praktyki w szkole

jak sobie z nią radzić, jak uniknąć rutyny

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: praktyki w szkole

Postautor: malgala » 2007-08-24, 18:25

A czemu to biedna uczennica zaraz łzy leje? Chyba parasolkę trzeba będzie wyjąćObrazek

Awatar użytkownika
haniux

Postautor: haniux » 2007-08-24, 19:04

Po co zaraz parasolkę wyjmować... Biedna uczennica już dawno przestała się mazać :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
"Mów do mnie jeszcze, za taką rozmową tęskniłem lata [...]"

Madziaczek
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: Madziaczek » 2007-08-24, 19:37

a powracając do pytania :) to czy może mi udzielić jakis wskazówek aby zaciekawic dzic lekcja itp.

Awatar użytkownika
Bogumiła
Przedmiot: Inne

Postautor: Bogumiła » 2007-08-24, 20:07

Jak najwięcej ich angażuj, używaj dużo różnorodnych pomocy, słowem, nie daj im zasnąć.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2007-08-25, 14:44

Moi praktykanci zawsze najpierw obserwowali moje lekcje a dopiero potem sami prowadzili.
Poczytaj uważnie forum. Znajdziesz sporo rad jak zainteresować uczniów, jak prowadzić zajęcia itp. Będziesz mieć również opiekuna praktyk, który powinien Cię we wszystko wprowadzić. W przypadku wątpliwości pytaj na forum.

Kasieńkaaaa

Postautor: Kasieńkaaaa » 2007-09-05, 10:20

Cześć , ja jestem studentką 3 roku pedagogiki i praktyki miałam już na pierwszym roku, zawsze tydzień w przedszkolu, a potem tydzień w szkole
Cześć miło mi jestem Kasia, kosmetyka poznań
Lubię się też dużo śmiać gify

iga

Postautor: iga » 2007-09-24, 10:08

Ja jeszcze nie zaczęłam praktyk. Jak przeglądam forum, to mi się ręce trzęsą. Jestem osobą lakoniczną. Więc najbardziej obawiam się, aby mi dzieci nie weszły na głowę. Sądzę jednak, że w sytuacji kryzysowej znajdzie się ktoś, kto mnie wyciągnie z opresji. Marzę, abym potrafiła zainteresować dzieci matematyką. Chciałabym, aby uwierzyły, że jest ona nauką bardzo ciekawą i rozwijającą. Najgorsze dla osoby początkującej jest jednak przełamanie strachu przed publicznym wystąpieniem.
2+2= 3 netto / 5 z podatkiem

Awatar użytkownika
Monita83

Postautor: Monita83 » 2007-09-24, 10:22

Iga, a praktyki będziesz mieć w szkole podstawowej?

Najgorsze dla osoby początkującej jest jednak przełamanie strachu przed publicznym wystąpieniem.
- pamiętam jak prowadziłam moją pierwszą lekcję w życiu- to było na praktykach śródrocznych w kl. 6- lekcja dotyczyła poezji... Stresik był na samym początku, ale potem bardzo szybko minął... dzieciaki były aktywne, chętnie się zgłaszały, nawet scenkę odegrały...

iga

Postautor: iga » 2007-09-25, 02:03

Monita83 pisze:Iga, a praktyki będziesz mieć w szkole podstawowej?

tak. w podstawowej.
2+2= 3 netto / 5 z podatkiem

Awatar użytkownika
Filomatka

Postautor: Filomatka » 2007-09-26, 11:02

Ja zaczynam w szkole podstawowej praktyki i o ile mam świetnego nauczyciela z tej podstawówki, czuwającego nad moimi "pierwszymi krokami" to dydaktyczki się boję. Ona nie lubi inwencji twórczej, lubi za to kujonów. Mi i 3 koleżankom tylko patrzy żeby dopiec oceną :( Stresuje mnie to że to ona będzie patrzeć na moje lekcje. Poza tym się nie boję. Lubię dzieciaki, jestem ciekawa ich, zwłaszcza cieszy mnie lekcja wychowawcza, którą pierwszy raz przeprowadzę :) Ale mam nadzieję, że w pytaniach o konspekty pomożecie mi trochę. Nieznoszę siedzenia w papierach :(

PS. Może mi ktoś doradzić jak najlepiej się ubierać podczas praktyk? Nie mogę ciągle chodzić w białej bluzce i galowych spodniach :( Jak się ubierałyście podczas praktyk?

