kilka pytań od swiezej nauczycielki

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
chiczi

Re: kilka pytań od swiezej nauczycielki

Postautor: chiczi » 2009-08-11, 15:21

ala.forum pisze:i nie podniecaj sie za bardzo bo nie warto

Czyżby :mrgreen: :wink: :?:

pandonapandona
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Może mnie ktoś oswiecic co to znaczy?

Postautor: pandonapandona » 2009-09-07, 15:56

Zaczelam prace od wrzesnia jako anglistka w szkole podstawowej. Nie mam jeszcze opiekuna stazu, nic w sumie nie wiem.

Czy powinnam pisać z kazdej lekcji konspekty?

Cos dyrektorka mowila na radzie pedagpogicznej ze nie chce sytucji gdzie jakis nauczyciel nie wyrobi sie na koncu roku z podstawa programowa. O co tu chodzi?

Ja ucze bo ucze, ale zaczynam miewac watpliwosci. Za malo wiem, nikt mi nic nie mowi. Nie wiem o co chodzi. Czy ucząc musze sie z czyms wyrobic? O co tu chodzi?

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2009-09-07, 16:01

Podstawa programowa - najprościej jest to zakres materiału, który MUSISZ zrealizować w danym roku / etapie nauczania. Jeśli masz np. 30 tematów 1 klasie, musisz je zrealizować. Są programy nauczania (np. Do dzieła - plastyka), przeznaczone na 3 lata i wówczas wszystkie tematy musisz w ciągu 3 lat zrobić, ale już bez podziału że w 1 roku - 24, w 2 - 40, w 3 - 32 na przykład).

Podstawa programowa to twoja świętość, że tak powiem ;) Konspektów nie musisz pisać z każdej lekcji - ja na stażu pisałam 1 na miesiąc. Ale owszem, nieraz do dzisiaj sobie piszę - ot, takie skrócone, jeśli mam wiele rzeczy do omówienia.

pandonapandona

Postautor: pandonapandona » 2009-09-07, 16:05

A skąd tą podstawe programowa wziac? NIe rozumiem za bardzo o co chodzi dalej.. Przepraszam, ale jestem na prawde poczatkujaca i nic nie wiem,..

upieczona.anglistk

Postautor: upieczona.anglistk » 2009-09-07, 16:08

pandonapandona naprawde szczerze ci wspolczuje, bylam w identycznej sytuacji, nikt cie o niczym nie informuje, kazde cie zbywa, wszystkiego trzeba sie domyslac samemu... kazdy opedza sie od tego stazysty jak od natretnej muchy. jesli podasz maila to wysle ci wsztystkie dokumenty podrzebne do stazu, aha, pamietaj ze na poczatku roku powinnas podpisac umowe z opiekunka stazu, w ktorej okreslicie zasady wspolpracy (zazwyczaj jest jeden standardowy wzor) i do 15-20 wrzesnia (zalezy jak sobie dyrekcja zyczy) plan rozwoju musisz "wyprodukowac", (rowniez moge podeslac)

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2009-09-07, 16:33

Wklep w google podstawa progr. z języka angielskiego dla klas ...

pandonapandona

Postautor: pandonapandona » 2009-09-07, 17:18

upieczona.anglistk, upieczona.anglistk, Upieczona anglistka nie wiem jak tutaj sie pisze wiadomosci prywatne.

Proszę CIę bardzo odezwij się do mnie na maila jezeli mozesz. Lub proszę podaj do siebie namiary.

Moje namiary: kornelia.nowak@tlen.pl.

W ogole to jestes kochana:) :*

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-09-07, 17:23

pandonapandona, kliknij na ikonkę pw pod postem upieczonej

freshteacher

Postautor: freshteacher » 2009-09-07, 22:18

Ja jestem w bardzo podobnej sytuacji i też się średnio orientuję co mam zfrobić. Proszę też o pomoc....

