miwues pisze:renati23 pisze:trzecia umowa musi byś na czas nieokreślony
Kodeks pracy nie obowiązuje nauczycieli w tym zakresie. Już pierwsza umowa nauczyciela powyżej stażysty winna być co do zasady na czas nieokreślony.
I my (kontraktowi) to wiemy. Procedura uzyskania awansu wymagała od nas znajomości określonych przepisów... I mimo tego, że tej znajomości Dyrektorzy od nas wymagali, teraz sami tych zasad nie przestrzegają.
Ja mam szczęście, że uczę w szkole, w której z tego co mi wiadomo, każdy kontraktowy dostał umowę na czas nieokreślony.
Moje pytanie jest takie (wynika z tego, że help jest mi osbą bliską i sama podpowiedziałam jej, żeby tutaj szukała podpowiedzi)- w jaki sposób uzasadnić Dyrekcji nieprawidłowość opierania się na kodeksie pracy w przypadku nauczycieli. Na jaką podstawę prawną się powoływać (oprócz wiadomego zapisu w KN). Zwykle rozmowa wygląda w ten sposób, że nauczyciel mówi, że tutaj ten zapis nie ma zastosowania, a Dyrektor twierdzi, że tak i na tym wymiana poglądów się kończy.
Drugie moje pytanie jest takie: jeśli umowa z kontraktowym zostanie podpisana po 1 września to i tak powinna być na czas nieokreślony, prawda?