J. niemiecki - podręcznik do samodzielnej nauki

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Juselle
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

J. niemiecki - podręcznik do samodzielnej nauki

Postautor: Juselle » 2011-04-22, 12:45

witam :)
Nie wiedziałam, czy zakładać nowy wątek, ale pomyślałam, że lepiej nie bałaganić i nie tyranizować forum :P
Otóż - jak na gimnazjum jestem już na wysokim poziomie j. niem. i chciałabym za coś zabrać się w domu, sama, bo jestem dosyć ambitna :)
Co do mojego wysokiego poziomu - nie oznacza to że mam co roku 4 czy 5 z niemieckiego, bo mam 6 i trzeci raz z rzędu zostałam laureatką wojewódzkiego konkursu, a podręczniki na których pracujemy w szkole, to mnie uwstecznią normalnie :P nie wiem jak określić mój poziom, czuję, że to bardzo pewne A2, może nawet i więcej - nie mam pojęcia! ze słownictwem przyzwoicie, z gramatyki umiem wszystkie czasy, nawet Futur II się nie boję, Passiv, Konjunktiv'y jeszcze do przećwiczenia, potrafię odmieniać przymiotnik po rodzajnikach i bez, szyki po różnych spójnikach mam opanowane, przyimek + odpowiedni przypadek też, rekcja czasownika jako tako, wydaje mi się, że ważniejsze zagadnienia wystarczą.
Pytanie - za co powinnam się zabrać. Bo sprawdzałam na necie w rozkładzie materiału i Imperfekt będę mieć wg niego w 3 klasie - jestem wystaszona! pani i tak dużo przygotowuje od siebie, bo mamy raczej słabe podręczniki :( więc może i trochę gramatyki wprowadzi wcześniej...
Od razu uprzedzam, nie chcę samouczków, wolę normalne, szkolne podręczniki, bo te pierwsze zwykle są jakieś sztuczne, dialogi jak z plastiku i nudy ogółem...
W ręku do przejrzenia miałam Deutsch Aktuell Kompakt 4, na których pani pracuje z obecną 3 klasą na SPP (z lepszą grupą) i z gramatyki na przykład wszystko umiem, ze słówkami też spokojnie dawałam radę. Ale z kolei raz robiłam powtórzeniową krzyżówkę z ćwiczeń z DAK 3 dla mojej koleżanki z 3 klasy, ale tej mniej zaawansowanej grupy, czyli tej "słabszej", bo potrzebowała pomocy. W tej krzyżówce chodziło głównie o słownictwo i byłam fatalnie zaskoczona, bo było bardzo trudne moim zdaniem, zrobiłam tylko małą część i to z pomocą podręcznika.Szok!
I teraz już nie wiem. Co polecicie mi, jako nauczyciele, żebym mogła od czasu do czasu porobić coś sama?

Chemikobiolog97
Kto: uczeń

Re: J. niemiecki - podręcznik do samodzielnej nauki

Postautor: Chemikobiolog97 » 2011-05-02, 16:28

Ja na twoim miejscu rozglądał bym się za jakimś kursem. Ja mam podobną sytuacje ale z angielskim(ucze się sztywniackiego angielskiego w szkole z żółwią prędkością a wiem że mam predyspozycje i marnuje się powtarzając caly czas past simple...). Kupiłem sobie kurs i po pół rok umiem angielski na poziomie około B2, i nie tylko w pisaniu ale też w wymowie. Polecam Ci takie kursy. Poszukaj sobie na allegro kurs a2+ bądź jeżeli się czujesz na siłach B1+. Naprawde jeżeli masz ambicje, i chcesz się uczyć, to świetne rozwiązanie. Polecić Ci mogę SuperMemo(angielskiego się z tego uczyłem) i programy firmy Ydp(też anglika z tego się uczyłem, i wiem że mają niemiecki). Niestety, w polsce nie ma fajnego podręcznika szkolnego do niemieckiego :(. Wszystkie są sztuczne, ale to niestety błędy wydawnicze polskich mało kreatywnych wydawnictw(które muszą mieć wzór ciekawej książki innego wydawnictwa aby stworzyć swoją). Jedynie nowaera (Das ist deutsch!) ma w miare przyjemny podręcznik, ale i tak nie będzie żadna rewelacja dla Ciebie(bo za prosty :D). Być może za pare lat wydawnictwo longman zabierze się za książki do niemieckiego, i wtedy będą fajne i ciekawe podręczniki do niemca. Teraz, niestety podręczniki do niemca to dno. Pozostaje tylko czekać.

Mam nadzieję że pomogłem :D

Pozdrawiam

Wróć do „Języki obce”