Nie wiedziałam, czy zakładać nowy wątek, ale pomyślałam, że lepiej nie bałaganić i nie tyranizować forum

Otóż - jak na gimnazjum jestem już na wysokim poziomie j. niem. i chciałabym za coś zabrać się w domu, sama, bo jestem dosyć ambitna

Co do mojego wysokiego poziomu - nie oznacza to że mam co roku 4 czy 5 z niemieckiego, bo mam 6 i trzeci raz z rzędu zostałam laureatką wojewódzkiego konkursu, a podręczniki na których pracujemy w szkole, to mnie uwstecznią normalnie

Pytanie - za co powinnam się zabrać. Bo sprawdzałam na necie w rozkładzie materiału i Imperfekt będę mieć wg niego w 3 klasie - jestem wystaszona! pani i tak dużo przygotowuje od siebie, bo mamy raczej słabe podręczniki

Od razu uprzedzam, nie chcę samouczków, wolę normalne, szkolne podręczniki, bo te pierwsze zwykle są jakieś sztuczne, dialogi jak z plastiku i nudy ogółem...
W ręku do przejrzenia miałam Deutsch Aktuell Kompakt 4, na których pani pracuje z obecną 3 klasą na SPP (z lepszą grupą) i z gramatyki na przykład wszystko umiem, ze słówkami też spokojnie dawałam radę. Ale z kolei raz robiłam powtórzeniową krzyżówkę z ćwiczeń z DAK 3 dla mojej koleżanki z 3 klasy, ale tej mniej zaawansowanej grupy, czyli tej "słabszej", bo potrzebowała pomocy. W tej krzyżówce chodziło głównie o słownictwo i byłam fatalnie zaskoczona, bo było bardzo trudne moim zdaniem, zrobiłam tylko małą część i to z pomocą podręcznika.Szok!
I teraz już nie wiem. Co polecicie mi, jako nauczyciele, żebym mogła od czasu do czasu porobić coś sama?