Jak oceniać dziecko upośledzone?

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Cytryn

Jak oceniać dziecko upośledzone?

Postautor: Cytryn » 2008-09-06, 08:23

Pierwszy raz przyszło mi uczyć indywidualnie dziecko upośledzone umysłowo( stopień lekki).
Program już znalazłam, ale nie wiem,jak takie dziecko oceniać. Mam dziennik do kształcenia indywidualnego. Czy mam zapisywać tam normalne oceny? Czy opisowo?

Może to głupie pytanie, ale nikt w szkole nie potrafi na nie odpowiedzieć( a dziecko teraz jest w kl.IV)

Awatar użytkownika
dushka

Re: Jak oceniać dziecko upośledzone?

Postautor: dushka » 2008-09-06, 09:24

A czego uczysz, bo nie pamiętam?

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2008-09-06, 10:21

Upośledzenie umysłowe w stopniu lekkim - normalna podstawa programowa, a więc i normalny program jak dla pozostałych tylko dostosować go odpowiednio musisz. Skoncentruj się tylko na zagadnieniach z podstawy programowej i dopasuj je do pełnej skali ocen. Oceny też normalne a nie opisowe.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-09-06, 15:40

Ale Cytrynowi raczej chodziło o to, jak podejść do oceniania - bo np. dziecko z uu lekkim raczej słabo w 4 klasie czyta, liczyć też nie musi potrafić super (moja dziewczynka liczy na liczydle, często się nawet z pomocą myli, nie przeczyta sama żadnej lektury, nawet najprostszej, tekst piosenki zapamięta - ale 1 zwrotkę, melodię słabo). Ogólnie - ja bym wzięła najpierw pod uwagę wysiłek, włożony w pracę, podejście do przedmiotu - czy ma zeszyt, książkę, odrabia prace domowe, zadałabym np. do zrobienia jakiś plakat tematyczny (to do każdego przedmiotu pasuje) i tak dalej - a dopiero potem skupiłabym się na ocenie realnych umiejętności.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2008-09-06, 15:43

Cytryn pisze:Mam dziennik do kształcenia indywidualnego. Czy mam zapisywać tam normalne oceny? Czy opisowo?

dushka pisze:Ale Cytrynowi raczej chodziło o to, jak podejść do oceniania

chyba raczej jak zapisywać oceny w dzienniku :D

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-09-06, 15:44

Aaaa :D

A to ja powiem, bo tak miałam, ale w 1-3, w których oceny były.

W dzienniku indywidualnym zapisywałam tematy zajęć i oceny z klasówek, ale ocena śródroczna i końcoworoczna byłą w klasowym.

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2008-09-06, 17:57

Dzięki!
Jestem wdzięczna za każdą wskazówkę, bo w ogóle nie czuję się kompetentna, aby uczyć dziecko z taką dysfunkcją( uczę polskiego, dziecko ma zespół Downa, do tego niedosłyszy. Ale czyta ładnie, pisze wyrazy ze słuchu poprawnie, choć trudno mu skonstruować samodzielnie zdanie).

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-09-06, 19:26

No to nieźle. Niech uzupełnia zdania podanymi wyrazami lub układa samodzielnie zdania z podanymi wyrazami, niech opisuje obrazki - najpierw z małą ilością szczegółów, potem z większą. I tak dalej :)

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2008-09-07, 11:01

To jeszcze mam pytanie związane z ocenianiem..tym razem chodzi mi o to, jak oceniać.

Może na przykładzie.
Powiedzmy omawiamy razem opowiadanie. Podstawowa umiejętność to np. odnalezienie
( przynajmniej u mnie w klasie) wybranego fragmetnu i odpowiedź na zadane pytanie.
No. jak wyglądał bohater opowiadania? Wyglądał tak i tak.
teraz- jeśli mój uczeń odpowie na takie pytanie z podstawy( powiedzmy) , to czy mogę mu za to postawić ocenę bardzo dobrą?
Dotąd uczyłam ucznia z uposledzeniem, ale chodził on normalnie do klasy. Miał same oceny dopuszczajace, głównie za to, że ...chodził, bo w zasadzie był niepiśmienny
( wg poradni uposledzenie w stopniu lekkim).

Kiedy czytam podane tu wymagania dla ucznia w upośledzeniu w stopniu lekkim, już się orientuję, że mój uczeń takich nie spełni. A skoro nie spełni- stawiać mu jakie oceny? Dobre? Dostateczne tylko? Nie wiem, jak do tego podejść.
Dziecko jest przesympatyczne, stara się jak potrafi.
Oceniać głównie wysiłek? Podciągnąć ocenę?( bo wg kryteriów to będzie bieda..).