Awatar użytkownika
ejwa

Postautor: ejwa » 2007-09-26, 16:38

Filomatka pisze:Jak się ubierałyście podczas praktyk?

Oczywiście, że nie musisz cały czas ubierać się na "galowo" nawet nauczyciele nie występują :lol: codziennie w takim stroju. Wystrzegaj się zbyt dużych dekoltów i krótkich bluzeczek, a będzie dobrze.

Awatar użytkownika
sylfiaaa

Postautor: sylfiaaa » 2008-07-31, 15:04

Ja w tym roku ukończyłam 5 letnie studia mgr i również przechodziłam praktykę .
Były to klasy I-III oraz przedszkole. Do przedszkola ubierałam się luźniej niż do szkoły, jeansy i jakiś t-shirt czasem nawet bluza ;)

Do szkoły zazwyczaj jeansy albo spodenki na kancik delikatny i jakas ładna bluzeczka elegancka :)

Tez obawiałam się tego czy dzieci będą mnie słuchały czy czegoś się nauczą .
Ku mojemu zaskoczeniu było bardzo miło zarówno w przedszkolu jak i w szkole.
Dzieci bardzo się cieszą jak przyjdzie nowa Pani :)

Na 1 lekcji zapoznaławałam się z dzieciakami.Ja się przedstawiłam opowiedziałam duzo rzeczy o sobie co lubie a czego nie a pozniej dzieci opowiadały o swoich zainteresowaniach itd :)

Było bardzo miło i miały duzo do powiedzenia. Później gdy juz się przyzwyczaili do mnie i troszke rozbrykali potrafiłam krzyknąć albo uderzyc dziennikiem w stół hihihi :)

Albo otwierałam dziennik na stronie z zachowaniem i odrazu była cisza :)

Gdy konczyłam praktyke dzieciaki pytały kiedy do nich wróce;) To bardzo milutkie. Takze przyszłym praktykantkom mowie; to nic strasznego a sprawia wiele przyjemnosci :)

Awatar użytkownika
Clover

Postautor: Clover » 2008-10-04, 13:13

Ja niedawno skończyłam swoje pierwsze praktyki w gimnazjum :)
Strasznie sie bałam prowadzenia własnych lekcji ( a w sumie miałam ich 4) jednak bezpodstawnie- teraz tak twierdzę, bo wcześniej to stresowałam sie bardzo.
W gimnazjum w którym miałam praktyki jest również szkoła podstawowa i kilka godzin praktycznych miałam również w klasie 3 podstawówki, ledwo weszłam do klasy to już dzieciaki mnie okrążyły :lol: jedna dziewczynka mi nawet powiedziała, że przypominam jej aktorkę :lol: :lol:
Teraz już nie mogę doczekać się kolejnych praktyk :)

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2008-10-04, 17:32

więcej takich opinii, bo jak czasem czytam forum to włos się jeży, że bycie nauczycielem to taka menczarnia.
A przeciez to niezła frajda
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-10-04, 17:39

U nas byłą teraz praktykantka po 1 roku studiów. Mam nadzieję, że nie zdecyduje się na pracę w szkole jednak.

"Laseczka" w obcisłych butach, spodniach, z dekoltem jeszcze większym i grubym makijażem (no ok, powiedzmy, że teraz się czepiam :P ). Ale: miała zajmować się dziećmi w trakcie przerw, to odpowiedziała: ale ja nie będę nic mówiła, bo teraz robiłam praktyki w przedszkolu i gardło sobie zdarłam. Na prośbę, by zajęła się choć grupą dzieci w klasie - "ale ja nie wiem, co z nimi zrobić, ja popatrzę".

Aż ciekawa jestem, jaką ocenę jej szkoła wystawiła za praktyki.

Wróć do „Szkolna codzienność”