoka » 2008-09-05, 15:15

właściwie to straszne, że dyrektorzy tak próbują oszukać nas, nauczycieli. Byle zapchać sobie lukę w zatrudnieniu, nie patrząc na parcowanika.

help

Postautor: help » 2008-09-05, 17:21

Otóż to!! I zawsze coś podciągną pod ten ust. 7 KN wrrrr ;/
W poniedziałek idę na rozmowę do szkoły (praca zgodna z moimi kwalifikacjami)... Zobaczymy co mi zaproponują... skrobnę :)

pzdr

annek

Postautor: annek » 2008-09-06, 18:16

miwues pisze:
renati23 pisze:trzecia umowa musi byś na czas nieokreślony

Kodeks pracy nie obowiązuje nauczycieli w tym zakresie. Już pierwsza umowa nauczyciela powyżej stażysty winna być co do zasady na czas nieokreślony.

I my (kontraktowi) to wiemy. Procedura uzyskania awansu wymagała od nas znajomości określonych przepisów... I mimo tego, że tej znajomości Dyrektorzy od nas wymagali, teraz sami tych zasad nie przestrzegają.

Ja mam szczęście, że uczę w szkole, w której z tego co mi wiadomo, każdy kontraktowy dostał umowę na czas nieokreślony.

Moje pytanie jest takie (wynika z tego, że help jest mi osbą bliską i sama podpowiedziałam jej, żeby tutaj szukała podpowiedzi)- w jaki sposób uzasadnić Dyrekcji nieprawidłowość opierania się na kodeksie pracy w przypadku nauczycieli. Na jaką podstawę prawną się powoływać (oprócz wiadomego zapisu w KN). Zwykle rozmowa wygląda w ten sposób, że nauczyciel mówi, że tutaj ten zapis nie ma zastosowania, a Dyrektor twierdzi, że tak i na tym wymiana poglądów się kończy.

Drugie moje pytanie jest takie: jeśli umowa z kontraktowym zostanie podpisana po 1 września to i tak powinna być na czas nieokreślony, prawda?

upieczona.anglistk

UMOWA DLA KONTRAKTOWEGO

Postautor: upieczona.anglistk » 2009-09-07, 16:02

bylam zatrudnio na jako nauczyciel jezyka angielskiego na pol etatu, umowe mialam podpisana od 1 wrzesnia 2008 do 31 sierpnia 2009, w tym okresie odbylam staz na nauczyciela kontraktowego, postanowiono mi przedluzyc umowe i podpisano ze mna umowe na czas okreslony (to oczywiste\) ale znowu tylko na 12 miesiecy. i tu moje pytanie: czy jako nauczyciel konktraktowy nie powinnam dostac umowy na 3 lata? czy jest w jakis sposob okreslone w karcie nauczyciela?

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-09-07, 16:06

powinnaś mieć na czas nieokreślony.

upieczona.anglistk

Postautor: upieczona.anglistk » 2009-09-07, 16:12