NanaMaster

Postautor: NanaMaster » 2009-09-07, 22:25

upieczona.anglistk pisze:pandonapandona naprawde szczerze ci wspolczuje, bylam w identycznej sytuacji, nikt cie o niczym nie informuje, kazde cie zbywa, wszystkiego trzeba sie domyslac samemu... kazdy opedza sie od tego stazysty jak od natretnej muchy. jesli podasz maila to wysle ci wsztystkie dokumenty podrzebne do stazu, aha, pamietaj ze na poczatku roku powinnas podpisac umowe z opiekunka stazu, w ktorej okreslicie zasady wspolpracy (zazwyczaj jest jeden standardowy wzor) i do 15-20 wrzesnia (zalezy jak sobie dyrekcja zyczy) plan rozwoju musisz "wyprodukowac", (rowniez moge podeslac)

Upieczona anglistka ja jestemw tej samej sytuacji co pandonapandona, masz racje, ze samemu najwiecej sie dowiesz, najpredzej od kolezanek ze studiow dzwoniac wypytujac lub z internetu, bo w szkole to niby Ci cos mowia, ale tak jakbym ja byla tam juz mianowanym, ze niby wszystko kapuje:/ wlasnie dzis skonczylam jeden plan wynikowy, a musze napisac jeszcze do New Inspiration 1 i to az 2 bo na 60 i na 90 godzin, masakra:| chciałam spytać czy masz może- lub kto inny może ma- plan wynikowy własnie do tej ksiazki? jesli tak to moglabys mi przeslac? my mamy termin do 14 na plany i system oceniania, a plan rozwoju do 20...

freshteacher

Postautor: freshteacher » 2009-09-07, 22:32

http://www.macmillan.pl/index.php?optio ... emid=59041 a patrzyłaś może tutaj? z tego co widzę coś tutaj znajdziesz :)

NanaMaster

Postautor: NanaMaster » 2009-09-07, 22:37

freshteacher pisze:http://www.macmillan.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=376&Itemid=59041 a patrzyłaś może tutaj? z tego co widzę coś tutaj znajdziesz :)

dziękuję, tak właśnie patrzyłam, ale ten plan wynikowy nie jest taki jest powienien być, jest strasznie ogólny,a ja potrzebuję w swoim ująć - z tych obszerniejszych rubryk - temat, cele lekcji, wiadomości i umiejętności. Dlatego spytałam tutaj, bo może ktoś ma już opracowany, bo wiem, że w tym roku wiele szkół wybrało ten podręcznik. Więc jeśli ktoś ma i chciałby się podzielić to ja będę wdzięczna :D

ivonaa
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: ivonaa » 2010-03-10, 17:42

Witam! Ja również jestem świeżo upieczoną nauczycielką. Chciałabym się dowiedzieć kilku informacji, jak to wszystko wygląda "od kuchni".

Otóż jestem po studiach (licencjat, NKJO), jak do tej pory nie pracowałam w szkole, nie mam tez odbytego stażu. Dziś dostałam pracę w gimnazjum i szkole podstawowej na zastępstwo (Pani w ciąży) do końca roku szkolnego (pelny etat, nawet kilka godzin więcej). Wiem, że w takim przypadku nie mogę odbyć stażu, zatem jak to będzie się miało do mojego wynagrodzenia, awansu itd. Zostałam również wychowawcą klasy, trochę się denerwuję :D Bo wszystko pierwszy raz:) Bardzo proszę o wszelkie wskazówki i rady.

edzia

Postautor: edzia » 2010-03-10, 17:55

Co do wynagrodzenia, otrzymywać je będziesz jak stażysta, gdyż nauczyciel rozpoczynający pracę w szkole uzyskuje stopień nauczyciela stażysty (najniższy). Jeśli będziesz praować od września, jest szansa, że odbędziesz 9-miesięczny staż na kolejny stopień awansu.

ivonaa pisze:Zostałam również wychowawcą klasy, trochę się denerwuję Bo wszystko pierwszy raz:)
Pierwsze, co zrobiłabym będąc na twoim miejscu, to poprosiłabym dyrektora, by przydzielił to wychowawstwo komuś innemu, bardziej doświadczonemu. Nauczyciel prosto po studiach, bez zbudowanego jeszcze własnego warsztatu pracy, ma niewielkie szanse, by utrzymać się na tej "głębokiej wodzie", jaką jest wychowawstwo. Trzeba być naprawdę bardzo pewnym siebie, zdecydowanym i obeznanym w tych wszystkich sprawach, by nie "utonąć".

Zwłaszcza, że to praca na zastępstwo, więc raczej krótkotrwała. Wychowawca powinien być raczej stały, najlepiej ktoś z już uczących tę klasę nauczycieli. No i bardziej doświadczony.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-03-10, 20:32

Zapewne ta klasa, to diabły wcielone i nikt ich nie chciał :mrgreen:

Ale nie przejmuj się Ivonoo, życie jest piękne :D

Wróć do „Języki obce”