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-09-07, 11:08

Uczeń upośledzony ma takie samo prawo do 5, jak uczeń zdrowy. Pamiętaj, że dla zdrowego ucznia opisanie wyglądu bohatera nie jest niczym trudnym. Ale dla ucznia z uu to będzie duże osiągnięcie - dodatkowo może on opisywać z pomocą podanego słownictwa, na podstawie rysunku, może też - na podstawie podanego opisu - rysować taką postać. Kryteria oceniania są zdecydowanie niższe, niż dla zdrowego dziecka.

Najlepiej wg mnie zrobić najpierw uzupełniankę - zdania, które należy uzupełnić wyrazami na podstawie tekstu (Ania miała __________ włosy, zaplecione w ___________). A najpierw uczeń może podkreślić te zdania, które mówią o wyglądzie.

Weź też pod uwagę, że takiemu uczniowi nie zadajesz całej lektury do przeczytania, tylko rozdział, dwa. Konkretne, podane przez Ciebie.

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2008-09-07, 18:06

Zdaję sobie z tego sprawę.
Czyli - stawiać oceny dobre i bardzo dobre biorąc pod uwagę wysiłek ucznia?( takie też oceny znajdą się na świadectwie. A potem dziecko będzie pisać sprawdzian...i co?)

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-09-07, 18:12

A widziałaś kiedyś sprawdzian dla lekko upośledzonych?

Poza tym - to nie jest tak, że stawia się 4 i 5 za najdrobniejszy wysiłek ;) Przyjmij, że napisanie dla dziecka 10 zdań to wysiłek ogromny, ale że jest to w stanie zrobić, nawet, jeśli będzie to pisanina niegramatyczna dość. Pracujesz z dzieckiem, szybko zobaczysz, na co je stać, a kiedy olewa i odbębnia na odwal się.

Rom
Przedmiot: Język polski

Postautor: Rom » 2008-11-06, 16:43

Jestem tu pierwszy raz. Nie znam tu wszystkich wpisów, więc jeśli się powtórzę, proszę o wybaczenie.
Przede wszystkim należy pamiętać, że 1 można uczniowi postawić tylko za brak pracy, nigdy za złą pracę. Gdyby wszystko umiał, nie byłby w szkole specjalnej. Osobiście uważam, ze upośledzone dziecko jest już dość przez życie karane za nieswoje winy, więc oszczędźmy mu tych jedynek. Za złą pracę 2 albo 3 w zależności od włożonego w pracę wysiłku. W szkole specjalnej, jak ktoś już tu napisał, oceniamy wkład pracy, wysiłek, chęci i zaangażowanie a dopiero potem umiejętności. Jestem też zdania, że nie należy żałować 4 i 5. To sprawia dzieciom radość, a wiemy przecież, że tej radości to one mają raczej mało. Znamy przecież ich środowisko i co z tego wynika przyczynę ich upośledzenia. Dotyka ich totalny deficyt uczuciowy, więc nagradzajmy ich dobrymi ocenami za każdy wysiłek, dobrą wolę.
Warto też rozważyć indywidualnie każdy przypadek. Jednemu dziecko czytanie nie sprawi trudności, ale jest leniwe, inne zaś z trudem przeczyta, ale nie rozumie, mimo to będzie się bardo starało, należy więc je szczególnie docenić. Uczniowie czasem pytają, czemu on dostał tyla a ja tylko tyle, trzeba więc dokładnie wyjaśnić naszą zasadę oceniania.
W swojej wieloletniej praktyce stosowałem taką metodę, że zawsze informowałem co będziemy robić, po co, co będziemy na końcu lekcji umieć i jeśli przewidywane były oceny, za co jaka ocena z uwzgledniem waśnie wkładu pracy.
Całkowicie zgadzam się z wcześniejszymi wypowiedziami.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-11-06, 17:24

A ja się nie zgadzam, że nie należy postawić niedostatecznego uczniowi z uu. Pracując, znasz jakoś tam dziecko. I jeśli wiesz, że może odrobić zadanie domowe, a nie zrobi tego po raz kolejny - postaw tę ocenę. Jeśli wiesz, że potrafi nauczyć się na pamięć wiersza, a nie zrobiło tego, bo nie - postaw ndst.

A podejście "i tak jest skrzywdzony, niech się cieszy" jest krzywdzące. To tylko litość. W życiu dorosłym nikt wciąż po głowie osoby z lekkim głaskał nie będzie.

Uczyć mądrze, oceniać sprawiedliwie - tak. Ale nie pobłażać z litości.

Rom
Przedmiot: Język polski

Postautor: Rom » 2008-11-06, 19:36

Przecież napisałem wyraźnie, że jedynka za brak pracy.
Co do zadań domowych, to dziecko nie zawsze ma możliwości odrobienia, bo np. w domu była imprezka pijacka lub coś innego.

Wróć do „Kształcenie specjalne i klasy integracyjne”